Brak elementów Usługi Nero BackItUp-a po reinstalacji Nero

Wszystko co nie było zgodne z regulaminem forum
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post23 kwie 2013, 22:05

Witam. Prosiłbym kolegów ekspertów, zwłaszcza od Autostartu o pomoc w nst. kwestii:
Dotyczy to pakietu Nero OEM Suite w wersji 6.6.0.19, usunąłem tam kiedyś niepotrzebnie, wpis w Autostarcie od Usługi jednego ze składników paczki Nero czyli BackItUp-a i teraz chciałbym przywrócić ten wpis. :)
Usuwałem ten wpis przez menedżer Autoruns, i tak naprawdę nie wiem czy usunąłem tylko wpis czy też Usługę, nie widzę jej bowiem w przystawce services.msc, ale plik docelowy i wykonywalny jest w stosownym folderze.
Oto screen z Autoruns sprzed operacji usuwania: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i folder z plikiem NBService.exe: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Znajduje się on w lokalizacji: C:\Program Files\Common Files\Nero\Nero BackItUp 4\NBService.exe A wersja tego pliku jest: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

W GUI Nero BackItUp-a > menu Plik jest też opcja Preferencje, a w niej zaptaszona opcja włączonej ikony w trayu - co jest też dziwne, bo takowej tam nie widzę: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Próbowałem różnych sposobów - jednak bez skutku. W końcu zreinstalowałem cały pakiet, wcześniej odinstalowując poprzedni i dokładnie wyczyszczając komp i rejestr z pozostałości wraz z restartem.
Po zainstalowaniu na nowo tej samej wersji programu nadal jednak nie widzę nie tylko wpisu w Autostarcie, ale nawet chyba tej Usługi, która jak mi się wydaje jest nieaktywna lub wyłączona.
Z nową wersją zainstalowała się tam jakaś inna Usługa - LightScribeService, ale to co innego...chyba ?

Nie wiem co robić, ani czy Usługa ta w ogóle działa, lecz trochę mnie to dziwi bo przecież po reinstalacji wszystko powinno powrócić na nowo. Pomóżcie, bo zależy mi na odzyskaniu tej Usługi i jej elementu w Autostarcie, gdyż bez tego komponent Nero BackItUp nie działa w pełni swoich funkcji. :doh:

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2013, 06:36

Używasz BackUpIt ?

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post24 kwie 2013, 13:36

A co to ma do rzeczy czy używam, czy nie używam ? Tak to by można sobie pogdybać czy to ja używam praktycznie każdego innego programu czy narzędzia. To droga donikąd. Przecież po to to jest, żeby używać. :(
Powiem tak, na tę chwilę nie używam, ale to nie znaczy że nie zamierzam w ogóle tego używać.

Więc jak, czy da się coś zrobić z tym, żeby odzyskać tę Usługę i jej wpis, tak by to Nero BackItUp mogło działać jak należy ?
Wydawało mi się, że po reinstalu wszystko powinno być OK, a jednak nie jest. A więc w czym jest tu problem ?
W tej chwili to już chodzi o to, dlaczego nie ma tam tej Usługi aktywnej tzn. w services.msc i rejestrze, oraz w Autostarcie ? Chyba, że coś się zmieniło i jest po prostu dobrze, nie wiem - pomocy ? :)

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2013, 15:39

Wiec po co piszesz temat skoro nie uzywasz? Na kij ?

P.S - nie wiesz pewnie do czego ten program , nigdy nie uzywales a nam tylek zawracasz.

Kolego, nie bedziemy robic wszystkiego za Ciebie.

Jak masz najmniejszy problem to zawsze piszesz, ile masz lat ?

Sam poglowkuj, google nie boli.

Czasami sobie mysle, ze wiesz wiecej od nas podajesz trudne zagadnienia a sam pytasz sie o najprostsze.

Wiec jak to jest ? Widzialem inne Twoje konta na innych portalach, czemu operujesz na kazdym innym nickiem ?

Inne osoby Ci pomagaja i mecza sie odpisujac na Twoje kosmiczne pytania a Ty nawet nie podziekujesz.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post24 kwie 2013, 18:51

No po prostu ręce opadają, jakie wszystko ? Jeżeli miałeś zamiar mnie spotwarzyć i obrazić do czego najwyraźniej od dawna zmierzasz to na pewno to ci się udało. To przykre co tutaj wypisujesz. :(

Nie pojmuję też dlaczego rościsz sobie prawo do wypowiadania się per "my" na tym forum, odmawiasz innym możliwości odpowiedzi ? Niesłychane !?

Ale do rzeczy dobrze - więc jak podpowiesz mi łaskawie jak rozwiązać ten problem czy mam ten temat skasować ? :shock:
A może po prostu nie znasz odpowiedzi, czego ze wstydem nie chcesz przyznać ?

Ja wiem do czego to służy ten program, nie podważaj więc moich kompetencji bo to nienajlepszy zwyczaj.
Google to nie żadna tam krynica wiedzy, owszem czasem też ale nie zawsze - zapewniam. Myślisz, że nie szukałem tego w Google ? To się grubo mylisz.

Zapewniam cie, że próbowałem najróżniejszych sposobów łącznie z reinstalem, acz tylko takich które były w moim zasięgu. I jakoś nici z tego jak dotąd. Więcej nawet na tym forum kiedyś zalecano mi reinstalację tego (mam podać link ?) - i co ? - efektu jednak brak.

A czyjeś inne konta to, przepraszam, ale...gdzie w tym twoja rzecz ??? :?: :shock:
I co to w ogóle ma z tym wspólnego ?? :naughty:

Twoje inne, całkowicie mylne spostrzeżenia pominę bo nie jestem z natury człowiekiem małostkowym, szkoda też na to czasu.

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2013, 19:28

Nie chce Cie obrazic, chce Ci wypomniec pare rzeczy.

Wątek ten jest tez na innym forum, chyba zapomniales o nim, tam tez Ci pomagaja a Ty olewasz.
Jak Ty innych olewasz to czemu my Ciebie mamy nie olewac ?

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post24 kwie 2013, 20:34

O tym czy ja czuję się obrażony to już wybaczysz, ale ja o tym zdecyduję, a jestem i nic ci do tego.
To bardzo przykre co tu napisałeś.
Pisujesz coś o innych forach - i co masz z tym jakiś problem ? Bynajmniej - bo to bezpodstawne.

Poza tym znowu to "my", a co niby tylko ty to "wy" ? W bardzo dawnych czasach, których na pewno nie pamiętasz tak zwykło się mówić, ale dziś to już atawizm i czysty śmiech.
Widzę, że bardzo lubisz używać, właściwie za wszelką cenę argumentów ad personam - a to bardzo przepraszam już łamie podświadomie jedną z podstawowych zasad funkcjonowania Internetu - zasadę anonimowości. Dziwię się bardzo. Wstyd.

Dziękuję bardzo panie kolego, kontynuowanie tego nie ma sensu temat na moją prośbę do zamknięcia. :(

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2013, 23:30

Co do wątku (bo ja nie w temacie i dosłownie mam kilka minut zanim wrócę do swojej pracy), ja bym to zrobił tak, że na maszynie wirtualnej zainstalował Windowsa, tam program, potem edycja rejestru, wyciągnięcie klucza z \hklm\system\currentcontrolset\services\ a potem jego przywrócenie w oryginalnym systemie. No chyba, że istnieje możliwość instalacji programu na innym systemie/komputerze i wykonanie procedury.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post25 kwie 2013, 00:14

Ja wcześniej też rozważałem taką możliwość, szukałem lecz niestety nie znalazłem nikogo chętnego do pomocy kto by mógł mi takiej pomocy udzielić.
Sam aktualnie nie korzystam z systemów i maszyn wirtualnych, innej możliwości instalacji na innym komputerze też nie mam.

Dziwi mnie tylko jedno, że choć instalowałem na nowo program - nie widzę tam nie tylko klucza w Services od Autostartu, ale również samej Usługi NBservice.exe w services.msc i Taskmgr-ze, choć teoretycznie powinny one tam wrócić. :)

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post25 kwie 2013, 09:01

Chyba, że coś trzyma ustawienia jeszcze. Usuń go revo, potem jeszcze raz czyść rejestr i instalacja.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post25 kwie 2013, 21:48

lewy pisze:Chyba, że coś trzyma ustawienia jeszcze. Usuń go revo, potem jeszcze raz czyść rejestr i instalacja.

Więc ja postąpiłem według twojego polecenia, czyli usunąłem wszystko dokładnie po Nero ręcznie i w Revo Uninstaller w trybie zaawansowanym i z opcją Pokazuj elementy systemowe, następnie wyczyściłem wszelkie pozostałości po nim w systemie i rejestrze CCleanerem, Easy Cleanerem, Odkurzaczem oraz Eusing Free Registry Cleanerem.
Dodatkowo zrestartowałem komputer, a wcześniej jeszcze utworzyłem Restore Point choć Revo też je tworzy .
Przeskanowałem też profilaktycznie system programem MBAM, który nic nie wykrył.

Zainstalowałem ponownie paczkę Nero i po restarcie widzę, że jak na ironię nadal nie ma w kluczu Services i w Autostarcie wartości Nero BackItUp Scheduler 4.0 ? :clever:
Co więcej zniknął też całkowicie dotychczasowy folder Nero BackItUp 4, a wraz z nim plik Usługi NBService.exe.

Nie rozumiem więc co tu jest grane, pomóżcie, wyjaśnijcie bo już nie wiem czy to jest kwestia czegoś co trzyma jakieś elementy, czy też chodzi o coś zupełnie innego ?
Być może to jest kwestia niezgodności wersji ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post25 kwie 2013, 22:48

Pomógłbym z tym kluczem ale BackItUp jest w wersji trial na necie.
Hotfix

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post25 kwie 2013, 23:30

No właśnie mnie chodzi o Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników wersję BackItUp-a, która jest częścią paczki Nero Suite 6.6.0.19 i też to ściągnąłem z sieci i to też jest trial, ale tylko w sensie ograniczonych funkcji i dodatków. A Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników jest wersja tej Usługi.
Ty masz na myśli zapewne najnowszą - nie ta wersja mnie obecnie nie interesuje.

Musiałbym też chyba użyć Przywracania systemu i cofnąć wszystko do utworzonego punktu ?

Wtedy dopiero zapewne mógłbyś pomóc na co bardzo liczę.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post26 kwie 2013, 00:18

Musiałbym też chyba użyć Przywracania systemu i cofnąć wszystko do utworzonego punktu ?

To by włączyło usługę ale gorzej jak pliki już wyleciały. Mam wirtualną maszynę, jak coś to jutro wieczorem mogę tego triala zainstalować i zobaczymy. W razie czego napisz PW z przypomnieniem bo teraz na głowie mam kupę obowiązków.
Hotfix

• Reklama

Wróć do „Śmietnik”