Witam,
Mam problem:
Posiadam kartę sieci bezprzewodowych sieci USB. Gdy podłączam pendrive, a potem go odłączam, następuje rozłączenie się z siecią bezprzewodową ( tzn. system widzi kartę sieci bezprzewodowej, ale już po tym nie wykrywa żadnej sieci bezprzewodowej.Dopiero po wyłączeniu i włączaniu karty sieciowej wszystko wraca do normy). Nie ma na to reguły, raz odłączam - podłączam i wszystko OK, a nie raz odłączam i pojawia się ten problem. Usuwanie bezpieczne nie pomaga.
Płyta główna: ASUS P5QL SE
Zasilacz: OCZ SxS 500W
Proszę o pomoc
usb - rozłączanie z siecią
- rokko
- Kontaktowanie:
Problem dotyczy wszystkich portów? Czy problem występuje również po podpięciu innych urządzeń USB, kart pamięci?
Dajmy na to, Masz podpięty do przedniego panelu adapter WiFi i podpinasz do gniazda z tyłu komputera pendrive lub inne urządzenie, co wtedy się dzieje? Też sytuacja występuje? Pisałeś że nie zawsze to występuje, dlatego chcę ustalić konkrety.
Dajmy na to, Masz podpięty do przedniego panelu adapter WiFi i podpinasz do gniazda z tyłu komputera pendrive lub inne urządzenie, co wtedy się dzieje? Też sytuacja występuje? Pisałeś że nie zawsze to występuje, dlatego chcę ustalić konkrety.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
- XMan
Masz zainstalowane odpowiednie sterowniki do chipsetu płyty głównej ?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
LAN itp. itd.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
LAN itp. itd.

-
Sterowniki miałem, ale postanowiłem je przeinstalować, tak jak mówiłem nie ma na ten problem reguły ( raz się rozłącza raz nie), ale jak na razie po instalacji sterowników nie ma tego problemu. Zobaczymy co będzie dalej.
Problem dotyczy wszystkich portów. Nie wiem jak to jest z urządzeniami, ale na pewno nie powoduje tego jeden pendrive ponieważ testowałem na kilku.
rokko, XMan dzięki za pomoc
P.S Jak problem będzie mnie dalej nękał to napisze.
-- 20 lut 2010, 15:01 --
Niestety problem nadal występuje. Proszę o pomoc.
Problem dotyczy wszystkich portów. Nie wiem jak to jest z urządzeniami, ale na pewno nie powoduje tego jeden pendrive ponieważ testowałem na kilku.
rokko, XMan dzięki za pomoc

P.S Jak problem będzie mnie dalej nękał to napisze.
-- 20 lut 2010, 15:01 --
Niestety problem nadal występuje. Proszę o pomoc.
- rokko
- Kontaktowanie:
Z tego co piszą problem znany jest w systemie Windows 7, wielu użytkowników narzeka na takie zachowanie się WiFi po podłączeniu innych urządzeń USB. Aktualizacja sterowników z Windows Update, wszystkich łatek dla systemu jest wręcz wskazana.
Osobiście przetestowałbym też kwestię zarządzania energią USB. Trzeba by dla każdego koncentratora wyłączyć tę opcję, zrestartować komputer i po restarcie przeprowadzić testy.
Osobiście przetestowałbym też kwestię zarządzania energią USB. Trzeba by dla każdego koncentratora wyłączyć tę opcję, zrestartować komputer i po restarcie przeprowadzić testy.
-
rokko napisz mi po kolej co na początku powinienem zrobić 

- rokko
- Kontaktowanie:
Po prostu dla każdego koncentratora wyłącz zarządzanie energią i sprawdź sytuację. Wchodzisz do MU (devmgmt.msc), rozwijasz gałąź z kontrolerami USB, PPM na wybranym => Zarządzanie energią i odznacz opcję pozwalającą na przechodzenie w stan spoczynku.
-
Jest tak:
Zawsze jak kamerka jest podłączona do komputera (USB) - włączam komputer i nie ma szans żeby widział sieć. Tzn że jeśli kamerka jest podłączona, a ja włączam komputer ( lub resetuje) problem występuje zawsze - karta sieciowa nie wykrywa sieci i jest żółty wykrzyknik. Dopiero po odłączeniu kamerki i ponownym uruchomieniu komputera wszystko wraca do normy. Jak podłączę kamerkę, a komputer jest uruchomiony, to rzadko się zdarza żeby problem się ujawniał.
Zrobiłem to co kazałeś. Próbowałem dwa razy - Nie pomogło. Ale powiem tak: odznaczyłem to, podłączam kamerkę ( dla testów ) uruchamiam ponownie i problem jest. Jak włączam ( po ponownym uruchomieniu komputera) MU to jest zaznaczone.
Proszę o pomoc

Zawsze jak kamerka jest podłączona do komputera (USB) - włączam komputer i nie ma szans żeby widział sieć. Tzn że jeśli kamerka jest podłączona, a ja włączam komputer ( lub resetuje) problem występuje zawsze - karta sieciowa nie wykrywa sieci i jest żółty wykrzyknik. Dopiero po odłączeniu kamerki i ponownym uruchomieniu komputera wszystko wraca do normy. Jak podłączę kamerkę, a komputer jest uruchomiony, to rzadko się zdarza żeby problem się ujawniał.
Zrobiłem to co kazałeś. Próbowałem dwa razy - Nie pomogło. Ale powiem tak: odznaczyłem to, podłączam kamerkę ( dla testów ) uruchamiam ponownie i problem jest. Jak włączam ( po ponownym uruchomieniu komputera) MU to jest zaznaczone.
Proszę o pomoc

- rokko
- Kontaktowanie:
Zaistniały problem jest na tyle skomplikowany, że wątpię w to, iż uda się go rozwiązać na odległość.
Co bym jeszcze zrobił na Twoim miejscu?
A) Zainstalował inne sterowniki od płyty głównej
B) Zainstalował inne sterowniki od adaptera
C) Zainstalował najnowsze aktualizacje wliczając w to łatki nie tylko oznaczone jako krytyczne, lecz również rekomendowane.
D) Zobaczył jak sprawa wygląda, gdy podepnie się kartę do koncentratora USB z własnym źródłem zasilania.
Co bym jeszcze zrobił na Twoim miejscu?
A) Zainstalował inne sterowniki od płyty głównej
B) Zainstalował inne sterowniki od adaptera
C) Zainstalował najnowsze aktualizacje wliczając w to łatki nie tylko oznaczone jako krytyczne, lecz również rekomendowane.
D) Zobaczył jak sprawa wygląda, gdy podepnie się kartę do koncentratora USB z własnym źródłem zasilania.
-
OK,
posiadam obecnie najnowsze sterowniki do chipsetu pobrane ze strony ASUSA. Może zaproponujesz jakieś inne? Windows 7 64-bit. Płyta ASUS P5QL SE
posiadam obecnie najnowsze sterowniki do chipsetu pobrane ze strony ASUSA. Może zaproponujesz jakieś inne? Windows 7 64-bit. Płyta ASUS P5QL SE
-
- Reklama