(05) Reallocated Sector Count 100 100 36 11 warning
dysk ma bady
nic z nimi nie zrobisz
zrób backup najwazniejszych danych i oglądaj sie za nowym dyskiem
Analiza SMART (S.M.A.R.T) dysku twardego.
- djarta
- Kontaktowanie:
-
pigmejdx@op.pl
(C7) Ultra DMA CRC Error Count 200 200 0 18 Ok
zmień kabelek komunikacji SATA i sprawdź czy wartosc w C7 nie będzie rosła (ma nie rosnac wiecej niz 18)
reszta OK[/quote]
Witam. Ważne pytanie. Powyższa informacja dotyczy mojego drugiego dysku w laptopie. Czy klonując dysk pierwszy z systemem i partycją recovery na ten właśnie dysk (z CRC 18) programem Clonezilla przy wyskakujących błędach typu "interface fatal error, ATA bus error", gdzie po sklonowaniu program pisze, że udało się sklonować poprawnie, dane na dysku są sklonowane poprawnie czy też nie bo przecież pojawiały się błędy?
Nie wiem czy patrzeć na to, ze były błędy interfejsu (bo domyślam się, że to przez ten kabelek) i coś poszło nie tak, czy może wszystko jest ok bo program wyświetlił informację, że udało się sklonować dysk poprawnie (napisał tak dla wszystkich sklonowanych partycji). Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Pigmejus
(C7) Ultra DMA CRC Error Count 200 200 0 18 Ok
zmień kabelek komunikacji SATA i sprawdź czy wartosc w C7 nie będzie rosła (ma nie rosnac wiecej niz 18)
reszta OK[/quote]
Witam. Ważne pytanie. Powyższa informacja dotyczy mojego drugiego dysku w laptopie. Czy klonując dysk pierwszy z systemem i partycją recovery na ten właśnie dysk (z CRC 18) programem Clonezilla przy wyskakujących błędach typu "interface fatal error, ATA bus error", gdzie po sklonowaniu program pisze, że udało się sklonować poprawnie, dane na dysku są sklonowane poprawnie czy też nie bo przecież pojawiały się błędy?
Nie wiem czy patrzeć na to, ze były błędy interfejsu (bo domyślam się, że to przez ten kabelek) i coś poszło nie tak, czy może wszystko jest ok bo program wyświetlił informację, że udało się sklonować dysk poprawnie (napisał tak dla wszystkich sklonowanych partycji). Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Pigmejus
- janpas
- Kontaktowanie:
a próbowałeś po prostu odpalić na sklonowanym dysk system
jak odpali bez problemu to nie ma w sumie czym się martwić
jak odpali bez problemu to nie ma w sumie czym się martwić
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
-
Zainstalowalem system z recovery i prawie wszystko bylo ok. Niestety dostawal twardej zawieszki od czasu do czasu i trzeba bylo uzyc power button bo nie mozna bylo nic zrobic. Po sprawdzeniu chkdsk, HD Tune (errors), antywirus nic nie wychodzilo a ta zawieszka zdarzala sie np. raz dziennie. Postanowile sklonowac dysk raz jeszcze lecz tym razem bledow wyskoczylo wiecej i nie wiem czy warto instalowac z recovery znowu czy sklonowac jeszcze raz na ten sam dysk, ale podpiety przez USB. Dla informacji dodam, ze CRC prze ostatnim sprawdzenia wynosilo juz 33. Co myslisz o probie sklonowania przez USB? Na kabelek niestety musze czekac az przyjdzie z Francji. Czy zawieszki to wina klonowania z bledami interfejsu? Jak bledy CRC maja sie do tego, ze system mozna bylo zainstalowac bezproblemu, czy na sklonowanej partycji recovery sa bledy, ktore nie daly sie we znaki przy instalacji Windowsa?
Pigmej.
-- 24 paź 2013, 20:03 --
A moze zawieszki to nie wina bledow interfejsu tylko cos sie zle zainstalowalo albo jakis program nawala pod windowsem? Tak czy tak, nie wiem czy sklonowany dysk uwazac za ok gdy podczas klonowania wyskakujd bledy interfejsu mimo iz Clonezilla informuje ze klonowanie zakonczylo sie sukcesem. Co myslisz?
-- 24 paź 2013, 20:12 --
I jeszcze mysle jedna wazna rzecz. Ten dysk normalnie jako systemowy jest w piewszym slocie i jest podlaczony bez kabelka. Natomiast na czas klonowania podpinam go w miejsce drugiego dysku i wowczas jest on podlaczony przez kabelek.
Pigmej.
-- 24 paź 2013, 20:03 --
A moze zawieszki to nie wina bledow interfejsu tylko cos sie zle zainstalowalo albo jakis program nawala pod windowsem? Tak czy tak, nie wiem czy sklonowany dysk uwazac za ok gdy podczas klonowania wyskakujd bledy interfejsu mimo iz Clonezilla informuje ze klonowanie zakonczylo sie sukcesem. Co myslisz?
-- 24 paź 2013, 20:12 --
I jeszcze mysle jedna wazna rzecz. Ten dysk normalnie jako systemowy jest w piewszym slocie i jest podlaczony bez kabelka. Natomiast na czas klonowania podpinam go w miejsce drugiego dysku i wowczas jest on podlaczony przez kabelek.
-
mam taki problem ,, windows xp restartuje się po starcie, przy próbie zainstalowania nowego systemu niebieski ekran z błędem STOP: 0x0000007b, podejrzewam dysk, co z nim jest nie tak i jak go naprawić ?
zdjecje z MHDD:

zdjecje z MHDD:

- lewy
Witam, to nie będzie dysk, załóż nowy temat, bo ten jest tylko od smart to coś tam spróbuję pomóc.
-
Czy ten S.M.A.R.T. jest w porządku?

Głownie chodzi mi o Reallocated Sector Count.

Głownie chodzi mi o Reallocated Sector Count.
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
Tak jest ok 

Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
A co z wartościami w 03? Nie są za duże? Nie chciałbym, żeby po paru miesiącach mi padł czy okazał się wolny.
- djarta
- Kontaktowanie:
03 Spin-Up Time - Przeciętny czas rozpędzenia talerzy dysku od wartości 0 obr/min. do pełnej prędkości (podawana w zależności od producenta w milisekundach lub sekundach).
To jest normalna wartość, u mnie ona wynosi 4350.
To jest normalna wartość, u mnie ona wynosi 4350.
-
A dysk nie jest przez to wolniejszy?
Czyli wszystko z nim jest ok?
Czyli wszystko z nim jest ok?
- djarta
- Kontaktowanie:
Nie jest. Tak musi być.
Jest wszystko OK.
Jest wszystko OK.
-
witam,
janpasa
chciałem się przypomnieć w sprawie ostatecznej decyzji co z dyskiem (strona 285), obecnie strasznie słabo chodzi mi W7, a ma raptem pare miesięcy ta instalka, chciałbym z tym zrobić porządek, tylko nie wiem czy robić to na obecnym dysku, a może przed instalką zrobić zerowanie i reamp, albo całkowicie wymienić dysk.
Pozdrawiam
janpasa
chciałem się przypomnieć w sprawie ostatecznej decyzji co z dyskiem (strona 285), obecnie strasznie słabo chodzi mi W7, a ma raptem pare miesięcy ta instalka, chciałbym z tym zrobić porządek, tylko nie wiem czy robić to na obecnym dysku, a może przed instalką zrobić zerowanie i reamp, albo całkowicie wymienić dysk.
Pozdrawiam
- janpas
- Kontaktowanie:
mosquito
wyzeruj ten dysk
najwyżej padnie
a jak wyzeruje to sektory będą czyste i nie powinno zamulać wtedy
choć posiada już bady
wyzeruj ten dysk
najwyżej padnie
a jak wyzeruje to sektory będą czyste i nie powinno zamulać wtedy
choć posiada już bady
Grunt to spokój
-
Witajcie
. Ostatnimi czasy mój dysk twardy robi mi fochy (np od czasu do czasu lekkie buczenie podczas odtwarzania dźwięku, sekundowe przycinki do jakiś czas oraz ostatnio bsody, podczas załączenia laptopa w tryb uśpienia), dlatego też postanowiłem zapytać się, czy SMART skazuje jakieś problemy.
Niestety, HD Tune nie wykrywa mojego dysku twardego, ale wklejam screena z innego programu.

Z góry dzięki!

Niestety, HD Tune nie wykrywa mojego dysku twardego, ale wklejam screena z innego programu.

Z góry dzięki!
-
- Reklama