Acer Aspire One, czy jest sens dołożyć RAM

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 23 lis 2008, 10:47

Acer Aspire One, czy jest sens dołożyć RAM

Post12 sty 2009, 21:36

Mam pytanie w imieniu kolegi. Ma tego "malucha", Acer Aspire One, twierdzi, ze wolno otwieraja mu się strony, choć ja mam inne zdanie, pyta czy można dołożyć RAM? Oglądałam raport z Everesta i nie umiem się z tego zorientować co i jak, pamięci ma 1024MB, a z logu wynika, że zajęty jest jeden slot 512MB. Jednocześnie jest info, że maksymalna pojemność 4096 MBytes, a maksymalny rozmiar modułu 2048 MBytes, 2 gniazda pamięci, typ DDR 2(PC2-5300), 333MHz (DDR2 667), procek Intel Atom CPU N 270, 1,60GHz. Proszę o info czy w ogóle dołożenie pamięci, o ile jest możliwe, coś tu zmieni, bo nie wydaje mi się, chyba, że procesory Atom mają jakieś inne możliwości.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Acer Aspire One, czy jest sens dołożyć RAM

Post12 sty 2009, 21:47

Według tej recenzji Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników faktycznie może być problem z otwieraniem stron. Domyślnie chyba jest tam zainstalowane 512MB tak, więc według mnie lepiej będzie włożyć jedną kostkę 1024 niż drugą 512MB.

Często niestety kości w laptopach nie chcą ze sobą współpracować. Tak, więc lepiej jest iść z nim do sklepu i na miejscu wszystko sprawdzić.

Teraz pytanie ile faktycznie on ma. Sprawdź to najpierw w Biosie.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 23 lis 2008, 10:47

Acer Aspire One, czy jest sens dołożyć RAM

Post12 sty 2009, 22:24

Tu mam dane od kolegi, pewnie gdzieś znalazł w necie
Aspire ONE posiada na pokładzie 1 GB pamięci ram DDR2-533 pracującej z timingami 4-4-4-12. 512 MB jest wbudowane w płytę główną, drugie 512 MB znajduje się w slocie. Pamięć współpracuje z chipsetem Intel 945GME.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Acer Aspire One, czy jest sens dołożyć RAM

Post12 sty 2009, 22:41

Ale warto się upewnić, stąd Bios.

Jaki tam jest zainstalowany obecnie system?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Jagoda

Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 23 lis 2008, 10:47

Acer Aspire One, czy jest sens dołożyć RAM

Post12 sty 2009, 22:46

System Win XP HE.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Acer Aspire One, czy jest sens dołożyć RAM

Post12 sty 2009, 23:22

To, uważam, że jeżeli ma faktycznie 1GB to nie warto.

Lepiej zrobić optymalizację systemu: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)



  • Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości