Witam. Od około czwartku-piątku borykam się z problemem dużego spadku wydajności komputera. Zaczęło się to po tym, jak wiatrak hałasował trochę "dziwnie"(w moim odczuciu, tak jakby o coś tarł)i myślałem, że to mogła być wina kurzu na nim, więc go odłączyłem i przedmuchałem(przy okazji jeszcze trochę kurzu było w innych miejscach, więc tam gdzie miałem dostęp to też przedmuchałem). No i po podłączeniu go uruchamiam komputer, gram sobie ok.2 godzin w gry przeglądarkowe i chcę zagrać sobie w League of Legends. Uruchamiam go i co widzę? Komp spowolnił, w LoL'a nawet na botach się nie da grać(zwykle miałem ok.40+ fps, a tutaj było maks 10). Czy to może być wina tego właśnie wiatraka, co jest "położony" na procesorze, czy jakiś wirus? Sprawdzałem partycje Avastem i Dr. WebCureIT i nic nie znalazło. Dodam również, że na starcie temperatura procesora wynosi ok.80+, a teraz mając uruchomioną przeglądarkę z 3 zakładkami, avasta, frapsa i ustawienia nvidii HWMonitor pokazuje mi ~100*C.
Edit: Pasta była nakładana z jakieś 3-4 miesiące temu.
Czy źle założony wiatrak może powodować spadek wydajności?
- dorumia
- Kontaktowanie:
Laptop:
Intel core i3-3110m 2.4 x64
4 gb ram
Intel HD 4000/Geforce 710M
Windows 8
4 gb ram
Windows 8
- seba86mu
dorumia pisze:ustawienia nvidii HWMonitor pokazuje mi ~100*C.
Pokaż screen z HWMonitor.
Sprawdź czy ten wentylator na procesorze, który czyściłeś w ogóle działa przy załączonym komputerze, no i jeżeli działa czy nie założyłeś go odwrotnie. Powinien dmuchać w kierunku radiatora.
- dorumia
- Kontaktowanie:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Co do wentylatora - skoro się kręci, to można uznać, że działa. Bo w sumie jak zbliżę dłoń do tych plastikowych elementów(te paski takie cieńkie przed skrzydłami)to nie czuję, żeby jakieś chłodniejsze powietrze się wydobywało na zewnątrz(czyli na moją dłoń). A radiator wentylatora i pod nim są chłodne.
Co do wentylatora - skoro się kręci, to można uznać, że działa. Bo w sumie jak zbliżę dłoń do tych plastikowych elementów(te paski takie cieńkie przed skrzydłami)to nie czuję, żeby jakieś chłodniejsze powietrze się wydobywało na zewnątrz(czyli na moją dłoń). A radiator wentylatora i pod nim są chłodne.
Laptop:
4 gb ram
Windows 8
4 gb ram
Windows 8
- seba86mu
Z odczytów wynika, że procesor się smaży.
Coś jest nie tak z chłodzeniem procesora.
Sprawdź czy radiator jest stabilnie osadzony, czy nie obluzował lub wyłamał się zaczep coolera.
Coś jest nie tak z chłodzeniem procesora.
Sprawdź czy radiator jest stabilnie osadzony, czy nie obluzował lub wyłamał się zaczep coolera.
- dorumia
- Kontaktowanie:
Radiator wydaje mi się, że teraz jest stabilnie osadzony(o ile chodzi o radiator połączony z wiatrakiem), bo nie lata jak się nim rusza(mogę wrzucić filmik z komórki, na którym poruszałem radiatorem, chociaż nie wiem, czy coś da radę na nim zobaczyć). Co do zaczepów to się nie znam, ale chyba nie ma żadnego połamanego/obluzowanego.
Edit: Wcześniej piny wentylatora były trochę luźniejsze niż teraz(mocniej je docisnąłem), a radiatora już nie da rady bardziej "docisnąć" na procesor(czyli teoretycznie jest umocowany maksymalnie jak się da).
Edit: Wcześniej piny wentylatora były trochę luźniejsze niż teraz(mocniej je docisnąłem), a radiatora już nie da rady bardziej "docisnąć" na procesor(czyli teoretycznie jest umocowany maksymalnie jak się da).
Laptop:
4 gb ram
Windows 8
4 gb ram
Windows 8
- seba86mu
Sprawdź temperaturę CPU w BIOS-ie (sekcja PC Health Status lub Hardware Monitor).
Pokaż zdjęcia i filmiki.
Wentylator kręci się szybko ?
Pokaż zdjęcia i filmiki.
Wentylator kręci się szybko ?
- dorumia
- Kontaktowanie:
Wentylator w moim odczuciu kręci się w normalnym tempie(może na filmiku da radę zobaczyć jego "szybkość"). Do tego nagrałem filmik przy odpaleniu komputera i tego, co w biosie pokazuje. Wrzuciłem wszystkie(3)filmiki i zdjęcie jedno. Temperaturę z biosu powinno być widać na filmiku(co trwa półtorej minuty).Link:
Edit: Dodam, że od razu uruchomiłem system i HWMonitor pokazywał ok.45-50* obu rdzeni procesora(o ile dobrze spojrzałem na zakładkę). Temperatury po 3 minutach od uruchomienia systemu:
Po 11 minutach 46*(w stanie spoczynku).
Edit: Dodam, że od razu uruchomiłem system i HWMonitor pokazywał ok.45-50* obu rdzeni procesora(o ile dobrze spojrzałem na zakładkę). Temperatury po 3 minutach od uruchomienia systemu:
Po 11 minutach 46*(w stanie spoczynku).
Laptop:
4 gb ram
Windows 8
4 gb ram
Windows 8
- seba86mu
Cooler nie powinien mieć żadnych luzów.
Są cztery zaczepy, które powinny być dociśnięte (na wcisk).
Teraz temperatury są w normie.
Przy tych temperaturach nadal szarpie w grach ?
Są cztery zaczepy, które powinny być dociśnięte (na wcisk).
Teraz temperatury są w normie.
Przy tych temperaturach nadal szarpie w grach ?
- dorumia
- Kontaktowanie:
Na trybie bez botów(ja sam na mapie)miałem spory zapas fps i nie cięło. Teraz pójdę sprawdzić trochę bardziej wymagający tryb(czyli 10 graczy naraz)i zeedytuję, czy nie ma ścinek.
Edit: Pograłem i nie było takich ścinek. Czyli to kiepsko przymocowany wentylator był powodem tego spadku?
Edit: Pograłem i nie było takich ścinek. Czyli to kiepsko przymocowany wentylator był powodem tego spadku?
Laptop:
4 gb ram
Windows 8
4 gb ram
Windows 8
- seba86mu
dorumia pisze:Edit: Pograłem i nie było takich ścinek. Czyli to kiepsko przymocowany wentylator był powodem tego spadku?
Możliwe, że zaczep radiatora był poluzowany. Dociskając wentylator może zaskoczył zaczep.
-
- Reklama