Czasami nie wykrywa dysku twardego

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post26 sie 2010, 17:15

Mam mały problem z dyskiem twardym (chyba z dyskiem twardym). Od jakiegoś już czasu (jakieś pół roku) zdarzyło się jakieś 3 razy, że komputer bootuje się "nieskończoność". Dzisiaj również się to przydarzyło tyle, że ponowne uruchomienie nic nie dało. Zbootowałem płytę od Windowsa, kiedy chciałem wejść w tryb naprawczy pisało brak dysku. Włączyłem jeszcze raz i wykryło. Na początku myślałem, że może sterowniki nie chcą się załadować, więc przywróciłem konsolą rejestr. Włączył się po kilku sekundach. Przywróciłem znów nowy rejestr (spod systemu). Ale gdy uruchamiałem ponownie, zamiast bootować, na ekranie pojawiała się informacja, że wykryto drugie urządzenia, stacje dysków cd/dvd. Więc tak jakby nie było dysku twardego. Wszedłem w BIOS, a tam zamiast nazwy mojego dysku pisze zwyczajnie hard drive. Po ponownym uruchomieniu włączył się jakby nigdy nic z normalnym rejestrem. Nie wiem czy to się powtórzy, czy nie. Równie dobrze może się powtórzyć za kilka miesięcy, a równie dobrze przy następnym włączaniu.

Edit: Problem się powtórzył, ale teraz samym problemem było cokolwiek zbootować, tak jakby BIOS łapał freeze'a. Kiedy przeczekałem trochę, pojawiła się informacja, żeby ponownie bootować albo włożyć coś do urządzenia (płytę/dyskietkę). Jak naciskałem enter pojawiała się ta informacja cały czas, a stacja dyskietek zaczęła czytać, czyli było to nastawione na stacje dyskietek, mimo tego, że była drugim urządzeniem bootującym. Wyłączyłem ją i jak na razie jest ok. Ale i tak problem może się powtórzyć.
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
Marjan

Użytkownik

Post26 sie 2010, 18:07

1.Opisz jak masz ustawiane bootowanie na chwile obecną
First
Second
ITD.
2.Mógł pójść Bios w płycie albo porostu masz słabą beterie która nie może zapamiętać ustawień(Czy komputer bez problemu zapamiętuje Godzinne?)
3.Zrób Clear CMOS
4.Sprawdz temperatury
5.Zobacz czy dysk dobrze jest podłączony
6.Ata czy Sata?
7Fat32 czy NTFS?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post26 sie 2010, 22:40

Sprawdź na początek zasilacz i napięcia, miernikiem lub odczytaj je z BIOSu i podaj na forum.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post31 sie 2010, 00:30

Napięcia to:
VCore - 1.408V
+ 3.30V - 3,328V
+ 5.00V - 5.112V
+ 12.00V - 12.144V

Z kolejnością bootowania wszystko ok.

Wydaje mi się, że problemem jest dysk twardy. Kiedy nie chce się zbootować, w ogóle nie słyszę jak pracuje, a podczas odczytu driverów (stery mam porozrzucane po całym dysku, nigdy nie chciało mi się zrobić porządnej defragmentacji pod względem sterów) powinno go trochę słychać , a tak jest gdy bootuje się właściwie. Dysk ma 4 lata. Albo zasilacz się wysłużył i dysk nie jest odpowiednio zasilony? Podam model zasilacza później.

Edit: Zasilacz to Deer 350w. Tak wiem, jest on na liście złych zasilaczy, ale działa przez 4 lata.
Dysk musi w końcu startować, skoro się w ogóle bootuje. Ale jak nie ma zamiaru się bootować to nie słychać (głowicy?) jak lata po powierzchni dysku, aby odczytać drivery. Zrobię porządek ze sterownikami, ale to trochę potrwa. Bo cały dysk mam załadowany. Muszę wypalić z 50GB danych. I wirtualne dyski przenieść na inną partycję, wtedy zdefragmentuję partycje systemową. Może włączyć kompa bez obudowy i zobaczyć co z dyskiem? Tyle, że musiałbym akurat trafić taki raz, kiedy się nie bootuje.
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post31 sie 2010, 08:47

Tu napięcia są dobre, ciekawe jak pod obciążeniem.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post31 sie 2010, 12:08

Włącz OCCT/Prime95 i zmierz napięcia miernikiem, wstaw na forum.
Obrazek
Sounds Better

Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”