anteny routerowe a anteny do kart sieciowych

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
mir

Stały bywalec

Post09 sie 2011, 08:59

Witam,
Czy jest jakaś różnica pomiędzy takimi antenami wkręcanymi do routera, a wkręcanymi do karty sieci bezprzewodowej.
Według mnie nie, no ale przed zakupieniem chcę być pewny.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 sie 2011, 09:08

Nie ma żadnej, to i tak zwykły kawałek druta w ładnej plastikowej otoczce (wystarczy zajrzeć przez miejsce zginania anteny na zawiasie ;) )

Jeśli chcesz mieć takie same, wymienne anteny, to liczy się złącze. Najpopularniejsze to RP-SMA i tego warto się trzymać.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

mir

Stały bywalec

Post09 sie 2011, 22:58

dzięki za odpowiedź ;) .
Zdążyłem zauważyć, że to kawałek druta :P .
Mam jeszcze jedno pytanie:
Do routera raczej wpina się anteny dookólne i jak duży wpływ ma na siłę sygnału wielkość tej anteny. Czy dużą różnicę robi to, że antena jest wyższa od poprzedniej?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post09 sie 2011, 23:25

Im dłuższa tym silniejsza, ale...

.... nie wierz nigdy, że silniejsza antena Ciebie zbawi. Otóż, do typowych zastosowań domowych wystarczy zwykła antena dookólna 2 decybele. Czasami zdarzają się tacy co piszą, bierz tamtą, ona ma 8 dB. Tylko po co tyle to oni sami nie wiedzą. Antenę dobiera się do długości kabla łączącego i odległości na jaką sieć ma nadawać/odbierać. Jak dasz antenę kierunkować 18 dB to nie dość, że nadajesz na kilka kilometrów, to zakłócasz inne sieci w jej kierunku, one zakłócają Twój sygnał, a odbierasz przy tym tyle szumu, że sieć przestaje działać. Baaa, mikrofalówka nadaje na paśmie 2.4 GHz, więc jak sąsiad z naprzeciwka grzeje parówki to przy silnej antenie idzie to wyłapać :D

Tak, więc wszystko zależy od zastosowania, kabla, odległości i przeszkód na drodze.

-- Wt, 9 sie 2011, 23:24 --

aha, dodam, że dłuższa to oznacza oczywiście większą moc, gdyż jest to kolejne powielenie długości fali na której antena operuje. Takie po 25 centymetrów mają już jakieś 6-8dB.

-- Wt, 9 sie 2011, 23:25 --

I jeszcze jedno, to producenci wpinają dookólne, bo tanie i uniwersalne. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby samemu wpiąć np panelową.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

mir

Stały bywalec

Post10 sie 2011, 07:25

ok, dzięki za dokładne wytłumaczenie, czyli pozostanę przy tej co mam (2 decybele)
Dzięki za pomoc ;)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”