Chłodzenie grafiki oraz wybór wentylatora.

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
DareX

Użytkownik

Post25 gru 2010, 21:02

Witam.

Od jakiegoś czasu wykręciłem z mojej grafiki wiatraczek, hałasował niesamowicie, po prostu nie dało się wytrzymać więc tak na krótką metę założyłem na grafikę wentylator 80mm AC ale nie sprawdza się.. łapie duże temperatury także muszę wymienić całe chłodzenie bo samego wiatraczka nie dostanę. I tu moje pytanie, wyhaczyłem coś takiego : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jest to w miarę dobry produkt ? AAB robi dobre chłodzenia ? Gdyż niestety nie mam zbyt dużo pieniędzy na to. Moja grafika to GF 8600 GTS 512mb 128bit.
Do tego rozumiem oczywiście musiałbym kupić pastę termoprzewodzącą.
I dodatkowo zapytam o jakiś wydajny, tani i świecący wentylatorek 92-120mm. Koniecznie świecący gdyż robię sobie "okienko" w obudowie i fajnie by wyglądał taki podświetlony, najlepiej niebieski. ;)
Są do wyboru AAB cooling 120mm blue oraz Zephyr 120mm blue oraz Jest jeszcze Revoltec ale ma mieszane opinie oraz CoolerMaster Silent Neon LED 120 mm blue. Ogólnie chciałbym aby trochę dmuchał a nie tylko zdobił.. Wiecie o co mi chodzi.

Liczę na pomoc ;) Z góry dzięki.

P.S zależy mi na sklepie Komputrnik. Budżet do 40zł najlepiej za chłodzenie grafy a wentylator jakos do 30zł . Karta nie kręcona.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2010, 21:44 przez DareX, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post25 gru 2010, 21:17

1. Popraw link,
2. Jaki budżet?
3. Wentylator już przeważnie jest w chłodzeniu, a raczej w zestawie chłodzenie + wentylator.
Obrazek
Sounds Better

Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+

DareX

Użytkownik

Post25 gru 2010, 22:05

Poprawione ;)

Awatar użytkownika
kliszka

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post27 gru 2010, 22:39

Polecam Silentium ZEPHYR - wysoką kulturę pracy zawdzięcza nowoczesnemu łożysku FDB ( Fluid Dynamic Bearing ) dzięki temu ma przedłużoną żywotność ( 50000h) niż ma to miejsce w standardowych, ślizgowych łożyskach .
Co do karty graficznej : Arctic Cooling Accelero L2 Pro - stosunek ceny do wydajności bardzo wysoki -

Uniwersalne chłodzenie do kart graficznych ATI/nVIDIA.
Zastosowanie dużego radiatora oraz wentylatora 92mm umożliwia chłodzenie kart oddających do 100W ciepła.
Cichą prace zapewnia cichy sterowany PWM 92mm wentylator (900-2000 RPM).
Chłodzenie jest kompatybilne z SLI/CF.
W komplecie komplet uniwersalnych radiatorów na pamięci i sekcje zasilania.
Na spodniej stronie radiatora znajduje się preaplikowana pasta arctica MX-2.
W przypadku braku obsługi lub niekompatybilności karty graficznej z wtyczkami, w komplecie znajduje się adapter umożliwiający zasilanie chłodzenia ze standartowego złącza Molex.
Dodatkowo adapter ten pozwala na redukcje obrotów wentylatora (2 wtyczki 12 i 7V)

Specyfikacja:
Wymiary całości: 119 x 94 x 51 mm (długość x szerokość x wysokość)
Waga: 250g.
Wentylator: 92mm sterowny PWM ( dwie małe wtyczki 4pin PWM i 3pin)
Zasilanie: 12V/0.15A/1.8W
Ilość obrotów: 900-2000 obr./minutę sterowanie cyfrowe PWM
Wtyczka: 4pin PWM oraz 3pin
Przepływ powietrza: 27 CFM/ 45,88 m3/h
Głośność: 0.4 Sone
Rozpraszanie cieła: do 100W

W komplecie:
Radiator, wentylator, preaplikowana pasta termoprzewodząca, elementy montażowe, przejściówka 4/3pin na molex molex
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.- Stanisław Lem

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”