Do czego służy gniazdo na płycie głównej DEBUGER?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
Aralfocino

Użytkownik

Post06 kwie 2013, 22:26

Witam,

Od 2 dni miałem nieprzyjemną sytuację, a dokładniej wentylator ciągle kotłował.. i nie zatrzymywał się temperatura podzespołów osiągała 70+ stopni. Zważając na własną grubość portfela i duże chęci :) zabrałem się za naprawę sam. Poszedłem kupiłem pastę termo przewodzącą i zabrałem się za rozebranie notebooka samsunga r560/. W skrócie 'masakra' żeby dostać się do radiatora trzeba rozebrać całą maszynę, ale może to i lepiej zeszło mi 8h (pierwszy raz rozkręcałem go) :shock: ale tyle kurzu ile tam zobaczyłem.. nie jestem w stanie opisać. Poza tym pasty na podzespołach prawie nie było. Od razu zapytam, żeby wiedzieć na przyszłość:
Pastę nakłada się na cały podzespół: np: procesor: trzeba zakryć cały srebrny kwadracik? Pierwszy raz nakładałem dziś pastę i tak uczyniłem, zrobiłem to intuicyjnie.
I co ile czasu powinno się zmieniać pastę? W momencie zauważenia awarii? (wysoka temp. etc.?)

Idąc do meritum sprawy rozkręciłem, zacząłem skłądać i podłączać i rzuciło mi się na płycie głównej gniazdo DEBUGER, trochę zgłupiałem bo myślałem że przewody ominąłem, ale podłączyłem wszystko tak jak pamiętałem i zostało wolne gniazdo DEBUGER. Do czego ono służy i czy powinno być wolne? (niepodpięte). :think:

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post06 kwie 2013, 22:38

Aralfocino pisze:W skrócie 'masakra' żeby dostać się do radiatora trzeba rozebrać całą maszynę, ale może to i lepiej zeszło mi 8h (pierwszy raz rozkręcałem go)

Ile śrubek Ci zostało ? :mrgreen:

Aralfocino pisze:Pastę nakłada się na cały podzespół: np: procesor: trzeba zakryć cały srebrny kwadracik?

Pastę nakładasz na sam rdzeń układu. Rdzeń po dokładnym wyczyszczeniu po starej paście powinien odbijać jak lustro.
Po tym go właśnie rozpoznasz ;)
Aralfocino pisze:I co ile czasu powinno się zmieniać pastę?

Zależy jaka to pasta.
Jeżeli jakaś najtańsza silikonowa za 5 zł., która po roku straci swoje właściwości i będzie się wykruszać, to raz na rok.
Jeżeli jakaś porządna, jak np. Arctic MX-4, to raz na kilka lat (co 3 lata).
Zresztą to widać po temperaturach.

Aralfocino pisze:zacząłem skłądać i podłączać i rzuciło mi się na płycie głównej gniazdo DEBUGER, trochę zgłupiałem bo myślałem że przewody ominąłem, ale podłączyłem wszystko tak jak pamiętałem i zostało wolne gniazdo DEBUGER. Do czego ono służy i czy powinno być wolne? (niepodpięte).

Jak wyglądało to gniazdo ?
To zapewne gniazdo diagnostyczne.
W przypadku awarii płyty głównej diagnosta podłącza do niego mikroukład, który generuje kod błędu. Na podstawie kodu diagnozowana jest usterka.

Jak ostateczny efekt po zmianie pasty i przeczyszczeniu chłodzenia ?
Temperatury znacznie spadły ?

Awatar użytkownika
Aralfocino

Użytkownik

Post07 kwie 2013, 16:40

"Ile śrubek Ci zostało ? :mrgreen: "
Siostra się ze mnie śmiała jak zaczynałem rozkręcać, że na bank zostaną jakieś:D ale nie została żadna, ale fakt faktem pomieszałem gdzieś 3 śrubki miejscami :D ale to nie ma chyba większego znaczenia ;)

Gniazdo Debuger wyglądało, tak że można do niego podpiąć jakąś taśmę, zapewne masz rację z diagnostyką ;) dzięki za wytłumaczenie :)

A efekt :)

Przed:
Obrazek

Po:
Obrazek

Jest kolosalna różnica wiatrak chodzi spokojnie, obudowa się nie grzeje, komputer tak nie kotłuje :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post07 kwie 2013, 19:16

No to gratuluję, tym bardziej, że to Twój debiut :P

Awatar użytkownika
Aralfocino

Użytkownik

Post13 kwie 2013, 20:17

Dziękuję! :jupi: Pozdrawiam :D

-- 13 kwi 2013, 20:17 --

Jeszcze 1 pytanie:

Zostało mi więcej niż połowa pasty termo przewodzącej.. zważając, że mam z głowy wymianę jej na ~2 lata, pewnie do tego czasu straci swoje właściwości? Co z nią uczynić?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post15 kwie 2013, 17:24

Aralfocino pisze:zważając, że mam z głowy wymianę jej na ~2 lata, pewnie do tego czasu straci swoje właściwości? Co z nią uczynić?

Jeżeli będzie szczelnie zamknięta w tubce nie straci swoich właściwości.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”