Czy mogę włożyć tą karte graficzną
-
Witam mam pytanie mam zasilacz 350 watowy i czy mogę włożyć kartę graficzną GeForce9800gt czy lepiej zakupić nowy zasilacz jakiś 400 watowy np firmy Fortron z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
- seba86mu
GeForce 9800GT w obciążeniu pobiera około 110W.
Solidny zasilacz 350W, np. Delta, Fortron czy Chieftec, który rzeczywiście dysponuje taką mocą, a nie ma tylko takiego napisu na etykiecie bez problemu dałby radę.
Jaki obecnie posiadasz zasilacz ? (marka, model)
Fortron 400W bez problemu da radę.
Napisz jeszcze, jaką posiadasz płytę główną.
Solidny zasilacz 350W, np. Delta, Fortron czy Chieftec, który rzeczywiście dysponuje taką mocą, a nie ma tylko takiego napisu na etykiecie bez problemu dałby radę.
Jaki obecnie posiadasz zasilacz ? (marka, model)
14goras14 pisze:czy lepiej zakupić nowy zasilacz jakiś 400 watowy np firmy Fortron
Fortron 400W bez problemu da radę.
Napisz jeszcze, jaką posiadasz płytę główną.
-
na zasilaczu jest dużo napisów Chińskich ale co z stamtąd wyczytałem to że Model to :GPS350AB A i pisze coś jeszcze że Delta elecronics nie wiem to chyba firma a na płycie głównej jest napisane GIGABYTE GA-M61PME-S2
Więc co mogę podłączyć karte tą
Więc co mogę podłączyć karte tą
- seba86mu
To zasilacz Enlight GPS-350AB wyprodukowany przez Delta Electronics.
Na linii 12V natężenie 19A czyli moc linii 228W - solidnie.
Karta GF 9800GT posiada gniazdo dodatkowego zasilania PCI-E 6-PIN, dlatego będziesz musiał zaopatrzyć się w adapter zasilania PCI-E 6-PIN => 2x Molex:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Po zastosowaniu adaptera stracisz dwie wtyczki MOLEX, więc upewnij się czy Ci wystarczy.
Napisz jeszcze jaki posiadasz procesor.
Na linii 12V natężenie 19A czyli moc linii 228W - solidnie.
Karta GF 9800GT posiada gniazdo dodatkowego zasilania PCI-E 6-PIN, dlatego będziesz musiał zaopatrzyć się w adapter zasilania PCI-E 6-PIN => 2x Molex:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Po zastosowaniu adaptera stracisz dwie wtyczki MOLEX, więc upewnij się czy Ci wystarczy.
Napisz jeszcze jaki posiadasz procesor.
-
procesor to: AMD Athon 64 X2 Dual Core processor 5000+2.61 GHz a ten adapter zasilacza to wiem że muszę kupić to jak mogę podłączyć Kartę bez obaw rozwalenia zasilacza i podzespołów komputera?
- seba86mu
14goras14 pisze:AMD Athon 64 X2 Dual Core processor 5000+
Maksymalne zużycie energii w pełnym obciążeniu:
=> Procesor: ok. 65W
=> Grafika: ok. 110W
Razem: 175W, czyli przy 228W na linii +12V zasilacza teoretycznie powinno wystarczyć.
Dodam, że w trybie 2D (czyli w spoczynku) GF 9800GT zużywa około 35W.
14goras14 pisze:to jak mogę podłączyć Kartę bez obaw rozwalenia zasilacza i podzespołów komputera?
Jak widzisz, teoretycznie Twój zasilacz da radę.
W praktyce to zależy również od wielu czynników: w jakich warunkach pracował zasilacz, czy nie był przegrzewany, jaki jest okres jego eksploatacji - to wszystko wpływa na jego obecny stopień sprawności przy obciążeniu.
Maksymalne zużycie energii przez Twoją jednostkę centralną z kartą GF 9800GT, to około 275W.
-
Aha ok dziękuję Ci za wszelką pomoc jestem wdzięczny bardzo
.Temat do zamknięcia

-
- Reklama