Do czego służy takie wejście - GTS250
-
Witam. Otóż od dłuższego czasu zastanawia mnie do czego służy takie wejście na tej karcie. Chodzi mi tę od Gainwarda z 1GB. Obok 2x6pin zasilającego jest takie białe wejście małe. Wie ktoś do czego to służy?
- LupeR
To jest złącze S/PDIF.
Kartę graficzną łączy się 2 pinowym kabelkiem spdif z płytą główną w taki oto sposób:

Właściwa nazwa to S/P DIF (Sony/Philips Digital InterFace) - to opracowany wspólnie przez Sony i Philips cyfrowy standard przesyłania dźwięku. Jego zalety to czystość i dynamika brzmienia o wiele lepsza niż przy stosowaniu kabla analogowego, oraz możliwość transportu sygnału Dolby Digital, DTS itp.
Kartę graficzną łączy się 2 pinowym kabelkiem spdif z płytą główną w taki oto sposób:

Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
-
Czyli mam rozumieć, że jakbym rzucał przez hdmi monitor to np tym kablem trzeba podłączyć aby był dźwięk w monitorze czy tak? Chociaż to dziwne bo spdif bardziej mi się kojarzy z tym podłączaniem pod ampli/wzmac.
- seba86mu
heros1303 pisze:Czyli mam rozumieć, że jakbym rzucał przez hdmi monitor to np tym kablem trzeba podłączyć aby był dźwięk w monitorze czy tak?
Tak. Tym kabelkiem łączysz kartę graficzną z układem dźwiękowym płyty głównej.
-
Dobrze wiedzieć. Kto pyta nie błądzi. Dziękuję.
-
- Reklama