Witam
Mam zadanie stworzenia sieci komputerowej w firmie. Firma ma 6 działów w każdym dziale około 10 komputerów i drukarka. Sieć ma mieć dostęp do internetu. Działy nie mają się ze sobą komunikować bo i po co mają jedynie dzielić pliki na serwerze. Oprócz tego muszę stworzyć sieć bezprzewodową dla klientów firmy i dla pracowników z laptopami. Klienci mogą jedynie łączyć sie z internetem i przeglądać informację o produktach firmy. Najgorsze jest to że ta firma ma filie w innym mieście i muszę mieć połączenie z tą filią. Jednak łączyć z nią mogą się tylko kierownicy poszczególnych działów. Mógłby mi ktoś napisać jak to powinno wyglądać. Z tego co się orientuję to przedewszystkim muszę wynająć jakieś łącze internetowe z pulą adresów IP. Teraz pytanie czy oprócz routerom po obydwu stronach sieci muszę przypisać IP komuś jeszcze? Podejrzewam że serwer musi mieć publiczny adres IP skoro ma mieć odpalony web server ale nie jestem pewien. Mój plan na tę sieć w budynku jest taki. Router z dostępem do internetu. Do routera podłączony serwer i 6 switchy po jednym na każdy oddział. Każdy dział tworzy oddzielną podsieć. Na routerze blokuję dostęp do poszczególnych podsieci za pomocą access list i zezwalam tylko na dostęp do serwera każdej z podsieci. Do routera dodaje access point. Access point przydziela automatycznie adresy IP poprzez DHCP ale inne niz na serwerze i ma dostęp tylko do internetu nie do serwera ze względów bezpieczeństwa chyba że jest jakiś sposób żeby łączyli się z serwerem bezpiecznie czyli jakie protokoły przepuszczać a jakie nie? Pracownicy na laptopach mogą łączyć się za pomocą vpn. Planowałem jeszcze stworzyć vlan na switchach dla kierowników działów żeby tylko oni mogli łączyć się z tą drugą filią ale nie jestem pewien czy to dobry pomysł i jak to ma wyglądać. Prosiłbym o pomoc i opinie co o tym sądzicie. Ta sieć ma być stworzona w Packet Tracer.
Tworzenie sieci komputerowej
-
- Reklama