Tyle kasy poszło a problem z netem domowym przy Cisco + Asus

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
Sunbeach

Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 23 lut 2017, 02:21

Tyle kasy poszło a problem z netem domowym przy Cisco + Asus

Post09 wrz 2017, 20:15

Witam was! Zamieszkałem w nowym miejscu i podpisałem umowę z Inea na 150 mb/s. Dostałem modem Cisco EPC 3928 i miałem słaby zasięg netu oraz zakłócenia (osiedle szeregowców i duża ilość sieci). Postanowiłem zakupić myślę że jeden z najlepszych routerów na rynku czyli Asusa RT-AC68U. Podłączyłem modem z routerem i zaczęło być dużo lepiej z zasięgiem, a prędkość podskoczyła nieziemsko... ALE raz net działa, raz nie tzn. bywa że pół dnia lub cały jest ok, a bywa że strony wczytują się wolno i prędkość spada do wartości 10-20 mb/s lub nawet kilkunastu kilobitów. Wymieniłem wszystkie kable sieciowe na kategorię 6a (router z modem mam w salonie na dole, komp z gniazdem LAN na górze w pokoju), przez dłuższą chwile wydawało mi się też że jest coś nie tak z kablem antenowym (koncentryczny wkręcany) od Inei który idzie z modemu do gniazdka w ścianie, bo zdarzało się że był luźny tak jakby się sam lekko wykręcał i po wyjęciu i wkręceniu na nowo było lepiej, ale do czasu.. dlatego ten też wymieniłem na pełną miedź czyli z najlepszym przesyłem, ale nadal dzieje się tak, że raz tą prędkość mam w speed teście nawet 189 mb/s i transfer przy ściąganiu na Steamie 24 mb/s, a nieraz mam tak że spada do kilkunastu kilobitów tak jak pisałem i strony i na kompie i w komórkach po WIFI (na paśmie 2,4 i 5 Ghz) wczytują się mega wolno... gdzie jeszcze może leżeć problem wg was? Czy coś mogę mieć nie tak skonfigurowane w ustawieniach modemu i routera? Proszę was o pomoc.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20859
Rejestracja: 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Tyle kasy poszło a problem z netem domowym przy Cisco + Asus

Post09 wrz 2017, 22:12

Takie proste pytanie, a czemu nie zgłosisz problemu dostawcy? Przecież to on musi sprawdzić czy wszystko jest dobrze. Na pewno problemem nie były kable, przecież Ethernet może być ciągnięty na odległość 100 metrów. Dla mnie problemem są raczej zakłócenia, w końcu po zmianie routera jest lepiej, a to mi mówi, że ten ma lepszą czułość, stąd lepiej mu idzie z odbiorem.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Sunbeach

Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 23 lut 2017, 02:21

Tyle kasy poszło a problem z netem domowym przy Cisco + Asus

Post09 wrz 2017, 22:21

Jest lepiej ale jak widać nie do końca bo cały czas bywają spadki itd.. na innych forach napisali mi żeby modem przede wszystkim ustawić jako Bridge więc to zrobiłem i zobaczymy jak będzie działać. Jeśli chodzi o dostawcę to się mylisz bo na telefonie z nimi byłem wiele razy i oni ci nic nie zdziałają oprócz tego że mogą zdalnie zrestartować modem :) Jak u nich widnieje że jest ok to jest ok ;)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 20859
Rejestracja: 13 lis 2008, 02:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Tyle kasy poszło a problem z netem domowym przy Cisco + Asus

Post10 wrz 2017, 17:27

Nie do końca, router powinien mieć informacje o jakości łącza, to wiele powie.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)



  • Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości