BSOD 0x00000050, nv4_disp.dll, 0x000000EA

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
ziomekboy

Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2009, 10:06

BSOD 0x00000050, nv4_disp.dll, 0x000000EA

Post12 kwie 2009, 14:56

Wiec opisze problem po kolei :
Komputer 250Gb dysk Seagate Barracuda, intel Pentium D 920 2.80 GHz, 2x 512 Mb Good Ram 533Mhz, GeForce 6600GT 256, zasilacz 350 W
A oto jego wady które pojawiły się jakiś czas temu:

- Jak włączam komputer na rano to pochodzi chwile i się wyłącza( czynność ta powtarza się kilka razy )
- Gdy do stacji dysków włożę płytę komputer się zatnie i tylko reset pomaga, o nagrywaniu płyt już nie wspomnę ;p
- Komputer często się sam zacina i resetuje
- Pojawia się także czasami niebieski ekran i informacja ze nastąpił bodajże zrzut pamięci czy coś podobnego
- Internet się sam wyłącza i pokazuje mi ze jest nadal podłączony, po czym jak próbuje go włączyć 2 raz to wyskakuje komunikat z błędem
- Komputer także chodzi wolniej niż kiedyś, nawet po formacie się strasznie muli, nie wspomnę ze w grach na których kiedyś wymiatał teraz strasznie się tnie

Co sadzicie o tym ??
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2009, 18:46 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniłem tytuł, dodałem polskie znaki diakrytyczne

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Problem z komputerem!!! HELP

Post12 kwie 2009, 15:00

Jak wlaczam komputer na rano to pochodzi chwile i sie wylacza( czynnosc ta powtarza sie kilka razy )

Jaką Masz płytę główną?

Załaduj w Biosie ustawienia zoptymalizowane.
Do Biosu wchodzisz wciskając klawisz DEL lub F2 przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie po starcie będzie napis Press DEL to Enter Setup, wciskasz i wchodzisz. Wybierz Load Optimized Defaults, a jak nie ma to w zakładce Exit -> Load Default Settings (lub podobnie w zależności od Biosu) i zapisz zmiany klawiszem F10. Na wszelkie pytania, odpowiedz Y (Yes).


Komputer czesto sie sam zacina i resetuje

Podaj odczyt napięć z Biosu.
Do Biosu wchodzisz wciskając klawisz DEL przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie po starcie będzie napis Press DEL to Enter Setup, wciskasz i wchodzisz. Wybierz PC Health Status (czasami jest Hardware Monitor), wejdź i spisz napięcia +3.3V, +5V oraz +12V. Z Biosu wychodzisz klawiszem ESC.

Z programu Everest Ultimate podaj odczyt z czujników (w programie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników).

Pojawia sie takze czasami niebieski ekran i informacja ze nastapil bodajrze zrzut pamieci czy cos podobnego

Aby dowiedzieć się więcej, czego dotyczył bluescreen, odczytaj plik DMP. Zrób to wg tej instrukcji :arrow: Czytanie plików DMP
Podaj raport na forum. Wklej go na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników a tu daj tylko link do niego.

- Internet sie sam wylacza i pokazuje mi ze jest nadal podlaczony, po czym jak probuje go wlaczyc 2 raz to wyskakuje komunikat z błedem
- Komputer takze chodzi wolniej niz kiedys, nawet po formacie sie strasznie muli, nie wspomne ze w grach na ktorych kiedys wymiatal teraz strasznie sie tnie

Podaj logi z programów HijackThis oraz Combofix :arrow: viewtopic.php?f=42&t=146
Logi wklejasz na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników lub na Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, a w poście dajesz tylko link do nich.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

ziomekboy

Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2009, 10:06

Re: BSOD 0x00000050, nv4_disp.dll, 0x000000EA

Post12 kwie 2009, 16:25

Zrobiłem to co było w 1 punkcie i po włączeniu wyskoczył mi komunikat o kontrolerze RAID ze chce instalować sterowniki
odpowiedz dot. płyty : Gigabyte GA8I945PL-G

Teraz będę robił następne punkty po kolei

////Post2////

Wg 2 punktu spisałem następujące rzeczy

Reset Case Open Status DISABLED
Case Opened YES
Vcore OK
DDR18v OK
+3.3v OK
+12v OK
CPU Temp 46*C
CPU Fan Speed ok 1776 RPM
System FAN Speed
System FAN Speed Fail DISABLED
CPU FAN Fail Warning DISABLED
CPU Warning Temp DISABLED
CPU Smart FAN Control ENABLED
CPU Smart FAN Mode Auto


////Post3////

Odczyt programu EVEREST Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

////Post4////

Oto wyniki z programu odczytującego pliki DMP (miałem 5 plików z rożnymi datami, dodałem je od najstarszej do najnowszej)
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

////Post5////

Wynik z programu hijackthis
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

oraz z programu combofix
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

;]


Proszę, nie pisz post pod postem, używaj opcji Obrazek
me@djohnsc
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2009, 18:47 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: połączyłem posty

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5838
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

BSOD 0x00000050, nv4_disp.dll, 0x000000EA

Post12 kwie 2009, 17:10

Wklej do Notatnika:

Kod: Zaznacz cały

File::
i:\windows\Help\gadygadu9build1.exe
i:\windows\Help\TEST.EXE
i:\windows\Help\gadygadu8build4.exe
i:\windows\Help\KONFIGURATOR.EXE
i:\windows\DUMP9673.tmp
i:\windows\system32\emptyregdb.dat

Folder::
I:\found.002
I:\found.001
I:\found.002
I:\found.000
i:\program files\Reganam

Driver::
ZyDAS1211BBG

Registry::
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\URLSearchHooks]
"{db9d7a78-a76c-4bf2-97c6-258925ee1542}"=-
[-HKEY_CLASSES_ROOT\clsid\{db9d7a78-a76c-4bf2-97c6-258925ee1542}]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\~\Browser Helper Objects\{db9d7a78-a76c-4bf2-97c6-258925ee1542}]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar]
"{db9d7a78-a76c-4bf2-97c6-258925ee1542}"=-
[-HKEY_CLASSES_ROOT\clsid\{db9d7a78-a76c-4bf2-97c6-258925ee1542}]
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar\Webbrowser]
"{DB9D7A78-A76C-4BF2-97C6-258925EE1542}"=-
[-HKEY_CLASSES_ROOT\clsid\{db9d7a78-a76c-4bf2-97c6-258925ee1542}]
[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"BgMonitor_{79662E04-7C6C-4d9f-84C7-88D8A56B10AA}"=-
"Uniblue RegistryBooster 2009"=-
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"NvCplDaemon"=-
"NvMediaCenter"=-
"SpeedTouch USB Diagnostics"=-
"BigDog305"=-
"SunJavaUpdateSched"=-
"RTHDCPL"=-
"nwiz"=-
[-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2]

>>Plik>>Zapisz jako... >>> CFScript
Przeciągnij i upuść plik CFScript.txt na plik ComboFix.exe
--> Obrazek
Ma się rozpocząć usuwanie. (i powstanie log).Daj ten log, który powstanie w trakcie usuwania.
Jeśli pójdzie dobrze, to: Po restarcie usuń ręcznie folder C:\Qoobox.



===================
K.

ziomekboy

Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2009, 10:06

BSOD 0x00000050, nv4_disp.dll, 0x000000EA

Post12 kwie 2009, 17:33

Oto ten log
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

////Post2////


I mam pytanie, jak zrobiłem ten krok Load Default Settings to po załadowaniu domyślnych ustawień przy włączaniu windows chce instalować kontrolera RAID ?? Co zrobić czy lekceważyć to??
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2009, 18:47 przez me@djohnsc, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: połączyłem posty, poprawiłem pisownię

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

BSOD 0x00000050, nv4_disp.dll, 0x000000EA

Post12 kwie 2009, 20:04

W Biosie, w Integrated Peripherals możesz wyłączyć kontroler RAID.

Same błędy dotyczyły także sterowników, więc jak polecenia djarty nie przyniosą skutku, odinstaluj sterowniki karty graficznej, przeczyść rejestr CCleanerem i zainstaluj te sterowniki: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Oczywiście, poczekaj na odpowiedź djarta co do logów.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
djarta

Globalny Moderator
Posty: 5838
Rejestracja: 26 gru 2008, 17:15
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

BSOD 0x00000050, nv4_disp.dll, 0x000000EA

Post12 kwie 2009, 20:42

Teraz czysto - żadnej infekcji.

1. Usuń ręcznie folder C:\Qoobox.
2. Z folderu "System Volume Information" usuniesz poprzez chwilowe wyłączenie "Przywracania Systemu":

>Panel Sterowania>System>Przywracanie Systemu>>zaznacz w okienku przy "Wyłącz przywracanie na wszystkich dyskach">Zastosuj>OK.
Potem możesz powrócić do poprzedniego ustawienia (czyli usunąć zaznaczenie z okienka).


3. Wykonaj optymalizację systemu

4.Przeskanuj obszar mojego komputera Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (uruchom przez IE) Daj raport z niego na forum.

=========================
K.

ziomekboy

Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2009, 10:06

Re: BSOD 0x00000050, nv4_disp.dll, 0x000000EA

Post13 kwie 2009, 13:16

Dziękuje bardzo za pomoc. Zrobiłem wszystko tak jak kazaliście i faktycznie komp się sam już nie resetuje. A z reszta problemów muszę zobaczyć za jakiś czas, czy się powtórzą. I jeszcze jedno miał bym pytanie odnoszące się do tego problemu :
- Gdy do stacji dysków włożę płytę komputer się zatnie i tylko reset pomaga, o nagrywaniu płyt już nie wspomnę ;p
Co może być tego powodem??

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

BSOD 0x00000050, nv4_disp.dll, 0x000000EA

Post13 kwie 2009, 13:26

Problem ździebko zasilaczowy. Czy możesz pożyczyć inny i na nim sprawdzić?

A może posiadasz miernik elektryczny?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

ziomekboy

Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2009, 10:06

Re: BSOD 0x00000050, nv4_disp.dll, 0x000000EA

Post13 kwie 2009, 13:44

Postaram się załatwić taki zasilacz. A miernik posiadam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

BSOD 0x00000050, nv4_disp.dll, 0x000000EA

Post13 kwie 2009, 13:47

Jak posiadasz to fajnie, sprawdź napięcia (punkt 2): http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=79

PS Zasilacz już nie będzie potrzebny ;)
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

ziomekboy

Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2009, 10:06

Re: BSOD 0x00000050, nv4_disp.dll, 0x000000EA

Post14 kwie 2009, 15:40

Sprawdziłem napięcia i oto wyniki :
11,71V
5,00 V
3,28 V
Z tego co dobrze odczytałem z tabelki to mieszczę się w niej, co nie?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21302
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

BSOD 0x00000050, nv4_disp.dll, 0x000000EA

Post14 kwie 2009, 16:03

Tak, są w normie. Ale pytanie czy mierzyłeś pod obciążeniem? Wtedy, co się pojawiają problemy.

Sprawdź kondensatory na płycie głównej: http://www.hotfix.pl/viewpage.php?page_id=10

Ewentualnie uaktualnij firmware napędu (punkt 4): http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=14
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

ziomekboy

Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2009, 10:06

Re: BSOD 0x00000050, nv4_disp.dll, 0x000000EA

Post14 kwie 2009, 16:15

Tak mierzone było pod obciążeniem ;]

ziomekboy

Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2009, 10:06

Re: BSOD 0x00000050, nv4_disp.dll, 0x000000EA

Post15 kwie 2009, 16:49

Kondensatory wyglądają na nieuszkodzone, a z tym biosem to nie mogę sobie poradzić ponieważ pobrałem to co potrzebuje ale tam się znajduje tylko plik z rozszerzeniem BIN, wiec nie wiem co zrobić :(



  • Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość