Witam. Mam PC upgrade'owany kilka lat temu gdy AM2 były powszechne. Teraz już praktycznie żadnego procesora nie ma na ten socket. Czy w moim wypadku aby załóżmy pograć w nowsze tytuły. Trzeba by było dokupić kostkę ramu lub zmienić grafikę czy opłacalnie by było poszukać nowej płytki, ram ddr3 oraz procka?
Mój sprzęt:
Sprzęt:
Procesor: AMD Athlon 64 X2 5000+ (2x2,6ghz)
Ram: 3GB
Płyta Główna: Gigabyte GA-MA69VM-S2
Grafika: Gainward Nvidia GeForce GTS250 1GB
System: Windows 7 Home Premium 64Bit
Co warto zrobić z takim sprzętem
- seba86mu
heros1303 pisze:Gigabyte GA-MA69VM-S2
Po aktualizacji BIOS-u do wersji F10E płyta obsługuje procesory AM3 C3, czyli dla przykładu maksymalnie:
=> AMD Phenim II X4 955 3,2GHz 6MB cache
Ponadto procesory z serii Athlon II X3, Athlon II X4, Phenim II X3, Phenom II X4.
Kartę graficzną masz jak na obecne czasy jeszcze całkiem niezłą.
Pamięć do 4GB możesz rozbudować.
-
W sumie zapomniałem o jednej rzeczy. Zasilacz mam 500W Chieftec AB-A czy jakoś tak nie pamiętam. Czyli po takiej aktualizacji mógłbym włożyć 3-4 rdzeniowa ca? Z tego co widzę to ten procesor co mam bierze 65W chyba a taki Athlon II X3 95W a X4 około 115W czy 125W więc nie wiem czy zasilacz udźwignie?
P.S: Czy aktualizacja BIOS'u jest trudna oraz niebezpieczna jeśli nie to ile wynosi prawdopodobieństwo uszkodzenia płyty?
P.S: Czy aktualizacja BIOS'u jest trudna oraz niebezpieczna jeśli nie to ile wynosi prawdopodobieństwo uszkodzenia płyty?
- seba86mu
heros1303 pisze:Zasilacz mam 500W Chieftec
Zasilacz bez problemu da radę.
heros1303 pisze:P.S: Czy aktualizacja BIOS'u jest trudna oraz niebezpieczna jeśli nie to ile wynosi prawdopodobieństwo uszkodzenia płyty?
Strona z BIOS-ami dla płyty Gigabyte GA-MA69VM-S2:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
BIOS w wersji F10E:
Aplikacja @BIOS:
Aktualizacja BIOS-u z poziomu systemu:
Rozpakuj pobrane wcześniej archiwum exe BIOS-u. Wewnątrz znajduje się plik MA69VMS2.10e. To plik z BIOS-em.
Rozpakuj pobrane wcześniej archiwum exe z aplikacją @BIOS.
Wyłącz wszystkie programy działające w tyle: komunikatory, program antywirusowy, odtwarzacze itp.
Zainstaluj i uruchom aplikację @BIOS. Instalację rozpoczniesz klikając dwukrotnie na plik setup.
Z prawej strony okna programu kliknij na przycisk Update BIOS from file.
Wskaż plik MA69VMS2.10e
Odpowiedz Yes. Teraz następuje aktualizacja. W tym czasie na nic nie klikaj, ekran może "zamarznąć".
Po pomyślnej aktualizacji otrzymasz pytanie czy uruchomić ponownie komputer. Zrób to.
Testuj działanie systemu.
Jeżeli będzie problem z uruchomieniem programu @BIOS lub pokaże się komunikat błędu, mówiący o tym, że Twoja płyta jest nieobsługiwana przejdź do drugiego sposobu aktualizacji BIOS-u:
Aktualizacja BIOS-u z poziomu narzędzia Q-Flash:
Skopiuj plik z BIOS-em, czyli MA69VMS2.10e na pendrive'a.
Uruchom ponownie komputer z pendrivem podłączonym do USB.
Na ekranie powitalnym GIGABYTE naciśnij klawisz Del, aby przejść do BIOS-u, a potem F8, aby przejść do narzędzia Q-Flash.
Wybierz opcję Update BIOS from Drive.
Wybierz napęd HDD.
Wskaż plik z BIOS-em, czyli MA69VMS2.10e.
Na zadane pytanie odpowiedz Yes.
Testuj działanie.
-
Istnieje jakieś ryzyko popsucia sobie płyty czy jest ono znikome? Po prostu po aktualizacji BIOSU mogę normalnie wyjąć tego procka co mam i włożyć jakiegoś takiego np Athlon II X3 455?
- seba86mu
Ryzyko jest zawsze, ale bardzo znikome.
Aktualizacja z poziomu systemu przebiega szybko.
Jeżeli chcesz dokonać upgrade sprzętu, to chyba innego wyjścia nie masz
Wyłącz wszystkie zbędne programy uruchomione w tle, głównie komunikatory itp.
Osobiście nie miałem jeszcze przypadku aby podczas aktualizacji BIOS-u wydarzyło się coś złego.
Jeżeli coś przebiegnie nie tak wyjmij bateryjkę z płyty głównej na około 30 minut oczywiście przy wyłączonym komputerze.
Aktualizacja z poziomu systemu przebiega szybko.
Jeżeli chcesz dokonać upgrade sprzętu, to chyba innego wyjścia nie masz

Wyłącz wszystkie zbędne programy uruchomione w tle, głównie komunikatory itp.
Osobiście nie miałem jeszcze przypadku aby podczas aktualizacji BIOS-u wydarzyło się coś złego.
Jeżeli coś przebiegnie nie tak wyjmij bateryjkę z płyty głównej na około 30 minut oczywiście przy wyłączonym komputerze.
-
Czyli kwestia, że jak chodzi mi ten @BIOS to z poziomu systemu on to zainstaluje i po ponownym uruchomieniu jak się odpali xD będę miał gotową płytę na przyjęcie nowego procka? Czy mam jakąś sprawdzić czy będzie stabilne chodził PC? Jesli tak to jak?
- seba86mu
heros1303 pisze:Czyli kwestia, że jak chodzi mi ten @BIOS to z poziomu systemu on to zainstaluje i po ponownym uruchomieniu jak się odpali xD
Tak, programem @BIOS aktualizujesz BIOS z poziomu systemu operacyjnego, ponowne uruchomienie komputera finalizuje aktualizację.
Drugi sposób aktualizacji (teoretycznie bezpieczniejszy), to za pomocą specjalnego narzędzia Q-Flash, które dostępne jest po wejściu do BIOS-u. To aktualizacja z wykorzystaniem pamięci USB.
Dla każdej z aktualizacji instrukcję masz powyżej.
heros1303 pisze:będę miał gotową płytę na przyjęcie nowego procka?
Tak.
Tutaj lista obsługiwanych procesorów przez Twoją płytę:
Z prawej strony jest wersja BIOS-u, od której procesor jest obsługiwany.
Ty będziesz posiadał najnowszą wersję, więc obsłuży każdy.
Jeżeli obok procesora jest N/A zamiast wersji BIOS-u oznacza to, że procesor nie jest w ogóle obsługiwany przez tą płytę.
-
- Reklama