Witam! Kupiłem ostatnio PC. Co jakiś czas (teraz częściej) brzęczy mi obudowa pod wpływem wibracji. Ustaliłem, że to bok, który można odkręcać. Wcześniej brzęczenie było rzadkie, teraz prawie cały czas brzęczy i doprowadza do szału.
Czy jest jakaś rada na to?
Proszę o pomoc.
Brzęcząca obudowa komputera wprawiana w wibracje
-
Ostatnio zmieniony 11 cze 2010, 19:28 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu
Powód: Zmiana tytułu
- XMan
Brzęcząca obudowa
Jeżeli komputer jest nowy i odkręcisz obudowę to możesz stracić gwarancję.
Wątpię żeby to była wina obudowy jeżeli jest dobrze dokręcona.
Proponuję oddać komputer do naprawy w ramach gwarancji.
Wątpię żeby to była wina obudowy jeżeli jest dobrze dokręcona.
Proponuję oddać komputer do naprawy w ramach gwarancji.
-
Brzęcząca obudowa
Na gwarancji to on nie jest bo ma ze 3-4 lata. A jak obudowa brzęczy to właśnie pomaga dotknięcie/przyciśnięcie tego boku ręką. Dziś po dociśnięciu ręką jakoś o dziwo przestało brzęczeć już przez kilka godzin.
- XMan
Brzęcząca obudowa
Pisałeś :
- to myślałem że jest nowy
Mój ma niecałe trzy lata.
Miałem podobny problem dawno temu na starym komputerze, po dociśnięciu ręką przestawał brzęczeć ale jak odjąłem rękę to ponownie brzęczał.
Najlepszym rozwiązaniem było mocne walnięcie z pięści, przestawał brzęczeć na kilka godzin.
Skutek był taki że ,,poszedł" zasilacz a wraz z nim procesor
Koszt po znajomości 200 zł.
Okazało się że było uszkodzone łożysko na zasilaczu a ja głupi nie naprawiłem zasilacza, nie wymieniłem tylko waliłem w kompa
U Ciebie może być podobna/inna przyczyna problemu
Sprawdź jak będzie bez obudowy ale mi się wydaje że to jest nie to...
Obudowa nie dotyka jakiejś części, przeważnie jest to procesor ?
Ja mam tak na obudowie obecnego komputera, taki lejek plastikowy wychodzący z obudowy na procesor w celu lepszego chłodzenia.
/ musi być ustawiony równolegle do obudowy /.
Witam! Kupiłem ostatnio PC.
- to myślałem że jest nowy

Mój ma niecałe trzy lata.
Miałem podobny problem dawno temu na starym komputerze, po dociśnięciu ręką przestawał brzęczeć ale jak odjąłem rękę to ponownie brzęczał.
Najlepszym rozwiązaniem było mocne walnięcie z pięści, przestawał brzęczeć na kilka godzin.
Skutek był taki że ,,poszedł" zasilacz a wraz z nim procesor

Koszt po znajomości 200 zł.
Okazało się że było uszkodzone łożysko na zasilaczu a ja głupi nie naprawiłem zasilacza, nie wymieniłem tylko waliłem w kompa

U Ciebie może być podobna/inna przyczyna problemu

Sprawdź jak będzie bez obudowy ale mi się wydaje że to jest nie to...
Obudowa nie dotyka jakiejś części, przeważnie jest to procesor ?
Ja mam tak na obudowie obecnego komputera, taki lejek plastikowy wychodzący z obudowy na procesor w celu lepszego chłodzenia.
/ musi być ustawiony równolegle do obudowy /.
- Maciak Plock
- Kontaktowanie:
Brzęcząca obudowa
Pewnie masz boxowe chłodzenie, nic dziwnego że ci "brzęczy" nawet pewnie sie trzęsie skoro masz obroty na procesorze po 6tys, ja w zimę jak grałem miałem tyle więc boje się pomyśleć ile ty musisz mieć.
-
Nie wiem jakie jest te boxowe chłodzenie, ale PC się nie trzęsie, chodzi naprawdę cicho (ciszej niż niektóre nowsze) jeżeliby brzęczenie ustaje. Na procesorze mam heat pipe i wiatrak kręci się bardzo wolno (znajomy kupił ostatnio nowego PC i się dziwi że w moim tak wolno chodzi wiatrak) więc na pewno to nie jest to. Ogólnie w specyfikacji płyty głównej to te chłodzenie powinno wytrzymywać chłodzenie procka bez modyfikacji
Płyta główna jest przykręcona standardowo do boku szkieletu, procek niczego nie dotyka.
Mi się zdaje że może to być wina zasilacza, który był wymieniany i nie jest z górnej półki (jakiś coba robiony przez małe, mongolskie rączki).
Ogólnie ten PC to Packard Bell z maja 2006r (datę wyczytałem po oznaczeniach po drugiej stronie obudowy).
-- 13 cze 2010, 18:33 --
Problem już zażegnany. Wymontowałem zasilacz i okazało się, że to on był sprawcą brzęczenia, gdyż miał luźno dokręcone śrubki przy obudowie, więc obudowa się telepała. Dokręcone i po sprawie.
dla pentium 4 i dwurdzeniowych.3.8 GHz or higher
Płyta główna jest przykręcona standardowo do boku szkieletu, procek niczego nie dotyka.
Mi się zdaje że może to być wina zasilacza, który był wymieniany i nie jest z górnej półki (jakiś coba robiony przez małe, mongolskie rączki).
Ogólnie ten PC to Packard Bell z maja 2006r (datę wyczytałem po oznaczeniach po drugiej stronie obudowy).
-- 13 cze 2010, 18:33 --
Problem już zażegnany. Wymontowałem zasilacz i okazało się, że to on był sprawcą brzęczenia, gdyż miał luźno dokręcone śrubki przy obudowie, więc obudowa się telepała. Dokręcone i po sprawie.
-
- Reklama