Dioda klawisza numlock świeci się pomimo wyłączenia kompa
-
Witam, posiadam płytę główną Ausu p4p800-x. Pomimo wyłączenia komputer na klawiaturze świeci się dioda klawisza numlock. Czy da się wyłączyć ją poprzez bios? Jeżeli tak, to proszę o przedstawienie krok po kroku gdzie wejść i co przestawić, ponieważ niestety w biosie, to tylko umiem ustawić żeby mi płytka zabootowała. Z góry dzięki za pomoc.
- XMan
Sprawdzałeś przed wyłączeniem komputera wyłączenie Num Lock a następnie po wyłączeniu komputera
odłączenie go od prądu/listwy ?
Po upływie pewnego czasu włącz komputer, wyłącz i sprawdź.
Czasami wyłączenie z zasilania komputera eliminuje to na stałe.
- chyba tak ale nigdy tego nie robiłem.
Może wystarczy w BIOS-ie wyłączyć funkcję USB KEYBOARD (DISABLED), zobacz czy są jakieś opcje w Advanced Bios Features (Num - ON / OFF).
Wszystko zależy od płyty.
Jeszcze możesz sprawdzić :
Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera
- pierwszy lub trzeci sposób.
Nie zapomnij o odłączeniu komputera od prądu
Po upływie pewnego czasu włącz komputer, wyłącz i sprawdź.
Czasami wyłączenie z zasilania komputera eliminuje to na stałe.
Czy da się wyłączyć ją poprzez bios?
- chyba tak ale nigdy tego nie robiłem.
Może wystarczy w BIOS-ie wyłączyć funkcję USB KEYBOARD (DISABLED), zobacz czy są jakieś opcje w Advanced Bios Features (Num - ON / OFF).
Wszystko zależy od płyty.
Jeszcze możesz sprawdzić :
Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera
- pierwszy lub trzeci sposób.
Nie zapomnij o odłączeniu komputera od prądu

-
NIestety reset biosu nie pomógł, natomiast w biosie nie znalazłem podanych przez Ciebie opcji...
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Raczej nie wyłączysz więc tego, chyba że nowy Bios ma stosowną funkcję (po aktualizacji).
Przypadłość ta dotyczy klawiatur USB, gdzie odbiera ona nonstop napięcie standby od zasilacza (+5V). Ma to za zadanie umożliwić start za pomocą np klawiatury.
Możesz ewentualnie jeszcze sprawdzić opcję pobudki komputera w biosie i wyłączyć funkcje Wake On (LAN, Keyboard, Mouse itp) ale nie pamiętam obecnie w którym podoknie one były.
Przypadłość ta dotyczy klawiatur USB, gdzie odbiera ona nonstop napięcie standby od zasilacza (+5V). Ma to za zadanie umożliwić start za pomocą np klawiatury.
Możesz ewentualnie jeszcze sprawdzić opcję pobudki komputera w biosie i wyłączyć funkcje Wake On (LAN, Keyboard, Mouse itp) ale nie pamiętam obecnie w którym podoknie one były.
- XMan
J/w.
Wcześniej było OK ?
A może instalowałeś jakiś program który mógł to zmienić ?
Jeżeli miałeś zapisany punkt przywracania systemu przed pojawieniem się tego problemu
to przywróć komputer do wcześniejszego stanu.

Wcześniej było OK ?
A może instalowałeś jakiś program który mógł to zmienić ?
Jeżeli miałeś zapisany punkt przywracania systemu przed pojawieniem się tego problemu
to przywróć komputer do wcześniejszego stanu.
NIestety reset biosu nie pomógł
Sprawdzałeś przed wyłączeniem komputera wyłączenie Num Lock a następnie po wyłączeniu komputera

-
Cosik_ktosik, zaskoczę Cię trochę, bo jest to klawiatura na ps2. Wszystkie opcje typu wake on mam domyślnie wyłączone. Wersję biosu też mam najnowszą. XMan, mam tak od samego początku, od kąd kupiłem tą płytę główną. Najbardziej wkurza mnie to, że wcześniej miałem Gigabyte'a i klawiatura była wyłączona.
-- 17 lis 2010, 23:31 --
Wyłączyłem numlock podczas zamykania systemu i dioda była wyłączona. Tak samo po odłączeniu i podłączeniu kompa.
-- 17 lis 2010, 23:31 --
Wyłączyłem numlock podczas zamykania systemu i dioda była wyłączona. Tak samo po odłączeniu i podłączeniu kompa.
- XMan
Czyli jest już OK ?
W razie dalszych problemów :
http://www.hotfix.pl/ustawienie-urucham ... --a223.htm
W razie dalszych problemów :
http://www.hotfix.pl/ustawienie-urucham ... --a223.htm
-
No nie do końca, bo ja wyłączyłem klawiszem numlock diodę, a chciałbym, żeby dioda sama się wyłączała w momencie zamykania systemu.
-- 18 lis 2010, 19:18 --
XMan, dzięki za link. Teraz problem jest rozwiązany. Ustawiłem sobie w biosie, żeby przy starcie nie włączał numlock'a, bo jak się okazało mam taką możliwość(nawet nie wiedziałem o tym, bo w życiu bym nie wpadł na to, żeby jej szukać w zakładce boot i podmenu boot settings
) i zastosowałem się do poradnika, który mi podałeś i numlock już wyłącza się samodzielnie przy zamykaniu systemu. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
-- 18 lis 2010, 19:18 --
XMan, dzięki za link. Teraz problem jest rozwiązany. Ustawiłem sobie w biosie, żeby przy starcie nie włączał numlock'a, bo jak się okazało mam taką możliwość(nawet nie wiedziałem o tym, bo w życiu bym nie wpadł na to, żeby jej szukać w zakładce boot i podmenu boot settings

-
- Reklama