Założenia Hasła Na Sieć WiFi

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
8WILKU8

Użytkownik

Post24 wrz 2011, 13:06

Witam! od jakiegoś roku posiadam router Asus rt-g32 i od pewnego czasu zaobserwowałem że ktoś "podbiera" mi internet. Czy ktoś mógł by mi wytłumaczyć krok po kroku jak założyć hasło na sieć bezprzewodową? Ponieważ w tych sprawach jestem kompletnie zielony. Szukałem w google jak to zrobić ale na nic tak dokładnego nie trafiam. Czasem piszą coś o zabezpieczeniach WPA albo coś takiego ale nic nie rozumiem. Z góry dziękuję.

konto_usuniete

Post25 wrz 2011, 20:53

Tutaj masz na temat pierwszej konfiguracji: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, a także tutaj opisane co znaczy każda zakładka: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Myślę, że sobie poradzisz. :)

EDIT: Między innymi spójrz na to Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, gdzie ustawiasz hasło.

8WILKU8

Użytkownik

Post26 wrz 2011, 18:42

Ok Wielkie Dzięki :)

-- 26 wrz 2011, 18:42 --

K@myk pisze:Tutaj masz na temat pierwszej konfiguracji: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, a także tutaj opisane co znaczy każda zakładka: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Myślę, że sobie poradzisz. :)

EDIT: Między innymi spójrz na to Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, gdzie ustawiasz hasło.

Mógłbyś przejrzeć te screen "shot'y" i mi sprecyzować co i gdzie mam kliknąć aby zabezpieczyć tę sieć ? Chciałem sam spróbować ale boję się że zrobie coś nie tak.

konto_usuniete

Post27 wrz 2011, 13:19

Nie konfigurowałem routera z Asusa, jednie TP-LINK, ale z tego co widzę to podłącz router, wejdź w przeglądarkę i wpisz swoje IP, domyślne to 192.168.1.1, następnie login i hasło, domyślnie odpowiednio admin - admin. Oczywiście router masz już skonfigurowany i tylko chodzi Ci o hasło. A więc przechodzisz w zakładkę Administration. Następnie w New Password wpisz swoje hasło, hasło musi być silne, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Teraz w Retype New Password powtarzasz hasło, w Remote Log Server - Zdalny Serwer Logowania, Time Zone - Strefa Czasu i NTP Server zostaw tak jak jest. Na koniec naciśnij Apply. Wyloguj się i spróbuj się ponownie połączyć netem, czyli rozłącz się i połącz. Jak nie będzie możliwość wpisania hasła to się rozłącz, wyłącz router i go włącz, połącz.

Zobacz czy też w Language nie ma możliwości zmiany języka na polski.

marcin069

Użytkownik

Post27 wrz 2011, 20:25

Ale on nie chce zmienić hasła do routera, lecz założyć hasełko na sieć. Ja zamiast hasełka korzystam przeważnie z filtrowania adresów MAC, bo to zdecydowanie się lepiej sprawdza. Zakłądająć hasło na WI-Fi będzie operował w obrębie tej zakładki

Obrazek

Authentication Method - wybierasz metode uwierzytelniania zmień sobie. Na ten temat toczy się w Internecie wiele dyskusji. Ale założmy że wybierasz WPA Personal tak jak na zrzucie ekranu, to Encryption możesz pozostawić takie jakie jest a w Pre-Shared Key wpisujesz sobie hasełko. które w zupełności wystarczy, chyba że ktoś się będzie bawił w jego łamanie, to polecam wygenerować jakieś w routerze.

Fix00ser

VIP

Post28 wrz 2011, 15:00

najlepiej skorzystać z WPA2 plus AES
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Kod: Zaznacz cały

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Test_13_routerow_i_konfiguracja_sieci_Wi-Fi-3311/strona/11430.html

a dla bardziej dociekliwych użytkowników proponuję luknąć na

• Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”