Witam
Mam pytanie odnośnie statystyk. Nie korzystam z żadnego urządzenia w domu aktualnie z Wi-Fi choć mam je właczone. Jednak od wczoraj coś mi wskakuje do statystyk. Oprócz mojego głównego komputera stacjonarnego co jest wiadome na pierwszej pozycji (skasowałem ip). Co mnie ciekawi ip router kolejnym urządzeniom przyznaje od końcówki numeru 100 do 199 a to co wpada (przy znakach zapytania na fotce) ma końcówkę 3, 5.. Co to jest ?
Zabezpieczona sieć WPA2-PSK i szyfrowanie AES, hasło długie, zmieniłem niedawno i też się pojawiło.
Screen: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Router Tp link wr740n pytanie o statystyki
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Masz na routerze blokowanie po MAC adresach? I czy jest gdzieś informacja o podłączonych komputerach?
-
Jasne, że mam jednak z niej nie korzystam. Wydaje mi się, że to nie jest urządzenie bezprzewodowe gdyż w Wi-Fi statystykach nie ma tego urządzenia a spójrz prosze jaki to mały ruch wykonuje. Co dziwne wskakuje to aktualnie jako .5 oraz .104 z tym samym adresem MAC. Jest adres MAC "Ditech Corporation" tylko nic z takiego u siebie nie mam. Jak wchodzę urządzeniem przez Wi-Fi to widze jaki jest duży ruch a tu naprawdę minimalny. Zmieniłem hasło dwukrotnie do dostępu Wi-Fi, hasło do dostępu do ustawień routera a to i tak wskoczyło więc chyba to nikt nieupoważniony tylko jakiś sprzęt ale co nadal nie wiem. Może ktoś wie ?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
A usuń to z logu po prawej i zobacz czy się pojawi następnym razem.
-
Pewnie, że to robiłem i pojawia się ponownie. W Wi-Fi statistics jest 0 urządzeń, więc to raczej nic bezprzewodowego. Ale co to jest ? Napisałem z ciekawości do Tp-Link polski milczy, globalny odpisał ale po odpisaniu na pytania zadane przez ich pracownika cisza od 3 dni. 
Powiem jeszcze jak mam to wszystko podłączone:
Główny kabel od internetu jest podłączony pod VoiP Linksysa (dzierżawię go od mojego dostawcy internetu-telefonu), od VoiP krótkim kablem w gniazdo WAN routera, od routera krótkim kablem z gniazda LAN1 do komputera stacjonarnego. Reszta urzadzęń Wi-Fi (telefon, palmptop, tablet, laptop). Od razu napiszę, że adres MAC VoiP linksysa u spodu urządzenia jest inny niż ten który wskakuje mi do statystyk.
Internet działa jak wcześniej bez routera czyli szybko, wszystko ok. Tylko martwi mnie co to za urządzenie wpada, co prawda wykonuje prawie żadny ruch ale jednak ciekawi mnie co to jest..

Powiem jeszcze jak mam to wszystko podłączone:
Główny kabel od internetu jest podłączony pod VoiP Linksysa (dzierżawię go od mojego dostawcy internetu-telefonu), od VoiP krótkim kablem w gniazdo WAN routera, od routera krótkim kablem z gniazda LAN1 do komputera stacjonarnego. Reszta urzadzęń Wi-Fi (telefon, palmptop, tablet, laptop). Od razu napiszę, że adres MAC VoiP linksysa u spodu urządzenia jest inny niż ten który wskakuje mi do statystyk.
Internet działa jak wcześniej bez routera czyli szybko, wszystko ok. Tylko martwi mnie co to za urządzenie wpada, co prawda wykonuje prawie żadny ruch ale jednak ciekawi mnie co to jest..
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
A może to któreś z tych Twoich. Wyłącz je od sieci, wyczyść log, podłącz pierwsze i sprawdź log, potem drugie itd. Bo szczerze przy WPA2 nie ma szans na włam.
-
Cosik_ktosik ale przecież to nie jest urządzenie przez Wi-Fi gdyż nie ma go w statystykach Wi-Fi. Jest w głównych statystykach. Jak się podłaczę urzadzeniem do Wi-Fi to widnieje w statystyce w zakładce Wireless z adresem mac, pakietami itd. A to gdy wykonywało minimalny ruch w głównych statystykach nie znajdowało się w zakładce statystyk wireless.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
A coś jest podpięte LANem?
- voluu
- Kontaktowanie:
cosik:
Spróbuj dodać do filtrowania MAC tylko MAC komputera podpiętego przez LAN.
Może są to usługi z Linksysa (VoIP), które widziane są jako urządzenia.
Albo dodaj te adresy do blokowanych.
od routera krótkim kablem z gniazda LAN1 do komputera stacjonarnego. Reszta urzadzęń Wi-Fi (telefon, palmptop, tablet, laptop).
Spróbuj dodać do filtrowania MAC tylko MAC komputera podpiętego przez LAN.
Może są to usługi z Linksysa (VoIP), które widziane są jako urządzenia.
Albo dodaj te adresy do blokowanych.

Sounds Better
Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+
-
Też myślałem, że to z VoIP ale dlaczego różni się adres MAC ? Ciągle mi to wpada z inną końcówką ip raz .3, .5, raz jako .104 (czyli jakby kolejne urządzenie z puli adresów) i wykonuje minimalny ruch. Wydaje mi się, że to nic groźnego ktoś mnie utwierdzi w tym przekonaniu ?
- voluu
- Kontaktowanie:
Ja na TD-W8910G też miałem podobny ruch, na jego młodszym bracie, TD-W8901G, tego ruchu już nie ma.
Jak dla mnie to nic groźnego, podaj jeszcze to co podał karski1 wyżej.
Jak dla mnie to nic groźnego, podaj jeszcze to co podał karski1 wyżej.

Sounds Better
-
A jak to sprawdzić ?
Jeśli po wejściu do "Sieć" to nawet tego nie konfigurowałem mam komunikat "Funkcje odnajdywania sieci i udostępniania plików są wyłączone. Komputery i urządzenia sieciowe nie są widoczne."
Mam dodatkowo pytanie, czy można ten router używać w sposób taki:
1. Główny internet podłaczony pod VoiP Linsysa (od providera)
2. Z VoiP do routera TP-LINK w wejście WAN
3. Zakup do komputera stacjonarnego kartę Wi-Fi na USB i łączenie bezprzewodowo
4. Pozostałe urządzenia jak laptop, palmptop, komórka także przez Wi-Fi ?
Czy ten router musi być podłączony pod komputer stacjonarny kablem w wejście LAN1 ? Pierwsze co mi przychodzi do głowy to podczas jego konfiguracji musi być chyba podłączony kablem ?
Jeśli po wejściu do "Sieć" to nawet tego nie konfigurowałem mam komunikat "Funkcje odnajdywania sieci i udostępniania plików są wyłączone. Komputery i urządzenia sieciowe nie są widoczne."
Mam dodatkowo pytanie, czy można ten router używać w sposób taki:
1. Główny internet podłaczony pod VoiP Linsysa (od providera)
2. Z VoiP do routera TP-LINK w wejście WAN
3. Zakup do komputera stacjonarnego kartę Wi-Fi na USB i łączenie bezprzewodowo
4. Pozostałe urządzenia jak laptop, palmptop, komórka także przez Wi-Fi ?
Czy ten router musi być podłączony pod komputer stacjonarny kablem w wejście LAN1 ? Pierwsze co mi przychodzi do głowy to podczas jego konfiguracji musi być chyba podłączony kablem ?
- voluu
- Kontaktowanie:
Tak, bo z tego co wiem, sieć Wi-Fi jest domyślnie wyłączona.
Ale jeśli już masz skonfigurowany router, to bez problemu możesz kupić kartę Wi-Fi na USB, PCI (jeśli masz wolne ) i będzie działało.
Ale jeśli już masz skonfigurowany router, to bez problemu możesz kupić kartę Wi-Fi na USB, PCI (jeśli masz wolne ) i będzie działało.

Sounds Better
-
U mnie była właczona domyślnie. Ciekawi mnie natomiast sprawa, co jeśli chciałbym zrobić format ? Czy te ustawienia routera są zapisane na moim dysku ? Czy one się jakoś zapisały na routerze
i nawet format ich nie skasuje ? Tylko czy po formacie znowu muszę użyć dysku instalacyjnego od routera ? 
Czyli można używać go jedynie do wi-fi a nie po kablu + wi-fi ? Ustawienia zmieniać będzie można także przez stronkę logowania jak dotychczas ?
No i co jeszcze z adrese mac ? Sklonowałem go ze swojej karty sieciowej, jeśli ją odłączę z kompa czy nie będę musiał dzwonić do providera aby zmienić mac na adres routera (jeśli tak można w ogóle) ?

Czyli można używać go jedynie do wi-fi a nie po kablu + wi-fi ? Ustawienia zmieniać będzie można także przez stronkę logowania jak dotychczas ?
No i co jeszcze z adrese mac ? Sklonowałem go ze swojej karty sieciowej, jeśli ją odłączę z kompa czy nie będę musiał dzwonić do providera aby zmienić mac na adres routera (jeśli tak można w ogóle) ?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Ciekawi mnie natomiast sprawa, co jeśli chciałbym zrobić format ? Czy te ustawienia routera są zapisane na moim dysku ?
Routery mają zazwyczaj o ile nie zawsze swoją pamięć, więc nic ich nie rusza.
Tylko czy po formacie znowu muszę użyć dysku instalacyjnego od routera ?
Tak, bo zapewne on wtedy podłącza komputer do sieci nadając odpowiednie adresy. Lecz wtedy zapewne dojdzie do zmian w konfiguracji routera. Z czasem warto zatem ręcznie zacząć go konfigurować co pozwoli zaoszczędzić ten czas i wprowadzanie zmian na routerze po prostu szybko nadając komputerowi odpowiednie adresy.
Sklonowałeś wprowadzając ten adres MAC? Jeśli tak i inne komputery chodzą to nic nie trzeba będzie robić.
-
- Reklama