brak obrazu na monitorze
-
brak obrazu na monitorze
dzisiaj podzas pracy komputera nagle sie jakby sam zresetowal i po uruchomieniu nie bylo obrazu na monitorze . sprawdzilem juz zasilacz, dziala . zresetowalem biosa i sprawdzilem baterie cmos - 3.2 V . dalej nie dziala . odlaczalem kable i podlaczalem z powrotem i nic. monitor wydaje sie sprawny. sprawdzalem obraz na tv j tez tam czarno. nie slychac tez dzwieku przy wlaczeniu komputera. wyswietlacz siedmiosegmentowy nic nie.wyswietla choc nie wiem czy musi. prosze o porady
- seba86mu
brak obrazu na monitorze
Kosiash pisze:sprawdzilem juz zasilacz, dziala.
W jaki sposób sprawdzałeś zasilacz ?
Ogólnie wygląda to na problem z kartą graficzną.
Pożycz na próbę kartę graficzną od znajomego lub sprawdź swoją kartę na innym komputerze.
-
brak obrazu na monitorze
miernikiem zmierzylem napiecia przy obciazeniu , wedlugvporadnika
-- 11 cze 2013, 06:06 --
-- 11 cze 2013, 06:06 --
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
brak obrazu na monitorze
To zobacz z tą kartą graficzną chociaż martwi mnie fakt braku dźwięku od pc speakera.
-
brak obrazu na monitorze
sprawdzilem na moim inna karte i dalej nie dziala ... tylko ze jak chcialem sprawdzic swoja karte na innym sprzecie brakowalo kabla zasilajacego z wtyczka do mojej karty . potrzebne jest wogole zasilanie do chloxzenia.karty? czy bez tego odpale sprzet choc na chwile?
-- 11 cze 2013, 15:45 --
a i chcialbym przypomniec ze komputer byl zlozony przez serwis jakies 4 mies.temu.wiec jest prawie nowy
-- 11 cze 2013, 15:45 --
a i chcialbym przypomniec ze komputer byl zlozony przez serwis jakies 4 mies.temu.wiec jest prawie nowy
- seba86mu
brak obrazu na monitorze
Kosiash pisze:sprawdzilem na moim inna karte i dalej nie dziala ...
W takim razie to raczej nie wina karty.
Podejrzenie pada teraz na płytę główną, ewentualnie możesz jeszcze sprawdzić inny zasilacz w swoim komputerze.
Kosiash pisze:potrzebne jest wogole zasilanie do chloxzenia.karty? czy bez tego odpale sprzet choc na chwile?
To nie jest zasilanie chłodzenia karty tylko zasilanie całej karty. Bez tego sprzęt nie ruszy.
-
brak obrazu na monitorze
zasilacz raczej jest sprawny . sprawdzalem na 6 pinowej wtyczce i jest 12.23 V wiec problem tkwi w czyms innym jezeli miala byc to juz plyta glowna to czy procesor moze byc tez uszkodOny?
- seba86mu
brak obrazu na monitorze
Kosiash pisze:zasilacz raczej jest sprawny . sprawdzalem na 6 pinowej wtyczce i jest 12.23 V
Więc nie sprawdziłeś zasilacza jak należy.
Jest jeszcze napięcie +3,3V (wtyczka ATX) i +5V (wtyczka ATX lub MOLEX) do zmierzenia.
Kosiash pisze:czy procesor moze byc tez uszkodOny?
Raczej nie, ale wróżką nie jestem.
-
brak obrazu na monitorze
apropo pc speakera, wydaje mi sie ze nie mam podpietego bo na wejsciu nazwanym speaker 1 na plycie glownej nie ma.nic podpietego. czemu nie dostalem tego.przy zakupie plyty?
-- 11 cze 2013, 19:22 --
sprawdzalem tamte napiecia i sa ok .... a i dr debug wogole nic nie wyswetla
-- 13 cze 2013, 19:12 --
kolega sprawdzil moja grafe i ram u siebie i mu dzialaja
-- 11 cze 2013, 19:22 --
sprawdzalem tamte napiecia i sa ok .... a i dr debug wogole nic nie wyswetla
-- 13 cze 2013, 19:12 --
kolega sprawdzil moja grafe i ram u siebie i mu dzialaja
- seba86mu
brak obrazu na monitorze
Załatw sobie od kolegi głośniczek na próbę i podłącz go. Może płyta wydaje jakieś dźwięki przy uruchamianiu.
Jeżeli nie wydaje dźwięków, to możliwe, że jest padnięta.
Jak będziesz miał głośniczek, to uruchom komputer bez włożonych kości pamięci RAM.
Przy uruchomieniu BIOS sygnałem powinien sygnalizować brak kości. Jeżeli nie sygnalizuje płyta jest raczej padnięta.
Pożycz również od kolegi zasilacz, może jednak z nim coś jest nie tak.
Jeżeli nie wydaje dźwięków, to możliwe, że jest padnięta.
Jak będziesz miał głośniczek, to uruchom komputer bez włożonych kości pamięci RAM.
Przy uruchomieniu BIOS sygnałem powinien sygnalizować brak kości. Jeżeli nie sygnalizuje płyta jest raczej padnięta.
Pożycz również od kolegi zasilacz, może jednak z nim coś jest nie tak.
-
brak obrazu na monitorze
hahahahahaha nagle zaczal dzialac dr debug pokazal mi liczby 55 co oznacza brak pamieci i chyba 23 albo 22 na pocztku wlaczenia. jak drugi raz go wlaczylem to juz sie nie swiecil. a i swiecily sie przyciskibod power i reset na plycie. wiec albo plyta albo zasilacz
-- 13 cze 2013, 20:32 --
po jakims czasie.znow wlaczylem i znowu sie zaswiecily i po wylaczeniu, podpieciu pc speakera znowu zgasly przybl wlaczeniu
-- 14 cze 2013, 14:52 --
dziaiaj ospialem na jakies 8 h zasilacz i ponownie podpialem i plyta juz dziala dobrze tak mi sie wydaje to jest jakis cud tylko ze kolega niecoddal mi jeszcze ramu i grafy wiec czy dziala wszystko
-- 13 cze 2013, 20:32 --
po jakims czasie.znow wlaczylem i znowu sie zaswiecily i po wylaczeniu, podpieciu pc speakera znowu zgasly przybl wlaczeniu
-- 14 cze 2013, 14:52 --
dziaiaj ospialem na jakies 8 h zasilacz i ponownie podpialem i plyta juz dziala dobrze tak mi sie wydaje to jest jakis cud tylko ze kolega niecoddal mi jeszcze ramu i grafy wiec czy dziala wszystko
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
brak obrazu na monitorze
Może jednak warto zainwestować w zasilacz bo tamten może powodować uszkodzenie.
-
brak obrazu na monitorze
znowu szwankuje. teraz sie resetuje ciagle przy atarcie
- bajbus
brak obrazu na monitorze
A dlaczego się uparłeś na ten zasilacz i nie chcesz sprawdzić czy wina nie leży po jego stronie pożycz od kolegi i sprawdź czy problem ustąpił
-
brak obrazu na monitorze
ja bym chcial ale wszyscy maja starego typu i nie ma wtyczki 8 pinowej dla procka
-
- Reklama