Witam
Muszę zrobić zakup Laptopa + drukarki z możliwością skanowania ( urządzenie wielofunkcyjne).
Kupowałem komputer 100 lat temu więc kompletnie nie wiem co teraz jest " na topie " i na co zwracać uwagę.
Laptop ma być do użytku domowego ( szybkie przeglądanie internetu, filmy HD, muzyka ) , w przyszłości może do obsługi kamery / aparatu z zdjęciami i filmami w HD. Na laptopie nie będę grał w gry. Laptop ma być szybki w pracy, z dobrą matrycą, klawiaturą podświetlaną opcjonalnie , sporym dyskiem ( min 500 GB ), dobre głośniki i kamerka ( rozmowy skype), dobre Wi-Fi, i w miarę oszczędna i wydajna bateria. Laptop wraz z drukarką będzie używany po prostu za granicą po pracy do użytku domowego. Możliwość podłączenia do TV HD jak najbardziej wskazana ( HDMI ).
Drukarka do zwykłego użytku domowego, skanowanie dokumentów, drukowanie podań, biletów lotniczych itd.
Drukarka będzie używana raczej 1-2 razy na tydzień, wiec dobrze by było aby ten tusz nie miał problemów z zasychaniem.
Nie musi drukować bardzo szybko, ale jakoś wydruku i skanowania oraz długość pracy na 1 kartidżu musi być zadowalająca.
Na razie rozglądałem się za urządzeniami wielofunkcjonalnymi
1. Canon PIXMA MultiPass MG4250 (6224B006)
2. HP DeskJet 3525 Ink Advantage (Cz275C)
Co do laptopów to liczę na Was.
~ 2000 zł - Laptop + drukarka ze skanerem
- Areecki
Chcesz podziękować użytkownikom za pomoc na forum ?
Zaproś znajomych do korzystania z serwisu... www.forum.hotfix.pl
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Z laptopów zobacz sobie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - bardzo dobry wybór, już z zainstalowanym Windowsem 8. Sporym plusem jest matowa matryca, która nie męczy tak oczu i nie odbija światła tak jak błyszcząca. Laptop dobrze wykonany.
Do tego takie urządzenie wielofunkcyjne z WIFI (fajna sprawa) - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Do tego takie urządzenie wielofunkcyjne z WIFI (fajna sprawa) - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
- Areecki
A jeśli miałby ktoś polecić np. model 17 calowy analogiczny wydajnościowo i sprzętowo do B590 z i3 to jaki i o ile droższy byłby to model. Bo zastanawiam się czy nie kupić 17 cali.
-- 24 paź 2014, 15:51 --
Zajmijmy się na razie samym laptopem. Czy kupować z systemem Windows 7 czy Windows 8.0 lub 8.1 .
Bo każdy "coś słyszał" że Windows 8/8.1 jest gorszy od Windows 7 , ale nikt nie podaje konkretów ?
Czy może kupić laptop osobno i system osobno ?
Laptop będzie na pewno dla osoby która wcześniej korzystała z systemu Windows XP, na pewno ma być to 15,6 z dobrą matrycą, dużym dyskiem, z gwarancją na 2 lata . Kolega mi mówił, że są problemy z gwarancją w Lenowo ( mało placówek, brak kontaktu z obsługą klienta). Chciałbym aby gwarancja wynosiła 2 lata i była raczej door to door. W jakim sklepie najlepiej kupić taki sprzęt ? Komputronik , X-Com czy może jeszcze inny ?
-- 24 paź 2014, 15:51 --
Zajmijmy się na razie samym laptopem. Czy kupować z systemem Windows 7 czy Windows 8.0 lub 8.1 .
Bo każdy "coś słyszał" że Windows 8/8.1 jest gorszy od Windows 7 , ale nikt nie podaje konkretów ?
Czy może kupić laptop osobno i system osobno ?
Laptop będzie na pewno dla osoby która wcześniej korzystała z systemu Windows XP, na pewno ma być to 15,6 z dobrą matrycą, dużym dyskiem, z gwarancją na 2 lata . Kolega mi mówił, że są problemy z gwarancją w Lenowo ( mało placówek, brak kontaktu z obsługą klienta). Chciałbym aby gwarancja wynosiła 2 lata i była raczej door to door. W jakim sklepie najlepiej kupić taki sprzęt ? Komputronik , X-Com czy może jeszcze inny ?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Kaen1227
Poczekałbym na Windows 10, jak już, bo będzie dużo lepszy od ósemki i nie będzie się wyświetlały te kafelki, zamiast paska start, poza tym będzie bardziej funkcjonalny i więcej rzeczy będzie można robić na nim. Popatrz sobie na "Komputer Świecie" jak on wygląda.
Nie wiem jak innym, ale mnie się ósemka podobała, siódemka również, z takiego powodu, że te dwa systemy były w porządku, nie było żadnych zwiech i tak dalej.
Laptop możesz kupić w każdym sklepie komputerowym. Tu przecież nie chodzi o to czy mają lepszy czy gorszy sprzęt, bo zależy na jaki trafisz, tylko czy dają gwarancję.
Nie wiem jak innym, ale mnie się ósemka podobała, siódemka również, z takiego powodu, że te dwa systemy były w porządku, nie było żadnych zwiech i tak dalej.
Laptop możesz kupić w każdym sklepie komputerowym. Tu przecież nie chodzi o to czy mają lepszy czy gorszy sprzęt, bo zależy na jaki trafisz, tylko czy dają gwarancję.
- Areecki
No właśnie tylko ciągle się waham pomiędzy np. takimi rzeczami.
Czy pamięć dysku większa nie 500 a 1000, czy procesor lepszy, czy grafika lepsza itd.
Laptop ma być niby do zastosowań domowych ( bez szczególnych wymagań).
Chciałbym aby w cenie laptopa 1700 max , zawarła się jeszcze cena myszki + torby.
Laptop zamierzam kupić w sklepie X-Kom bo tam gwarancja jest 2 lata, w komputroniku pisze 1 rok na laptopy Lenovo i nie wiem od czego to zależy.
-- 24 paź 2014, 18:17 --
Mam jeszcze pytanie odnośnie urządzenia wielofunkcyjnego. Szczerze powiedziawszy nie wiem czy jest sens do użytku domowego ( kilka strona tydzień) jest sens kupować drogie urządzenie laserowe. Może lepiej zainwestować w urządzenie atramentowe z lepszym skanerem i tańszymi wymiennikami na tusz. Jak wyszukać urządzenia które mają dobrą jakość wydruku + dobry skaner ( rozdzielczość) a przy tym tusze do wymiany nie kosztują po 200 zł ?
Czy pamięć dysku większa nie 500 a 1000, czy procesor lepszy, czy grafika lepsza itd.
Laptop ma być niby do zastosowań domowych ( bez szczególnych wymagań).
Chciałbym aby w cenie laptopa 1700 max , zawarła się jeszcze cena myszki + torby.
Laptop zamierzam kupić w sklepie X-Kom bo tam gwarancja jest 2 lata, w komputroniku pisze 1 rok na laptopy Lenovo i nie wiem od czego to zależy.
-- 24 paź 2014, 18:17 --
Mam jeszcze pytanie odnośnie urządzenia wielofunkcyjnego. Szczerze powiedziawszy nie wiem czy jest sens do użytku domowego ( kilka strona tydzień) jest sens kupować drogie urządzenie laserowe. Może lepiej zainwestować w urządzenie atramentowe z lepszym skanerem i tańszymi wymiennikami na tusz. Jak wyszukać urządzenia które mają dobrą jakość wydruku + dobry skaner ( rozdzielczość) a przy tym tusze do wymiany nie kosztują po 200 zł ?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Kaen1227
Jeśli się zastanawiasz nad wyborem Laptopa, to musisz mieć na względzie, że nie dostaniesz zawsze tego, co będziesz chciał. Cwaniaczki producenci obniżają na przykład parametry procesora, by dać lepszą grafikę, albo na odrót. Nigdy nie trafisz na taki model, który ty sobie wymarzyłeś.
W każdym razie, mi wystarcza dysk 320 GB, procesor 2 GHz, Pamięć 2 GB, choć mogła być lepsza.
Niestety tusz oryginalny, nie zamiennik musi dużo kosztować. Gdy kupisz zamiennik, musisz się liczyć z tym, że może stać ci się coś z drukarką.
W każdym razie, mi wystarcza dysk 320 GB, procesor 2 GHz, Pamięć 2 GB, choć mogła być lepsza.
Niestety tusz oryginalny, nie zamiennik musi dużo kosztować. Gdy kupisz zamiennik, musisz się liczyć z tym, że może stać ci się coś z drukarką.
- rokko
- Kontaktowanie:
Arecki, najistotniejsze jest pamięć RAM i procesor i jak tutaj weźmiesz coś lepszego to najwięcej odczujesz na jakości. Od siebie proponuję procesor minimum i3, najlepiej i5-kę. Procek mobilny nie żaden niskonapięciowy bo one faktycznie zużywają mniej prądu ale nie grzeszą wydajnością. Jak kupisz najlepszą i5-kę mobilną, będzie na porównywalnym poziomie jak i7 niskonapięciowa. Kupowanie niskonapięciowych ma sens, jeśli nie potrzebujesz super wydajności i zależy ci na wydłużeniu czasu pracy na baterii ale i tutaj pod tym kątem producenci wycwanili się, bo dla konfiguracji z procesorami "U" dają baterie o mniejszej pojemności.
Ps. Do 1700zł z systemem będzie ciężko coś dobrego kupić.
-- 25 paź 2014, 17:01 --
Odnośnie jeszcze urządzeń wielofunkcyjnych - z atramentówek ja bym brał te urządzenie, które wyposażone jest w 4 zbiorniki tuszu CMY + black. Jest to najekonomiczniejszy wariant, bo wymieniasz tylko konkretny zbiorniczek, a nie cały "trójpak".
Co do szukania, na zagranicznych portalach znajdziesz opisy i testy drukarek, na polskich zresztą też, choć wiesz jak to jest z tymi testami.
Ps. Do 1700zł z systemem będzie ciężko coś dobrego kupić.
-- 25 paź 2014, 17:01 --
Odnośnie jeszcze urządzeń wielofunkcyjnych - z atramentówek ja bym brał te urządzenie, które wyposażone jest w 4 zbiorniki tuszu CMY + black. Jest to najekonomiczniejszy wariant, bo wymieniasz tylko konkretny zbiorniczek, a nie cały "trójpak".
Co do szukania, na zagranicznych portalach znajdziesz opisy i testy drukarek, na polskich zresztą też, choć wiesz jak to jest z tymi testami.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
-
- Reklama