Mam problem z monitorem, mianowicie na ekranie monitora pojawiają mi się białe, gurbe, poziome kreski.
Zazwyczaj pojawiają sie gdy włączam programy z ciemnymi barwami.
Chciałbym się dowiedzieć:
- co je powoduje?
- czy jest jakiś sposób aby sie tego pozbyć?
Postaram sie nie długo zamieścić zdjęcia tego obrazu po pojawieniu sie białych kresek.
Białe poziome kreski na monitorze.
- seba86mu
Na początku trzeba zlokalizować czy kreski generowane są przez kartę graficzną czy przez sam monitor.
Masz możliwość podłączenia monitora do innego komputera, np. do laptopa, żeby sprawdzić czy występuje ten sam problem?
Ewentualnie czy masz jakąś kartę graficzną w zapasie, żeby podmienić w komputerze na próbę?
Masz możliwość podłączenia monitora do innego komputera, np. do laptopa, żeby sprawdzić czy występuje ten sam problem?
Ewentualnie czy masz jakąś kartę graficzną w zapasie, żeby podmienić w komputerze na próbę?
-
Próbowałem już, na innym komputerze dzieje się tak samo.
Wątpię że to jest wina karty, gdyż po podłączeniu innego monitora do mojego komputera kresek niema.
Wątpię że to jest wina karty, gdyż po podłączeniu innego monitora do mojego komputera kresek niema.
- seba86mu
Czyli problem leży po stronie monitora.
Jaki to monitor? (producent, model)
Jaką masz ustawioną rozdzielczość, na jakim poziomie ustawiony jest kontrast i jasność w menu OSD monitora?
Jaki to monitor? (producent, model)
Jaką masz ustawioną rozdzielczość, na jakim poziomie ustawiony jest kontrast i jasność w menu OSD monitora?
-
Producent - ASUS
Model - MR17-H1A
Rozdzielczość - 1024 x 768
Kontrast monitora- 100
Jasność monitora - 100
Model - MR17-H1A
Rozdzielczość - 1024 x 768
Kontrast monitora- 100
Jasność monitora - 100
- seba86mu
Zalecana przez producenta rozdzielczość dla Twojego monitora, to 1280 x 1024.
Nie powinieneś mieć ustawionych tych parametrów do wartości maksymalnej 100%. Przede wszystkim wpływa to fatalnie na Twój wzrok. Ponadto wpływa to negatywnie na żywotność monitora, tom bardziej, że jest on leciwy.
Nie zdziwiłbym się, gdyby objawy w postaci białych pasków były efektem długotrwałej pracy monitora przy maksymalnej wartości kontrastu i jasności.
Zmniejsz kontrast np. do 75% - 80%, zaś jasność do 60% - 70%.
Zapewne początkowo nie będziesz się mógł przyzwyczaić do tych wartości.
Zwróć uwagę czy przy zmniejszaniu kontrastu i jasności defekty monitora nie zanikają.
MentoL pisze:Kontrast monitora- 100
Jasność monitora - 100
Nie powinieneś mieć ustawionych tych parametrów do wartości maksymalnej 100%. Przede wszystkim wpływa to fatalnie na Twój wzrok. Ponadto wpływa to negatywnie na żywotność monitora, tom bardziej, że jest on leciwy.
Nie zdziwiłbym się, gdyby objawy w postaci białych pasków były efektem długotrwałej pracy monitora przy maksymalnej wartości kontrastu i jasności.
Zmniejsz kontrast np. do 75% - 80%, zaś jasność do 60% - 70%.
Zapewne początkowo nie będziesz się mógł przyzwyczaić do tych wartości.
Zwróć uwagę czy przy zmniejszaniu kontrastu i jasności defekty monitora nie zanikają.
-
Rozdzielczość, jasność i kontrast zmieniłem, jednak nic to nie pomogło, defekt jest dalej taki jak był.
- greh
- Kontaktowanie:
MentoL pisze:defekt jest dalej taki jak był
Czyli prawdopodobnie monitor możesz odnieść na najbliższą zbiórkę sprzętu elektronicznego.
Dostaniesz drzewko lub inną roślinkę.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.
-
- Reklama