Zabezpieczenie sieci domowej

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 23 lis 2008, 10:47

Zabezpieczenie sieci domowej

Post05 sty 2009, 18:53

Wczoraj do 2-giej w nocy zamęczał mnie kolega przez Skype w sprawie zabezpieczenia sieci, ma dwa laptopy, jeden z Vista HB, drugi z Win XP HE. Nie udało nam się niczego poprawnie ustawić, a potem wracaliśmy do pierwotnej wersji, bez zabezpieczeń, bo na lapku z Vistą nie było netu. W czasie trwania potyczek z ustawieniami, wyczytałam gdzieś w necie, że Vista nie obsługuje lub ma z tym problemy, typu szyfrowania WEP-PSK, a takie wybraliśmy.
Z zasady jestem dociekliwa i wkurza mnie nierozwiązany problem, więc dziś zaczęłam sie nad tym zastanawiać, jako, że też mam sieć niezabezpieczoną i może warto by ją było odpowiednio skonfigurować. Oboje mamy ten sam typ routera, D-Link 524. Poczytałam trochę w necie, mam masę pism, tylko kłopot z trafieniem na to właściwe, chyba musiałabym je przegladąć do rana. Weszłam na swój router i zastanawia mnie jeden wpis IP, screen poniżej. Czyżby to znaczyło, że mam jakiegoś nieproszonego gościa?
Moja sieć to: host PC (Win XP PRO), dwa laptopy, jeden Win XP HE, drugi Vista HP. Kolegi jak wyżej. Proszę pomóc mi wybrać jaki typ szyfrowania wybrać i jak je skonfigurować. Nie chcę tego robić metodą prób i błędów, bo odkręcanie to już nie na moje nerwy.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21285
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Zabezpieczenie sieci domowej

Post05 sty 2009, 20:32

Z tego wynika, że Masz nieproszonego gościa. Zaraz ściągnę instrukcję do tego routera.
Chyba WPA-PSK, a nie WEP-PSK? WEP jest bardzo słabe.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 23 lis 2008, 10:47

Zabezpieczenie sieci domowej

Post05 sty 2009, 20:42

Tak, masz rację, pomyliłam się, chodziło o WPA-PSK. Instrukcja tutaj, wersja B
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21285
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Zabezpieczenie sieci domowej

Post05 sty 2009, 20:46

W Advanced > Filters > zaznacz MAC Filters
zaznacz only Allow computers with Mac adress listed bellow to access the netwerk, a niżej wprowadź MAC adresy komputerów, którym chcesz zezwolić na łączenie z Inernetem. Kliknij Apply.

Teraz powiedz, jak łączysz się z siecią, programem od producenta, czy klientem systemowym?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 23 lis 2008, 10:47

Zabezpieczenie sieci domowej

Post05 sty 2009, 20:57

Mam sieć z kablówki, modem + router. Filtrowanie mam zaznaczone po IP, zmienić na MAC? A co zrobić jak zjawi się ktoś znajomy z kompem? Dodawać jego MAC do routera, nie da się jakoś prościej? Nieraz mam parę osób z laptopami, a to trochę roboty z tym wchodzeniem na router itp. Jakie wybrać zabezpieczenie sieci, żeby chodziło i pod XP i Vista? Może to wystarczy? Na razie sieć jest niezabezpieczona żadnym szyfrowaniem. Co z tym obcym MAC, wywalić?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21285
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Zabezpieczenie sieci domowej

Post05 sty 2009, 21:03

W takim razie, wpisz obcy MAC i zaznacz "Only deny..."

WPA-PSK powinno chodzić na obydwu systemach. Wiem o XP i WPA2, ale po dodaniu łatki problem znikał. Stąd pytanie czego używasz do łączenia się z siecią.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 23 lis 2008, 10:47

Zabezpieczenie sieci domowej

Post05 sty 2009, 21:38

PC - modem + router, jeden lapek ma kartę sieciową bezprzewodową na USB, drugi wbudowaną, jeśli o to chodzi, bo nie rozumiem pytania.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21285
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Zabezpieczenie sieci domowej

Post05 sty 2009, 21:46

Po zainstalowaniu bezprzewodowej karty sieciowej instaluje się zazwyczaj program do jej obsługi. Teraz w momencie kiedy się chcesz połączyć z siecią WIFI uruchamia się ten program i nim łączy. Jednak można się łączyć przez moduł systemowy o nazwie Konfiguracja sieci zerowej kub w Viście Centrum sieci i udostępniania sieciami bezprzewodowymi-> zarządzanie (dostęp przez panel sterowania). Z której opcji korzystasz?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 23 lis 2008, 10:47

Zabezpieczenie sieci domowej

Post05 sty 2009, 21:49

Na XP HE łączy program od karty sieciowej, w Viście przez Centrum udostępniania.
Kolega ma dwa laptopy z wbudowaną bezprzewodową kartą sieciową, ja na starszym (HP Compaq nx6110), takiej karty nie miałam, więc kupiłam bezprzewodową na USB.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21285
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Zabezpieczenie sieci domowej

Post05 sty 2009, 21:55

W Viście było ustawione w ten sposób:
router: Home->wireless->security->WPA, Encryption AES oraz pewien klucz X.
vista w ustawieniach połączenia:
a) SSID ten sam co na routerze
b) właściwości->zakładka zabezpieczenia->typ zabezpieczeń->WPA Personal, typ szyfrowania AES, klucz X

//EDIT
Czy na XP Net działał?
Bo nie widzę tej informacji.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 23 lis 2008, 10:47

Zabezpieczenie sieci domowej

Post05 sty 2009, 22:13

Na XP net był, nie było go na Viście, a w ogóle to kolega twierdził, że ma sieć, bo laptopy łączyły się z netem, ale ja tego coś nie rozumiem, bo komputery się nie widziały w otoczeniu sieciowym, więc nie można było korzystać z udostępniania plików. Udostępnił foldery, ale nie skonfigurował karty sieciowej, ciągle miał info, że jest wyłączona, wtedy na to nie wpadłam, ale pewnie chodziło o kartę połączenia lokalnego, bo wifi działało ok.
Jakby zacząć od początku to myśle, że tak : najpierw ustawić tryb szyfrowania na routerze, który wybrać, ten co podałeś rozumiem? Potem wejść na lapka z Win XP HE i wpisać to samo w ustawieniach karty sieciowej bezprzewodowej, potem na Vistę i tak jak piszesz? Tylko czy te klucze wpisać tam gdzie napisałam? Kolega podczas tych wczorajszych prób na XP miał już dwie sieci, jedną z zabezpieczeniami, drugą chyba bez, nie mogłam wpaść na to, ktorą usunąć, żeby nie pozbyć się internetu.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21285
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Zabezpieczenie sieci domowej

Post05 sty 2009, 22:54

akby zacząć od początku to myśle, że tak : najpierw ustawić tryb szyfrowania na routerze, który wybrać, ten co podałeś rozumiem? Potem wejść na lapka z Win XP HE i wpisać to samo w ustawieniach karty sieciowej bezprzewodowej, potem na Vistę i tak jak piszesz?

Na wszystko, tak

Kolega podczas tych wczorajszych prób na XP miał już dwie sieci, jedną z zabezpieczeniami, drugą chyba bez, nie mogłam wpaść na to, ktorą usunąć, żeby nie pozbyć się internetu.

Włączając szyfrowanie, NET stracisz do czasu włączenia go na komputerze.
Możesz sobie utworzyć inną sieć, o innym SSIDie, aby potem szybciej wrócić do poprzednich ustawień.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 23 lis 2008, 10:47

Zabezpieczenie sieci domowej

Post05 sty 2009, 23:06

Dziękuję za poświęcenie czasu i odpowiedzi. Spróbuję to zrobić u siebie, potem pomogę koledze, ale już chyba osobiście, bo tłumacząc przez Skype to można dostać szału i siedzieć do rana.
Chciałabym namierzyć tego mojego "włamywacza" (mam nadzieję, że tylko korzysta z netu, na dyski chyba nie wejdzie, czy jest taka możliwość?), mam program Advanced IP Scanner i Advanced Port Scanner, ale chyba poda tylko adres IP wewnętrzny, więc i tak niewiele się dowiem. Czy istnieje jakiś program żeby zobaczyć adres IP, MAC mam, ale z tego chyba niewielki pożytek.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21285
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Zabezpieczenie sieci domowej

Post05 sty 2009, 23:15

Na zewnątrz ma IP Twojej sieci, wewnątrz lokalny. Nie sprawdzisz tego.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)



  • Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość