Windows 11 brak dostępu do udostępnionego folderu smb 1.0

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
GT-rims

Użytkownik

Post03 lut 2025, 09:06

Witam wszystkich, aktualnie mam trzy komputery.
1-Windows XP z udostępnionym katalogiem "wydruki" (obsługuje ploter z ripem).
2-Windows 10 na którym są robione projekty, a po zakończeniu wrzucane do katalogu wydruki. W otoczeniu sieciowym widzę komputer z XP i katalog jest dostępny, tu wszystko działa dobrze pliki mogę zapisywać na XP.
3-Windows 11 docelowo ma zastąpić windows 10 (nowy sprzęt) ale puki co muszą działać razem.
Wszystkie komputery są podłączone do jednego routera kablem UTP.
Na XP i W10 działa samba 1.0
W windows 11 wprowadziłem takie same ustawienia jak w 10 (a przynajmniej tak mi sie wydaje) i niestety nie mogę się dostać do katalogu, w zakładce sieć nie widzę też komputera z XP. Nie jestem w tym mocny więc czy mógłby ktoś z większą wiedzą w tym zakresie okazać wsparcie w konfiguracji sieci. Moim celem jest tak skonfigurować sieć aby W10 i W11 miały dostęp do katalogu na XP, oraz W11 miał dostęp do katalogu na W10.

AnetaZZ

Użytkownik

Post14 lut 2025, 23:16

GT-rims pisze:sieci.

Wygląda na to, że problemem jest kompatybilność Samby w Windows 11. Spróbuj włączyć opcję "Samba 1.0" w systemie Windows 11, ponieważ ta wersja może nie obsługiwać jej domyślnie. Aby to zrobić, wejdź w "Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows" i zaznacz "Samba 1.0/CIFS File Sharing Support". Dodatkowo, sprawdź, czy masz włączone udostępnianie plików w sieci oraz czy masz odpowiednie uprawnienia na XP i W10. Powinno to pomóc, by wszystko działało poprawnie.

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”