Brzęcząca obudowa komputera wprawiana w wibracje

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
w12400

Użytkownik

Post11 cze 2010, 10:28

Witam! Kupiłem ostatnio PC. Co jakiś czas (teraz częściej) brzęczy mi obudowa pod wpływem wibracji. Ustaliłem, że to bok, który można odkręcać. Wcześniej brzęczenie było rzadkie, teraz prawie cały czas brzęczy i doprowadza do szału.
Czy jest jakaś rada na to?

Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2010, 19:28 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Brzęcząca obudowa

Post11 cze 2010, 11:39

Jeżeli komputer jest nowy i odkręcisz obudowę to możesz stracić gwarancję.
Wątpię żeby to była wina obudowy jeżeli jest dobrze dokręcona.
Proponuję oddać komputer do naprawy w ramach gwarancji.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

w12400

Użytkownik

Brzęcząca obudowa

Post11 cze 2010, 14:31

Na gwarancji to on nie jest bo ma ze 3-4 lata. A jak obudowa brzęczy to właśnie pomaga dotknięcie/przyciśnięcie tego boku ręką. Dziś po dociśnięciu ręką jakoś o dziwo przestało brzęczeć już przez kilka godzin.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Brzęcząca obudowa

Post11 cze 2010, 15:33

Pisałeś :
Witam! Kupiłem ostatnio PC.

- to myślałem że jest nowy :)
Mój ma niecałe trzy lata.
Miałem podobny problem dawno temu na starym komputerze, po dociśnięciu ręką przestawał brzęczeć ale jak odjąłem rękę to ponownie brzęczał.
Najlepszym rozwiązaniem było mocne walnięcie z pięści, przestawał brzęczeć na kilka godzin.
Skutek był taki że ,,poszedł" zasilacz a wraz z nim procesor :(
Koszt po znajomości 200 zł.
Okazało się że było uszkodzone łożysko na zasilaczu a ja głupi nie naprawiłem zasilacza, nie wymieniłem tylko waliłem w kompa :mrgreen:
U Ciebie może być podobna/inna przyczyna problemu ;)
Sprawdź jak będzie bez obudowy ale mi się wydaje że to jest nie to...
Obudowa nie dotyka jakiejś części, przeważnie jest to procesor ?
Ja mam tak na obudowie obecnego komputera, taki lejek plastikowy wychodzący z obudowy na procesor w celu lepszego chłodzenia.
/ musi być ustawiony równolegle do obudowy /.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Brzęcząca obudowa

Post11 cze 2010, 17:29

Pewnie masz boxowe chłodzenie, nic dziwnego że ci "brzęczy" nawet pewnie sie trzęsie skoro masz obroty na procesorze po 6tys, ja w zimę jak grałem miałem tyle więc boje się pomyśleć ile ty musisz mieć.

w12400

Użytkownik

Post13 cze 2010, 18:33

Nie wiem jakie jest te boxowe chłodzenie, ale PC się nie trzęsie, chodzi naprawdę cicho (ciszej niż niektóre nowsze) jeżeliby brzęczenie ustaje. Na procesorze mam heat pipe i wiatrak kręci się bardzo wolno (znajomy kupił ostatnio nowego PC i się dziwi że w moim tak wolno chodzi wiatrak) więc na pewno to nie jest to. Ogólnie w specyfikacji płyty głównej to te chłodzenie powinno wytrzymywać chłodzenie procka bez modyfikacji
3.8 GHz or higher
dla pentium 4 i dwurdzeniowych.

Płyta główna jest przykręcona standardowo do boku szkieletu, procek niczego nie dotyka.
Mi się zdaje że może to być wina zasilacza, który był wymieniany i nie jest z górnej półki (jakiś coba robiony przez małe, mongolskie rączki).

Ogólnie ten PC to Packard Bell z maja 2006r (datę wyczytałem po oznaczeniach po drugiej stronie obudowy).

-- 13 cze 2010, 18:33 --

Problem już zażegnany. Wymontowałem zasilacz i okazało się, że to on był sprawcą brzęczenia, gdyż miał luźno dokręcone śrubki przy obudowie, więc obudowa się telepała. Dokręcone i po sprawie.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”