Aktywność dwóch grafik w Asusie

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
PKP

Użytkownik

Post06 sie 2011, 21:09

Ostatnio stałem się posiadaczem nowego laptopa Asus K52JC. Posiada on dwie karty, Intela(R) HD Graphics oraz GF 310M.
Wraz z komputerem dostałem płytę niby ze sterownikami (wgrane podczas kupna sprzętu). Jednak nie widziałem na dysku żadnego katalogu NVIDII, jedynie Intela. Laptop nie daje mi takiej wydajności podczas używania jednej z gier jakiej się spodziewałem. Ilość klatek na sekundę jest rzędu 15-20, gdzie spodziewałem się chociaż 30. Obawiam się, że komputer używa cały czas karty Intela (mniej wydajnej?), a GF w ogóle się nie załącza. Czy jest możliwość by to jakoś sprawdzić? Jeśli tak, to chciałbym używać karty mocniejszej podczas korzystania z wyżej wspomnianej gry.
Pobrałem sterowniki NVIDIA do mojej karty graficznej. Jednak po odpaleniu gry nie widać żadnej różnicy.
Tak jak pisałem, nie spodziewam się FPS 100, ale przydałoby się te 30, by nie mieć efektu poklatkowego.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2011, 16:43 przez mint1991, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przniesiono z działu grafika do Sprzęt komputerowy

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post06 sie 2011, 22:52

Witam, a w menedżerze urządzeń karta Geforce jest widoczna?
NVIDIA Optimus to technologia, która powinna przełączyć wyświetlanie na pracę z szybszą kartą gdy tylko zachodzi taka potrzeba.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

konto_usuniete

Post06 sie 2011, 23:00

Folder z Nvidia powinien być w Komputer/C:/

PKP

Użytkownik

Post07 sie 2011, 20:19

Jest dobrze. Wszedłem w panel sterowania NVIDIA. Następnie w zarządzenia ustawieniami 3D. W panelu ustawienia programu wybrałem exe obsługujące grę i wybrałem spośród trzech preferowany procesor graficzny: Procesor NVIDIA o dużej wydajności. FPS wzrósł do 60 i w zasadzie we wszystkich sceneriach jest jednakowy, niezależnie od ilości modeli i wynosi właśnie 50-60. Jest jednak mały problemik. Otóż czasem, powiedzmy raz na 5 minut, mignie mi pulpit lub zrobi się stop klatka pomimo, że fps się nie zmienia. Czy ktoś wie o co może chodzić? Czy mogę zostawić takie ustawienia dla tej gry? Czy takie ustawienia nie wyczerpią/zepsują za szybko laptopa?

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post08 sie 2011, 19:53

Czy mogę zostawić takie ustawienia dla tej gry? Czy takie ustawienia nie wyczerpią/zepsują za szybko laptopa?

Nie powinno się nic zepsuć, jakby coś się działo to karta i tak ma zabezpieczenia. To jedno, a drugie, że to można wyczuć kiedy karta się grzeje i najwyżej odpuścisz. Ale ogólnie ta technologia ma jedno za zadanie, oszczędzać baterię jak używasz laptopa na niej.

PKP

Użytkownik

Post12 sie 2011, 13:52

W poprzednim poście opisywałem dziwne zachowanie laptopa. Otóż chodzi o to, że podczas grania mignie czasem pulpit wraz z oknem exe, które grę obsługuje. Co więcej, robi się wtedy screen. Gdy otworzę IrfanView i wkleję zawartość to właśnie się pojawia screen z tego mrugnięcia. Czy to oznacza, że mogę mieć domyślnie włączony jakiś program do screenów? Nie bardzo wiem jak ugryźć to zagadnienie.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post12 sie 2011, 15:11

Prawidłowo podłączyłeś kartę NVIDIA ?
Zmiana karty graficznej na nową. Wyłączenie zintegrowanej karty graficznej w BIOS-ie.
FPS

Sprawdź :
Start --> Panel sterowania --> Panel sterowania NVIDIA --> Ustawienia 3D --> Zarządzanie ustawieniami 3D
--> kliknij na Filtrowanie anizotropowe --> wybierz 16x --> Zastosuj.

kliknij aby powiększyć :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zainstaluj inną wersję sterowników /nowszą lub starszą/.
Problem dotyczy tylko jednej gry, jakiej ?
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

PKP

Użytkownik

Post13 sie 2011, 13:40

XMan pisze:Prawidłowo podłączyłeś kartę NVIDIA ?

Nie rozumiem pytania. Kupiłem laptopa z fabrycznie wbudowanymi kartami GF i Intela. Wgrałem tylko stery NVIDII i dla omawianej gry ustawiłem, by obsługiwał ją procesor NVIDIA o dużej wydajności. Nic więcej.

Nie używam innych gier. Korzystam tylko z symulatora MaSzyna EU07: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na starszym komputerze efekt taki nigdy nie miał miejsca, u innych userów korzystających z tego symulatora problem również się nie pojawiał. Sterowniki pobrałem najnowsze ze strony NVIDIA.

konto_usuniete

Post13 sie 2011, 20:31

i dla omawianej gry ustawiłem, by obsługiwał ją procesor NVIDIA o dużej wydajności

Też mam grafikę z Nvidii i Intela i nic nie ustawiałem, z tego co wiem to automatycznie to się przestawia, jeśli słabsza karta nie nadąża. :)

PKP

Użytkownik

Post16 sie 2011, 13:51

Sprawa z tym miganiem wygląda tak, że co jakiś czas komp robi screena i ten screen się pokazuje raz na ok. 8 minut podczas używania symulatora. Spotkał się ktoś z tym zjawiskiem?
Również obserwuję to zjawisko: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

konto_usuniete

Post17 sie 2011, 12:58

Czyli co chcesz zrobić screen z gry ?
To pobierz Gadwin PrintScreen, zapoznaj się z programem, a najważniejsze ustaw własny klawisz do robienia screena.

PKP

Użytkownik

Post19 sie 2011, 13:31

Nie, nie, nie. Podczas tych regularnych mrugań robi się screen. Może to wina Windowsa 7.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”