serwer, domena - pytania

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
mir

Stały bywalec

serwer, domena - pytania

Post24 sie 2010, 18:59

witam,
mam na dysku gotową stronę internetową.
chcę ją wrzucić w internet. Wiem że są darmowe hostingi - ale nie bierzmy na razie pod uwagę ich.
proszę mi powiedzieć wszystko po kolej co i jak powinienem zrobić, aby "postawić tą stronę"
jestem zielony w 100%
P.S domena powinna kończyć się na .pl - ostatecznie jakies info, eu , org, com
oraz proszę o oszacowanie kosztów

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

serwer, domena - pytania

Post24 sie 2010, 19:11

Domenę i hosting można w sumie zakupić w tym samym miejscu. Najlepiej wg mnie brać konto testowe (da radę nawet na 2 tygodnie) i zobaczyć jak hosting przez ten czas się sprawuje (awarie, problemy z kodowaniem itd).

Na razie bez domeny, wtedy dostaniesz testową. W tym czasie Masz czas na dokonanie zapłaty za hosting i ewentualnie kupujesz u nich domenę (można u kogoś innego).

Warto zwracać uwagę na:
- limit miejsca na hostingu oraz transfer maksymalny w miesiącu.
- koszt odnowienia domeny (domena jest ważna na rok).
- inne usługi, w tym dostęp poprzez HTTPS do hostingu czy łatwość dogadania się z adminami na GG.

Cena zależy od ilości miejsca na dysku i rodzaju domeny. Domena pl jest tu zazwyczaj najdroższa. Najczęściej przy średnich kontach hostingowych jest za 1zł/rok, później około 80zł/rok. Hosting to już zależy jaki rozmiar powierzchni dyskowej/wielkość transferu (od 20zł do 1000zł, różnie bywa).
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

mir

Stały bywalec

serwer, domena - pytania

Post24 sie 2010, 19:19

Powiedzmy że chciałbym mieć na razie tą stronę postawioną na rok, i w zależności od różnych czynników ( częstość odwiedzin itp. ) i np. jeśli nie wypali chciałbym zrezygnować po pierwszym roku ( a może nawet po 0,5 roku) to co wtedy? jest taka możliwość? że zrezygnuje i mam spokój, tzn. zasada było-minęło :D ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

serwer, domena - pytania

Post24 sie 2010, 19:21

Jak kupisz hosting to i tak najkrótszy okres to rok. Potem nie zapłacisz, wszystko przepadnie. Stronę usuniesz przez FTPa, bazę przez phpMyAdmin, domena nieprzedłużona przepadnie. Konto oczywiście po roku zniknie.
Hotfix

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

serwer, domena - pytania

Post24 sie 2010, 19:22

P.S domena powinna kończyć się na .pl - ostatecznie jakies info, eu , org, com

Według badań zwykle internauci spodziewają się nazwy w postaci twoja_nazwa.pl i taką też formę najlepiej przyjąć.

oraz proszę o oszacowanie kosztów

Rejestratorów domen jest sporo, jedne życzą sobie sporo pieniążków za usługę, inne mniej. OVH miało dość atrakcyjne ceny, u innych rejestratorów mogą być nawet niższe, przejrzyj oferty poszczególnych dostawców i wybierz najlepszą. Patrz uważnie na regulamin usługi, nie kuś się na promocje w stylu 0zł za domenę lub 1zł, zwykle przy takich ofertach są haczyki dlatego uważnie czytaj wszelkie regulaminy.

OVH => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Co do ceny hostingu, zależy wszystko co to ma być za stronka, blog, strona z downloadem czy coś innego. Na oko ciężko mówić o kosztach, wpierw przedstaw swoje potrzeby.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

mir

Stały bywalec

serwer, domena - pytania

Post24 sie 2010, 19:35

czyli po roku jak zrezygnuję( bo mogę) już nic nie muszę płacić i jestem "bezpieczny"?
to ma być strona bez downloadu, będzie wysyłanych dużo długich postów przez userow (cos jak na forum) .
nawet kilka postów na minutę.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

serwer, domena - pytania

Post24 sie 2010, 19:47

nawet kilka postów na minutę

Czyli przy wyborze hostingu popatrz też na parametr przydziału czasu procesora oraz ilość pamięci RAM. Dmucham na zimne lecz optymalizacja skryptu i liczby zapytań do bazy również zmniejszy obciążenie a Ty unikniesz problemów.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

mir

Stały bywalec

serwer, domena - pytania

Post24 sie 2010, 20:42

Czyli jaką najtańszą domenę na .pl mogę znaleźć na okres roku lub mniej, aby po tym okresie nie być związanym w żaden sposób? Czy może zawrzeć taką transakcję osoba, która nie ukończyła 18 lat?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

serwer, domena - pytania

Post24 sie 2010, 22:44

Cena będzie zależała od promocji na dane konto. Cena zależy wprost od ilości miejsca. Czy starczy Tobie konto 1GB, 2GB, 5GB, 10GB czy potrzebujesz więcej? Zazwyczaj do kont typu 5GB dają już domenę pl za free.
Hotfix

mir

Stały bywalec

serwer, domena - pytania

Post24 sie 2010, 23:10

znaczy co znaczy że do kont?, ja chciałbym zdobyć samą domenę na .pl, o serwerze na razie nie myślę
Aha jeśli miałby być serwer to do 5 GB raczej wystarczy. Ale ogólnie chcę samą domenę i ile miałbym za nią minimalnie zapłacić?
Trzeba mieć ukończone 18 lat?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

serwer, domena - pytania

Post24 sie 2010, 23:59

Ale nic Tobie nie da sama domena, bo gdzie ją podepniesz? W sensie, domena gdzieś musi prowadzić (pod konkretne IP). Nazwa domeny wskazuje poprzez DNS na IP miejsca gdzie znajduje się fizycznie dana strona. Rejestrując domenę wskazujesz to miejsce. Bez tego nic się nie wyświetli.

Co do 18 to musisz mieć zdolność do czynności prawnych, a więc tak.
Hotfix

mir

Stały bywalec

serwer, domena - pytania

Post25 sie 2010, 09:45

ale serwer miałbym gdzie indziej, a więc czy mogę kupić domenę i podpiąć ją gdzie indziej, jeśli tak to w jakich cenach?
Osobno możesz też podać ile kosztowałby minimalnie serwer + domena (5-7GB)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

serwer, domena - pytania

Post25 sie 2010, 09:48

Hosting około 120-160zł, domena teraz byłaby poza promocjami, więc osobno płatna.
W OVH 12zł i odnowienie 55: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
W innych bywa drożej, średnio do około 80zł
Hotfix

mir

Stały bywalec

serwer, domena - pytania

Post25 sie 2010, 09:53

Ok, na razie dziękuję za pomoc ;)

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”