[Połączenie xboxa z komputerem]

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
Awatar użytkownika
ZioloPCTV

Użytkownik

Post02 lis 2013, 10:43

Mam modem z sieci PLAY zaopatrzylem sie w kabel sieciowy co dalej zrobić? podłaczyłem i nie wykrywa internetu.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post02 lis 2013, 18:06

Sterowniki zainstalowane? Jaki to modem? No i najważniejsze, czy go konfigurowałeś?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post02 lis 2013, 19:13

Modem chyba mu działa a problem ma tylko z połączeniem xboxa z komputerem za pomocą kabla sieciowego RJ45 (?).

---

Jeśli dobrze rozumiem to aby xbox ciągnął internet z komputera to potrzebujesz:
1. Przy podłączonym z obu stron kablu i włączonym połączeniu kablowym na komputerze...
2. Włączyć " właściwości -> udostępnianie " połączenia modemowego w jego "Stanie", przy czym zezwolenie na kontrolę raczej niekonieczne jeśli działa Ci internet na komputerze...
3. Oraz to udostępnianie skonfigurować - nie wiem z czego korzysta xbox ale dałbym HTTP, HTTPS, w razie czego zaznacz wszystko.
4. Możliwe że bez dodatkowych ustawień ktoś Ci będzie 'kradł' internet, np. poprzez sieć WiFi, ale tego nie wiem bo nie testowałem.
Edit 5. Możliwe że xbox korzysta z portów których nie ma w ustawieniach, wtedy trzeba taką opcję "Dodać".

---

U siebie musiałem na laptopie dodatkowo ustawić ręcznie IP, bramę, maskę i DNSy żeby ciągnął internet ze stacjonarnego po RJ45, jeśli nie ma takich ustawień w xboxie to raczej sam siorbnie.
Scrossowałem też kabel (normalnie są takie same z obu stron, cross oznacza skrzyżowanie kanałów względem drugiego końca) ale nie jestem pewien czy to było wymagane bo obie zmiany wprowadziłem jednocześnie.

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”