Wifi i lepszy zasięg

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
heros1303

Stały bywalec

Wifi i lepszy zasięg

Post20 lut 2013, 17:15

Witam. Otóż znajomy ma problemy z zasięgiem WiFi. Mieszka w miejscu w którym udostępnia się darmowo internet. Do tego oczywiście potrzebne jest WiFi. Posiada on w laptopie. Jednak jak mi mówił, że z głębi pokoju jego nie łapie mu sygnał. Przy oknach lepiej, ale i tak ledwo jedna/dwie kreski. Więc postanowiłem że mu pomogę w polepszeniu tego zasięgu. Oczywiście wiem że do lepszego zasięgu potrzebna jest antena. A te WiFi w laptopie nie ma. Więc i tak od razu trza byłoby dokupić kolejne usb WiFi z wyjściem antenowym. Jeśli chodzi o nadajnik WiFi znajduję się pewnie nie daleko skoro jedna/dwie kreski łapie mu przy oknie. Może 150-300m ale nie więcej niż 500m.

Teraz takie pytanie na co zwracać uwagę przy wyborze karty i anteny WiFi? Ponieważ na takich danych technicznych nie ma opisu jaki zasięg jest w karcie WiFi. Jedynie co wiem to o zysku wyrażony w dbi. Więc wie ktoś jak dane te rozpatrywać?

-- 20 lut 2013, 18:15 --

Wychodzi na to, że chyba nadajnik jest blisko. Na tym samym bloku. Więc może być maksymalnie sto metrów przynajmniej tak wychodzi z mapy z zaznaczonymi punktami dostępu. Jakieś pomysły wobec tego jaki sprzęt musi znajomy się uzbroić?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Wifi i lepszy zasięg

Post20 lut 2013, 20:39

Na karta była świetna http://www.hotfix.pl/recenzja-airlive-x ... er-r38.htm
Ogólnie najlepiej kupować przez sklep internetowy, najwyżej jak nie spełni wymagań to do kilku dni zwrócisz bez znacznej szkody.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

heros1303

Stały bywalec

Wifi i lepszy zasięg

Post20 lut 2013, 22:23

Niezłe monstrum. Sam bym chciał takiego kolosa :). Jednak cena trochę ogromna. Myślałem że od 50-70 w porywach 90 zł dało by się coś skombinować żeby to jakoś działało. Tak jak mówiłem. Punkt z którym znajomy chce się podłączyć według mapy dostępnej na stronie mówi o tym że nadajnik znajduję się na jego bloku. Więc myślę że jakiś konstrukcji które łapią neta z 1km nie ma po co skołowywać. Bo zasięg to pewnie potrzeba coś z przedziału 50-90(100)m

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Wifi i lepszy zasięg

Post20 lut 2013, 23:16

A taka Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
ma odkręcaną antenę więc zawsze można zmienić na panelówkę.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”