Witam.
Mam kilka pytań głównie o chłodzenie komputera.
Komputer to:
Płyta ASRock M3N78D
Proc AMD Athlon II X3 435 (3x2,9GHz)
3 GB DDR3 Ram
Graf His Radeon HD 5770 1GB
1. W obudowie mam jak na razie 3 wentylatory - na procku, w zasilaczu i z tyłu obudowy. Chłodzenie jest według mnie niewystarczające, nie wydajne bo bez obciążenia wentyl na procku i tak pracuje dość dobrze a gdy gram jest w ogóle sajgon:) Chce kupić kilka wentylatorów. Na pewno pójdzie 120mm na przód, na tył 90mm ( teraz jest 80mm) a ten 80mm, który mam teraz z tyłu pójdzie na bok obudowy. Czy jest to dobry układ? Czy jest sens zakładania w obudowie dodatkowych wentylatorów np skierowanych na ram, chipset? Z boku obudowy mam kwadratowy otwór skierowany mniej więcej na procka -tam właśnie pójdzie 80mm (wdmuchujący), poniżej zaś mniej więcej an wysokości grafiki prostokątny. Czy tam również zainstalować wentylator?
2. Czy wyrzucić osłonę radiatora na grafice? Wg mnie pogarsza ona oddawanie ciepła
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - moja grafika.
3. Jakie wentylatory z własnego doświadczenia polecacie? Jeśli chodzi o kasę, zaznacze że nie chciałbym szaleć. Czy takie z allegro AAB Super Silen Fan, które według informacji o nich powinny dawać rade faktycznie są ok?
4 Zamierzam dokupić 8GB Ramu i przeinstalować system na Win 7 Ultimate 64bit (obecnie 32bit). Później trochę podkręcić kompa. Chciałbym odblokować 4 rdzeń, taktowanie na przynajmniej 3,2Ghz oraz podkręcić resztę. Czy takie chłodzenie, o które pytałem poradzi sobie z tym? Oczywiście chłodzenie procka zostanie zmienione na lepsze. Czy instalować np dodatkowy wentyl na radioatorze grafiki, zmienić całkiem chłodzenie czy może to da rade?
5. Radiator na chipsecie jest dość mały i się grzeje imo. Myślałem o jego wymianie. Czy taka operacja jest trudna? Czy jest bardzo niebezpieczna dla płyty?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi:)
-- 12 wrz 2011, 16:10 --
Nikt nie odpowie;p ??
Chłodzenie, OC,
- janpas
- Kontaktowanie:
Chłodzenie, OC,
witam zaczął bym od podania jaki zasilacz
następnie jak często czyścisz komputer
ponieważ grafika może mieć zapchany przez kurz przelot między żeberkami radiatorów
następnie jak często czyścisz komputer
ponieważ grafika może mieć zapchany przez kurz przelot między żeberkami radiatorów
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
-
Chłodzenie, OC,
Powiem tak: wtedy, kiedy wybierałem części myślałem że nie jest to aż tak ważne, że 450W to 450W. I powiem, że teraz siedzi Xilience 450W ale pod koniec tego lub na początku przyszłego miesiąca wsadze inny i tu kolejne pytanie:
6. Który z tych zasilaczy jest najlepszym wyborem?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Pozdrawiam;);)
6. Który z tych zasilaczy jest najlepszym wyborem?
Pozdrawiam;);)
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Chłodzenie, OC,
Z tych firm mi się podoba BeQuiet ale to tylko subiektywna ocena. Linia 12 (podwójna) wygląda przyzwoicie.
-
- Reklama