Witam. Otóż znajomy ma problemy z zasięgiem WiFi. Mieszka w miejscu w którym udostępnia się darmowo internet. Do tego oczywiście potrzebne jest WiFi. Posiada on w laptopie. Jednak jak mi mówił, że z głębi pokoju jego nie łapie mu sygnał. Przy oknach lepiej, ale i tak ledwo jedna/dwie kreski. Więc postanowiłem że mu pomogę w polepszeniu tego zasięgu. Oczywiście wiem że do lepszego zasięgu potrzebna jest antena. A te WiFi w laptopie nie ma. Więc i tak od razu trza byłoby dokupić kolejne usb WiFi z wyjściem antenowym. Jeśli chodzi o nadajnik WiFi znajduję się pewnie nie daleko skoro jedna/dwie kreski łapie mu przy oknie. Może 150-300m ale nie więcej niż 500m.
Teraz takie pytanie na co zwracać uwagę przy wyborze karty i anteny WiFi? Ponieważ na takich danych technicznych nie ma opisu jaki zasięg jest w karcie WiFi. Jedynie co wiem to o zysku wyrażony w dbi. Więc wie ktoś jak dane te rozpatrywać?
-- 20 lut 2013, 18:15 --
Wychodzi na to, że chyba nadajnik jest blisko. Na tym samym bloku. Więc może być maksymalnie sto metrów przynajmniej tak wychodzi z mapy z zaznaczonymi punktami dostępu. Jakieś pomysły wobec tego jaki sprzęt musi znajomy się uzbroić?
Wifi i lepszy zasięg
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Wifi i lepszy zasięg
Na karta była świetna http://www.hotfix.pl/recenzja-airlive-x ... er-r38.htm
Ogólnie najlepiej kupować przez sklep internetowy, najwyżej jak nie spełni wymagań to do kilku dni zwrócisz bez znacznej szkody.
Ogólnie najlepiej kupować przez sklep internetowy, najwyżej jak nie spełni wymagań to do kilku dni zwrócisz bez znacznej szkody.
-
Wifi i lepszy zasięg
Niezłe monstrum. Sam bym chciał takiego kolosa
. Jednak cena trochę ogromna. Myślałem że od 50-70 w porywach 90 zł dało by się coś skombinować żeby to jakoś działało. Tak jak mówiłem. Punkt z którym znajomy chce się podłączyć według mapy dostępnej na stronie mówi o tym że nadajnik znajduję się na jego bloku. Więc myślę że jakiś konstrukcji które łapią neta z 1km nie ma po co skołowywać. Bo zasięg to pewnie potrzeba coś z przedziału 50-90(100)m

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Wifi i lepszy zasięg
A taka Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
ma odkręcaną antenę więc zawsze można zmienić na panelówkę.
ma odkręcaną antenę więc zawsze można zmienić na panelówkę.
-
- Reklama