przemoprzemna PW ci napisałem wszystko co i jak
jak sie zalogujesz masz u góry Panel użytkownika
Panel użytkownika (nowych wiadomości) ? Zobacz swoje posty
Jaroslavus+ RED - partycja systemowa (z poziomu tej partycji przeprowadzałem test), dysk ten został również sprawdzony Linuxem, nie znalazł uszkodzonych sektorów.
atrybut 01 seagaty pokazują tak kiepsko
tym Warning niezbyt bym się martwił ale należy kontrolować czy się nie zwiększa bo będzie oznaka problemów
+ BLUE
Atrybut ID 07 ( 07 )
Seek Error Rate
Seagate np. serii 7200.11 ten parametr jest wysoki i jest to normalne dla tych dysków.
a twoje to 11-tki
High Fly Writes
Technologia monitorująca sposób zapisu głowicy. Jeśli głowica podczas zapisywania wychodzi po za normalny zakres pracy nad powierzchnię talerza operacja jest przerywana a zapis jest ponawiany w bezpiecznym obszarze.
tu kiepsko nic nie zrobisz nie ma możliwości naprawy tego atrybutu
reszta ok
GREEN
WD jest ok
Co jeżeli hdtune znalazł jeden sektor o kolorze pomarańczowym i 3 żółte przy opcji "speed map" czy obowiązuje wtedy gwarancja?
no nie obowiązuje badów nie ma
tedi509 W programie MHDD wykrył mi troche bad sektorow. Jest też troche sektorów 500ms i powyzej 500ms. Czy moge probowac cos poprawic zerowaniem i remapem? Z góry dzięki za odp.
bardzo dużo już ma przeniesionych badów
trybut 196 ( C4 )
Reallocation Event Count
Ilość operacji remapowania (przenoszenia danych z uszkodzonego sektora do specjalnego zarezerwowanego obszaru - obszaru rezerwowego). 63533 dużo
Atrybut 198 ( C6 )
Uncorrectable Sector Mount (Offline scan UNC sectors)
Ilość nie korygowalnych błędów. Wartość RAW tego atrybutu wskazuje łączną ilość nie korygowalnych błędów podczas odczytu/zapisu sektora.
ja na twoim miejscu rozejrzał bym się za nowym dyskiem
a tego bym nie męczył bo możesz mu zaszkodzić jeszcze bardziej
-- 01 lut 2011, 03:35 --Zastanawia mnie czemu HD Tune przy tej pozycji (C6) Offline Uncorrectable pokazuje Status Ok, powinien być Failed, byłoby czytelniej.
każdy atrybut ma swój próg i po przekroczeniu tego progu dopiero wtedy pokaże Warning lub Fail
i każdy producent dysku ma inny próg
ale zgodzę się z twoim zdaniem bo ok to dobra oznaka a powinno się jakoś to wyróżnić