Witam.
Otóż myślałem napisać te pytanie do analiz smart, ale uznałem iż nie będę tam zbytnio zawalał miejsce i zrobię osobny temat. Otóż jest sobie laptop acer extensa 5200. Kiedyś zrobiłem do analizy smarta i mówiliście by zrobić remap i zerowanie. Którego jeszcze nie zrobiłem. Ale niedługo będzie czas na to aby spokojnie dane zapisać na nośnikach wymiennych i spróbuję to zrobić. Dlatego mam pytanie czy te błędy które są w linku zapodam niżej może mieć wpływ na szybkość działania laptopa? A raczej jego częste zacięcia na parę sekund. Nawet 15-20 sekund.
Link to Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników to jest screen stary. Ale dziś spojrzałem ponownie i nadal jest dwa więc te kilka miesięcy nic się nie zmieniło. Więc może być wina tego iż dyskowi trza zrobić tę diagnozę?
PS. Czy zerowanie/remap może pogorszyć sprawę?
Czy to może mieć związek z szybkością
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Cześć. To zależy, trzeba zrobić skanowanie powierzchni w MHDD i sporo się wyjaści.
-
Spoko. Czy te skanowanie powierzchni długo się schodzi? Przy okazji może zrobić test pamięci memtest?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Włącz i zostaw na noc. Przy dużym dysku potrafi ładnych parę godzin robić.
-
To jest tylko 80gb więc chyba nie to samo co dzisiaj 1-4TB? xd
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
heros1303 pisze:To jest tylko 80gb więc chyba nie to samo co dzisiaj 1-4TB? xd
Powinno raz dwa isc

Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
No tak szybko nie ale ok półgodziny. Memtest nic nie wykazał przy okazji. A tu zdjęcie z skanowania mhdd ---> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników . Coś chyba nie tak z tym dyskiem.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Można jeszcze zerować z remapem ale widać, że dysk ma już powoli dosyć. Wszystkie te sektory <500 i większe mają problemy ze stabilnością i są poważnymi kandydatami na bad sektory. Jeden z resztą już czeka oznaczony jako UNC.
-
A te zerowanie i remap w jakiej kolejności ? Czy remap i zerowanie może uszkodzić dysk?
W razie co na jakie dyski zwracać uwagę? Nie potrzeba tam kilkaset gb. Taka 80 była w sam raz, ale na 2,5 jeśli dobrze patrze nie ma takich już. Są od 320gb wzwyż. Czy można wziąć coś z obr 7200 a nie jak ten co ma 5200 czy tam 5400? Przy okazji zastanawiam się co lepszym rozwiązaniem było dla tego lapka ponieważ korzysta się z niego gł internet, jakieś teksty. Bez gier chyba że pasjanse. Video muzyka nie chyba że przez yt.
Dla przypomnienia jest to laptop Acer Extensa 5200 - w sumie ma już sporo lat ok 6. Albo i więcej więc wiadomo dysk może już zaczynać powoli mieć dosyć
- 1gb ram
- Intel Celeron M 440 @ 1.86 (1 rdzeń)
- 80gb obecnie chyba się zmieni zobaczy się.
- Grafika Intel GMA945.
- Vista (XP byłby tu chyba lepszym wyborem, ale wsparcie end 2013.) Jest jeszcze linux ale nie wiem.
W razie co na jakie dyski zwracać uwagę? Nie potrzeba tam kilkaset gb. Taka 80 była w sam raz, ale na 2,5 jeśli dobrze patrze nie ma takich już. Są od 320gb wzwyż. Czy można wziąć coś z obr 7200 a nie jak ten co ma 5200 czy tam 5400? Przy okazji zastanawiam się co lepszym rozwiązaniem było dla tego lapka ponieważ korzysta się z niego gł internet, jakieś teksty. Bez gier chyba że pasjanse. Video muzyka nie chyba że przez yt.
Dla przypomnienia jest to laptop Acer Extensa 5200 - w sumie ma już sporo lat ok 6. Albo i więcej więc wiadomo dysk może już zaczynać powoli mieć dosyć
- 1gb ram
- Intel Celeron M 440 @ 1.86 (1 rdzeń)
- 80gb obecnie chyba się zmieni zobaczy się.
- Grafika Intel GMA945.
- Vista (XP byłby tu chyba lepszym wyborem, ale wsparcie end 2013.) Jest jeszcze linux ale nie wiem.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
A te zerowanie i remap w jakiej kolejności ? Czy remap i zerowanie może uszkodzić dysk?
Najpierw zerowanie, potem remap.
A co do dysku, pogadaj z janpasem na PW, on handluje sporo dyskami, może ma coś taniego. Niech jak może też odwiedzi ten temat i da poradę co z tym dyskiem dalej robić.
-
Spoko to napiszę do niego zaraz pw z tematem to zobaczymy czy coś zaradzi dziś/jutro zależy kiedy online będzie.
- janpas
- Kontaktowanie:
pobież vivarda
i zrób tylko remap
i zrób tylko remap
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
-
Czy do remapowania trzeba zrobić kopie danych? Co i tak chyba zrobię. Rozumiem że ma się obyć bez zerowania?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Tylko remap czyli bez zerowania ale dane i tak bym zawsze kopiował, ot tak dla bezpieczeństwa.
-
To jeszcze zanim przystąpię takie małe pytanie. Ile schodzi się z remapowaniem? Tyle ile skanowanie? Oraz czy proces remapowania jest bezpieczne tzn próbuję naprawić ale nie szkodzi w razie problemu?
Czy w tym vivard mam użyć tego Surface test with remap?
Edit
Zrobiłem jeszcze benchmarka -- tym razem nie robiony na systemowym dysku jak kiedyś na swoim robiłem. --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Czy w tym vivard mam użyć tego Surface test with remap?
Edit
Zrobiłem jeszcze benchmarka -- tym razem nie robiony na systemowym dysku jak kiedyś na swoim robiłem. --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
- Reklama