Witam.
Mam problem, mianowicie posiadany tplink łaczy sie z siecia poprzez netie, jest ok.
Drugi router chcę skonfigurować jako AP tak by za pomocą tplinka łączył sie z asusuem poprzez WI-FI i można było korzystać z niego poprzez podłączenie do teleizora czy też tunera N-ki poprzez Lan. Dodam że TPlink ma oryginalne software a asus w chwili obecne soft Tomato. Wszystko działało oki ale musiałem zrestartować tplinka twardym resetem i skonfigurować od nowa i nie wiem jak skonfigurować router asusa by zmusic go do współpracy z tplinkiem.
Wszelkie sugestie mile widziane odnosnie zmiany software w asusie i pomocy przy wzajemnej konfiguracji.
Pozdrawiam Forumowiczów.
TPLINK TD-W8901G i konfiguracja ASUS WL - 500G PREMIUM V2 2
-
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Witam, standardowo powinno wystarczyć to, że ASUS pobierze adres sieci automatycznie poprzez DHCP od TPLinka. TPLink nie powinien blokować po MAC adresach, a jeśli to robi to musisz dodać wyjątek dla ASUSa. W Asusie musisz dać adres SSID taki jak ma TPLink no i oczywiście ustawić go w tryb AP.
-
Kurka....
nie daje rady dawno tego nie robiłem i nawet nie wiem czy główny router ten który ma fizycznie połączenie z moim usługodawca internetowym ma być ustawiony w tryb AP czy tylko Asus który ma nawiązać połączenie poprzez wi-fi z TPlinkiem???

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Tego od dostawcy nie ruszaj kompletnie, ten niech chodzi bo stracisz połączenie z Netem. Tylko tego drugiego ruszamy.
-
Zrobiłem tak jak radziłeś i po restarcie asusa wpisując mu ip do ponownego wejscia w jego ustawienia to zamiast zgłoscic sie asus to zgłosił sie tplink i w tym momencie miałem dostep do sieci, uznałem ze jest ok, wiec rozłączyłem asusa i zaniosłem go do drugiego pokoju a do kompa podłączyłem ponownie tplinka i w tym momencie zrobiła sie odwrotna sytuacja straciłem dostep do sieci a po wpisaniu ip by wejsc w menu zamiast tplinka zgłosił sie asus. Nie wiem co jest nie tak może zle jest ustawiony tplink (ja osobiscie nic nie robiłem poza twardym resetem) Tak jest ustawiony w zakładce WIRELESS
Access Point : Activated
Channel : Poland
itd....
Więc jesli jest oki to weźmy sie za tego asusa
Z konfiguracji asusa pamietam tylko ze w oparciu o soft TOMATO to muszę wejsc w zakładkę Basic
Tam wyłączyć Wan
A wireless ustawić własnie??? Wireless ethernet bridge? czy inaczej?
troszke danych odnosnie tplinka i jego opcji:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-- 05 lut 2012, 00:52 --
Jest już ok wystarczyło w zakładce Basic wyłączyć WAN :serwer DHCP OFF i ustawić adres z podsieci TP-Linka
Access Point : Activated
Channel : Poland
itd....
Więc jesli jest oki to weźmy sie za tego asusa

Z konfiguracji asusa pamietam tylko ze w oparciu o soft TOMATO to muszę wejsc w zakładkę Basic
Tam wyłączyć Wan
A wireless ustawić własnie??? Wireless ethernet bridge? czy inaczej?
troszke danych odnosnie tplinka i jego opcji:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-- 05 lut 2012, 00:52 --
Jest już ok wystarczyło w zakładce Basic wyłączyć WAN :serwer DHCP OFF i ustawić adres z podsieci TP-Linka
-
- Reklama