Sieć PC -Laptop, jak ją założyć?

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
Awatar użytkownika
migo

Stały bywalec
Posty: 1037
Rejestracja: 29 sty 2009, 19:11

Sieć PC -Laptop, jak ją założyć?

Post29 sty 2009, 21:28

Jak założyć taką sieć ?
Ostatnio zmieniony 29 sty 2009, 21:37 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21305
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Sieć PC<-->Laptop

Post29 sty 2009, 21:36

Opisz dokładnie czym dysponujesz, czy Masz jakiś router, jakie Masz systemy operacyjne. Opisz wszystko.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
migo

Stały bywalec
Posty: 1037
Rejestracja: 29 sty 2009, 19:11

Sieć PC -Laptop, jak ją założyć?

Post29 sty 2009, 21:40

2x Windows XP
Router

Laptop bezprzewodowo ciągnie neta z routera.

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Posty: 4080
Rejestracja: 23 lis 2008, 22:14
Lokalizacja: Myszków
Kontaktowanie:

Sieć PC -Laptop, jak ją założyć?

Post29 sty 2009, 21:59

Czyli posiadasz router bezprzewodowy. Jaki model? Karta na stacjonarnym jaka? Posiadasz sieciówkę WiFI czy Ethernet?
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
migo

Stały bywalec
Posty: 1037
Rejestracja: 29 sty 2009, 19:11

Re: Sieć PC -Laptop, jak ją założyć?

Post30 sty 2009, 09:44

zintegrowona. Ethernet bo brakowało mi sterowników ostatnio. Linksys
Obrazek

Awatar użytkownika
btonga

Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 08 gru 2008, 09:18
Lokalizacja: Trójmiasto
Kontaktowanie:

Re: Sieć PC -Laptop, jak ją założyć?

Post30 sty 2009, 14:54

Kiedyś też miałem z tym problem i dostałem od kogoś Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.Poczytaj
mac os x & win7 user

Awatar użytkownika
migo

Stały bywalec
Posty: 1037
Rejestracja: 29 sty 2009, 19:11

Re: Sieć PC -Laptop, jak ją założyć?

Post30 sty 2009, 15:02

za dużo mi to nie pomogło.

Awatar użytkownika
btonga

Użytkownik
Posty: 102
Rejestracja: 08 gru 2008, 09:18
Lokalizacja: Trójmiasto
Kontaktowanie:

Re: Sieć PC -Laptop, jak ją założyć?

Post30 sty 2009, 20:02

Zobacz to
A właściwie to o jaką sieć ci chodzi ? Napisz coś dokładniej ;)
mac os x & win7 user

Awatar użytkownika
migo

Stały bywalec
Posty: 1037
Rejestracja: 29 sty 2009, 19:11

Re: Sieć PC -Laptop, jak ją założyć?

Post30 sty 2009, 23:22

PC -Win xp sp3
Laptop - Win xp sp3

Łączenie bezprzewodowe.

Router
Obrazek

Chcę utworzyć pomiędzy nimi sieć.

Co tu jeszcze pisać ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21305
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Sieć PC -Laptop, jak ją założyć?

Post08 lut 2009, 12:55

Wejdź do panelu sterowania->Połączenia sieciowe->kliknij prawoklikem na połączenie sieciowe->Właściwości->znajdź Protokół internetowy (TCP/IP)->kliknij właściwości->podaj ustawienia z obydwu komputerów.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
migo

Stały bywalec
Posty: 1037
Rejestracja: 29 sty 2009, 19:11

Sieć PC -Laptop, jak ją założyć?

Post08 lut 2009, 12:57

oby dwa puste.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21305
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Sieć PC -Laptop, jak ją założyć?

Post08 lut 2009, 13:03

W menu start->uruchom->wpisz cmd
w nowym oknie wpisz ipconfig /all
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
migo

Stały bywalec
Posty: 1037
Rejestracja: 29 sty 2009, 19:11

Sieć PC -Laptop, jak ją założyć?

Post08 lut 2009, 13:09

Laptop
Obrazek



PC
Obrazek

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21305
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Sieć PC -Laptop, jak ją założyć?

Post08 lut 2009, 14:48

W ustawieniach połączenia->Właściwości->Zainstaluj->
Klient sieci Microsoft Networks
Udostępnianie plików i drukarek w sieci Microsoft Networks

W panelu sterowania->system->zakładka nazwa komputera->Grupa robocza musi być taka sama na obydwu komputerach ale ich nazwy powinny być różne.

W Moim komputerze->z menu->Narzędzia->opcje folderów->Widok->zaznacz użyj prostego udostępniania plików.


Teraz kliknij prawym przyciskiem na udostępnianym folderze->Udostępnianie i zabezpieczanie->zaznacz Udostępnij ten folder w sieci.

Wyłącz chwilowo firewalle i zobacz, czy sieć działa.

PS Pisane z głowy, więc opcje mogą się trochę inaczej nazywać.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
migo

Stały bywalec
Posty: 1037
Rejestracja: 29 sty 2009, 19:11

Sieć PC -Laptop, jak ją założyć?

Post08 lut 2009, 16:52

Jaja jak berety ^^

W ustawieniach połączenia->Właściwości->Zainstaluj->
Usługa klienta dla systemu NetWare.

Pomyliłem się. Potem odinstalowałem i teraz tego nie ma ^^. Jak wlanczam system to mam logowanie i wpisuje hasło to wygląda innaczej. jak to przywrócić?


/edit!

znalazłem juz to co chiałem:
Panel sterowania ---> Konta użytkowników ---> Zmień sposób logowania... ---> Zaznaczasz Uzyj ekranu powitalnego | Uży szybkiego przełącznia


czy coś zmienia brak NetWare?

/edit2

już naprawiłem.

Dlaczego na PC wygląda moja sieć inaczej od Laptopa ?

PC.
Obrazek



Laptop.
Obrazek


/edit3

gdy klikam na wyświetl komputery grupy roboczej wyskakuje mi:
Obrazek


Na PC wszystko elegancko ale na Laptopie to szwankuje ;/

////Post 2////

czekam na odp!

Czekaj cierpliwie na odpowiedź, nie pisz posta pod postem.
me@djohnsc



  • Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość