Białe pasy na matrycy podczas uruchamiania laptopa

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
jasny

Użytkownik

Post05 kwie 2013, 20:25

Przy włączaniu i a w szczególności przy wyłączaniu laptopa widzę poniższy obraz na matrycy. Za każdym razem ma inny kształt ale jest mniej więcej tylko i wyłącznie w górnej części matrycy. Czy powinienem się czegoś obawiać? Co jest przyczyną? Matryca jest uszkodzona? Podczas normalnej pracy nie widzę takich pasów. Matrycę kupiłem używaną. Matryca do hp nc6400 (Samsunga).

Zdjęcia:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2013, 21:08 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Korekta tytułu.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Matryca - pasy

Post05 kwie 2013, 21:08

jasny pisze:Matrycę kupiłem używaną.

Dlaczego kupiłeś nową matrycę ?
Co się stało z poprzednią ?

Możliwe, że to problem z matrycą, ale możliwe również, że z inwerterem zasilającym matrycę (stąd mogły wynikać problemy z poprzednią matrycą).
Inwerter:

Obrazek

Aby wykluczyć ewentualny problem z układem graficznym podłącz do laptopa zewnętrzny monitor.
Jeżeli układ graficzny jest sprawny pasków nie powinno być widać na zewnętrznym monitorze.

jasny

Użytkownik

Post06 kwie 2013, 22:45

Sprawdzałem już na zewnętrznym i pasków nie było widać. Paski są jedynie przy włączaniu i wyłaczaniu widoczne. Inwerter jest sprawny (podłączyłem do hp nx6125 i było ok, matryca w hp nx6125 włączało i wyłączało się bez pasów). Matrycę dokupiłem do lapa, którego kupiłem dla zabawy do eksperymentów, żeby się trochę podszkolić z budowy laptopów. Poprzednia matryca była niesprawna (obraz na niej wyglądał tak: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ). Poradzono mi kupić inną i na niej sprawdzić czy działa lap i działa (testowałem w pierwszej kolejności na zewnętrznym). W takim razie matryca pomimo, iż wyświetla obraz poprawnie jest uszkodzona? Padnie? Co radzicie?

-- 06 kwi 2013, 12:22 --

Dodam, że po wyłączeniu laptopa, nawet kiedy już lampki zgasły i wyciągam kabel zasilający (po wcześniejszym wyjęciu baterii od biosa) te pasy (geometryczne kształty) nadal pozostają przez jakieś 30 sekund na matrycy.

-- 06 kwi 2013, 22:45 --

Ok, sprawdziłem (na zasadzie zastąpienia zamiennikiem dedykowanym do nc6400):

inwerter ok
taśma od matrycy ok

Potem podłączyłem do nc6400 działającym jedynie na baterii i matryca odpaliła, ale jest to samo. Po wyłączeniu lapa na 30 sekund pojawiają się linie i figury (o różnych kształty geometryczne, przeważnie prostokąty) w górnej części matryca (pomimo braku zasilania!!! - matryca ma nadał prąd do wyświetlania obrazu). Na włączonym nie zauważyłem tych linii i figur. Obraz jak obraz - normalny.

Czy ktoś z was ma w tym temacie doświadczenie? Matryca matowa samsunga jest waszym zdanie do wymiany, czy to nie ma większego wpływu na dalsze użytkowanie? Kupiłem używaną za niecałe 70zł. Proszę o porady, co jeszcze należałoby sprawdzić? Czy byście oddawali czy dalej użytkowali? Z góry dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post06 kwie 2013, 22:49

jasny pisze:Potem podłączyłem do nc6400 działającym jedynie na baterii i matryca odpaliła, ale jest to samo.

Czyli to jakaś wada matrycy.
Wada albo będzie się pogłębiała, albo nie.
Na pewno nie wpłynie to na inne podzespoły.

jasny pisze:Czy byście oddawali czy dalej użytkowali?

Jeżeli Ci to nie przeszkadza użytkuj dalej.
Zapytaj poprzedniego właściciela matrycy czy zauważył podobny problem. Być może nawet nie będzie wiedział, bo to pewnie z jakichś demontażów laptopów.

jasny

Użytkownik

Post06 kwie 2013, 23:24

Pytałem się sprzedawcy. Nie zauważył tych pasów po wyłączeniu laptopa. Czy ma sens grzebanie, szukanie problemu w samej matrycy? Dla mnie jest to lekko dziwne, że matryca bez zasilania wyświetla obraz aż do momentu, kiedy zużyje zasoby energii do dyspozycji, nawet kiedy reszta sprzętu już została wyłączona.

-- 06 kwi 2013, 23:24 --

Aha, jeszcze jedno. Jeżeli sprawdzam czy podświetlenia działa, przy wypiętej taśmie za matrycą, a podłączonym inwertezrze, po wyłączeniu lapa pasów nie ma.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”