Sieć domowa lub publiczna. I udostępnianie plików.

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post22 lip 2013, 20:06

Na samym początku, jak korzystałam z neta i trzeba było wybrać sieć, to wybrałam sieć publiczną, a nie domową, bo myślałam że tak będzie bezpieczniej. :oops:

Jednak cosik_ktosik powiedział mi, że powinnam wybrać sieć domową.

Tak też zrobiłam, okazało się że komp podłączył się do HomeGroup- grupy domowej i wyskoczyło hasło.

Potem zmieniłam ustawienia na laptopie mojej Mamy i podłączyłam go do mojej sieci, wpisując hasło.

Chcę udostępniać pliki, a w przyszłości może i drukarkę, o ile to ma sens, ale jakoś to się nie udaje...

Czy do takiej samej sieci mogę podłączyć kompa z XP? :mrgreen:

Jak to zrobić? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post22 lip 2013, 23:16

Witam . Z tego co ja wiem na ten temat . Po pierwsze komputery muszą być w jednej grupie roboczej ( niezależnie od tego czy są w sieci domowej czy publicznej ) - WORKGROUP lub HOMEGROUP . W win 7 ustawiana jest ta pierwsza , w xp ta druga , ale to można zmienić i ustawić jednakową nazwę grupy roboczej . Następnie udostępniamy foldery które chcemy aby były widoczne przez komputery połączone w sieć . Mapujemy dysk sieciowy ( np. mój komputer>właściwości > mapuj dysk sieciowy .

stukot pisze:Potem zmieniłam ustawienia na laptopie mojej Mamy i podłączyłam go do mojej sieci, wpisując hasło.

Niekoniecznie udostępnianie musi być zabezpieczone hasłem . Można to zmienić w zaawansowanych opcjach udostępniania.
To na tyle . Może ktoś inny coś dorzuci .
Jeszcze jedna sprawa . W " zmień ustawienia grupy domowej " > zmień zaawansowane ustawienia udostępniania włącz odnajdywanie sieci i udostępnianie plików , drukarek .
Tu jeszcze trochę informacji - http://forum.hotfix.pl/sieci-komputerowe/jak-stworzyc-siec-domowa-t230.html
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post23 lip 2013, 14:15

Dla całej sieci w domu we właściwościach zaawansowanych udostepniania stosuję poniższe opcje:

Kod: Zaznacz cały

Włącz odnajdywanie sieci
Włącz udostępnianie plików i drukarek
Włącz udostępnianie, aby dowolna osoba ...
Użyj szyfrowania 128-bitowego ...
Wyłącz udostępnianie chronione hasłem (bo po co hasło, skoro jestem w domu?)
Zezwalaj systemowi Windows na zarządanie ... (dzięki temu nie będziesz musiała wpisywać za każdym razem w okienku na innym komputerze nazwy użytkownika i hasła)
Obrazek
Sounds Better

Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post23 lip 2013, 19:32

Coś tam pozmieniałam w ustawieniach, sprawdziłam uruchamianie usług, włączyłam udostępnianie NetBIOS przez TCP/IP. Czyli próbowałam zastosować się do tego:

Kod: Zaznacz cały

http://forum.hotfix.pl/sieci-komputerowe/vista-nie-dziala-udostepnianie-katalogow-t88.html

I lipa...

Nawet na obu kompach stworzyłam na próbę folder i wybrałam opcję, że ma być udostępniany.

Nie wybrałam opcji, wyłącz udostępnienie chronione hasłem, bo hasło powinno być wczytywane automatycznie... O ile się nie mylę.

W zasadzie to przypadek, że oba kompy udało mi się podłączyć do jednej sieci domowej.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post23 lip 2013, 23:11

Witam
stukot pisze:I lipa...

Co to znaczy ? Tzn. komputery nie są widoczne po przez "sieć"-win7 lub chyba "moje miejsca sieciowe "-xp lub po przez "mapuj dyski sieciowe" ?
Spróbuj może z wyłączonym hasłem .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post24 lip 2013, 17:54

Oba kompy z Windows 7, są w grupie domowej i są podłączone do tej samej sieci.

Jest tam napisane, że komp należy do grupy domowej.

Kiedy mam wybrać co udostępniać i zaznaczam wszystko, czyli: obrazy, dokumenty, drukarki, muzyka i video, to klikam na zapisz ustawienia i te rzeczy zostają znów odznaczone- na obu kompach.

Jedyna rzecz, która mi się udała, to włączone strumieniowe przesyłanie danych. W sensie to ustawienie się nie resetuje.

Mam zaznaczone:
- włącz odnajdywanie sieci,
- włącz udostępnianie plików i drukarek (na laptopie mojej Mamy to się odznacza),
- włącz udostępnianie, aby dowolna osoba z dostępem do sieci mogła odczytywać i zapisywać pliki znajdujące się w folderach publicznych,
- użyj szyfrowania 128-bitowego do ochrony połączeń udostępniania,
- włącz udostępnianie szyfrowane hasłem,
- zezwalaj systemowi Windows na zarządzanie połączeniami grupy domowej.

Potem przeszłam do właściwości mojego połączenia lokalnego, do protokołu internetowego w wersji 4 (TCP/IPv4) i we właściwościach, w zaawansowanych, wybrałam opcję: włącz system NetBios przez TCP\IP.

Oba kompy są w sieci i siebie nie widzą.

Na obu jest ta sama zapora, Comodo Firewall, oraz inne antywirusy.

Raczej na żadnym nie ma żadnej infekcji- ostrożnie korzystam z neta.

Może Avast znów namotał... Któraś z jego osłon... :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post24 lip 2013, 20:24

Możesz jeszcze ustawić serwer WINS -
stukot pisze:właściwości mojego połączenia lokalnego, do protokołu internetowego w wersji 4 (TCP/IPv4) i we właściwościach, w zaawansowanych, wybrałam opcję: włącz system NetBios przez TCP\IP.

Na górze jest zakładka WINS - wpisujesz IP danego komputera .
Nie odpowiedziałaś na pytanie w jaki sposób chcesz zobaczyć drugi komputer w sieci - mapowanie dysku , sieć ? .

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post25 lip 2013, 13:18

Leon1956, co to jest mapowanie dysku? :mrgreen:

Zależy mi np. na udostępnieniu przedpotopowej drukarki, która zapewne jest kompatybilna tylko z Windows XP...

Czy to możliwe?
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post25 lip 2013, 14:26

Klikasz PPM na ikonie mój komputer i tam masz mapuj dysk sieciowy . To jedna z możliwości .
Komputer przeglądnie twoją sieć i tam powinien być widoczny drugi komputer i udostępnione foldery , drukarki .

Twoje pytanie - Jak najbardziej możliwe :)

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Post25 lip 2013, 21:12

Na razie wolałabym zacząć od czegoś łatwiejszego, od udostępnienia plików i folderów.

Niestety na laptopie mojej Mamy ta opcja jest automatycznie odhaczana.
Pozdrawiam, Joanna

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post26 lip 2013, 13:10

Jak to odhaczona ? Jeszcze raz . Klikasz PPM na ikonę mój komputer następnie na mapuj dysk sieciowy . Pokazuje ci się okienko - mapowanie dysku sieciowego . Klikasz tam na przeglądaj . Wygląda to mniej więcej tak u mnie
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników . Jak zmapujesz to inne komputery będą widoczne w sieć - win7 lub moje miejsca sieciowe XP .
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Gdzie Mediacenter to odtwarzacz multimedialny w trybie NAS ale to może być każdy inny komputer w sieci domowej .
Jesteś już blisko ;)

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”