No niestety nie mam takiego kabelka od zasilacza.
Więc muszę kupić:
Kabelek z przejściówką od zasilacza: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
I kabel danych SATA który podepnę do płyty: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jeżeli coś źle zrozumiałem to naprowadź. Dzięki.
Dobór dysku do komputera
- voluu
- Kontaktowanie:
Dobór dysku do komputera
Wszystko rozumiesz, powodzenia jutro. Możesz nawet wziąć dysk i spytać sprzedawce jak ustawić zworki.

Sounds Better
Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+
- Burnago
Dobór dysku do komputera
Kupiłem kabelki, podpiąłem, odpalam z płyty system ale nie widzi dysku przy instalacji. Próbowałem w gnieździe do SATA I i II.
Nie mam pomysłu co zrobić. O zworkę się nie pytałem ale spróbuje ją wpiąć i zobaczę co się stanie.
Czytałem kiedyś, że w biosie trzeba coś zmienić ale to chodziło o odpalenie z płyty czy coś więcej?
EDIT:
Podłączyłem dysk jako slave. Komputer go rozpoznaje jako nowy sprzęt ale nie widzi go jako dysk (nie ma go w "mój komputer"), ale za to jest w menadżerze urządzeń w "stacjach dysków" razem z moim starym ATA.
Nie mam pomysłu co zrobić. O zworkę się nie pytałem ale spróbuje ją wpiąć i zobaczę co się stanie.
Czytałem kiedyś, że w biosie trzeba coś zmienić ale to chodziło o odpalenie z płyty czy coś więcej?
EDIT:
Podłączyłem dysk jako slave. Komputer go rozpoznaje jako nowy sprzęt ale nie widzi go jako dysk (nie ma go w "mój komputer"), ale za to jest w menadżerze urządzeń w "stacjach dysków" razem z moim starym ATA.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Dobór dysku do komputera
Sformatuj go sobie w GParted (płyta bootowalna) i nadaj mu literę dysku.
- Burnago
Dobór dysku do komputera
Pobrałem, wypaliłem te kilka folderów i dwa pliki programowe na płycie ale nie chce się ona otwierać przy włączaniu komputera.
Znalazłem krótki poradnik ale nie wiem czy się przyda.
Znalazłem krótki poradnik ale nie wiem czy się przyda.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Dobór dysku do komputera
Tą płytę ściągasz już jako ISO, a zatem obraz płyty.Ten plik nagrywasz jako obraz dysku (W nero opcja Nagraj obraz na dysk)
- Burnago
Dobór dysku do komputera
Noo.. dzięki ale skończyły mi się płyty i nie mam już na co nagrać.
Z tego wynika, że jutro będę musiał to dokończyć. Mam nadzieje, że w końcu uda mi się nagrać system na nowy dysk a stary wypieprzyć.
Z tego wynika, że jutro będę musiał to dokończyć. Mam nadzieje, że w końcu uda mi się nagrać system na nowy dysk a stary wypieprzyć.
- janpas
- Kontaktowanie:
Dobór dysku do komputera
po co płyty
ściągnij EASEUS Partition Master 6.5.2 Home Edition
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
tym go normalnie sformatujesz
pozdrawiam
ściągnij EASEUS Partition Master 6.5.2 Home Edition
tym go normalnie sformatujesz
pozdrawiam
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
- Burnago
Dobór dysku do komputera
Nagrałem jak mówiłeś.
Nie chce mi botować. Przy otwieraniu kompa wyświetla sie jakaś informacja "boot from cd" a niżej nazwa i versja mojego programu do nagrywania i nic więcej sie nie da zrobić.
Spróbuje tym programem co podał janpas.
EDIT:
Nadałem literę dysku oraz sformatowałem go programem podanym przez janpasa. Dysk widoczny już jest w mój komputer (niecałe 500GB) ale nadal nie widzi go BIOS.
Nie chce mi botować. Przy otwieraniu kompa wyświetla sie jakaś informacja "boot from cd" a niżej nazwa i versja mojego programu do nagrywania i nic więcej sie nie da zrobić.
Spróbuje tym programem co podał janpas.
EDIT:
Nadałem literę dysku oraz sformatowałem go programem podanym przez janpasa. Dysk widoczny już jest w mój komputer (niecałe 500GB) ale nadal nie widzi go BIOS.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Dobór dysku do komputera
Może jest podpięty do dodatkowego kontrolera na płycie, który posiada własny bios obsługujący dyski.
- Burnago
Dobór dysku do komputera
Przepiąłem do drugiego wejścia ale zmieniło się tylko oznaczenie dysku na "Primary master". Mimo tego dalej go BIOS nie widzi nawet jeżeli klikne aby automatycznie wyszukało dyski. W mój kompurer jak mówiłem nowy dysk jest.
Może załącze kilka screenów z biosu może to pomoże:
I komunikat przy instalacji systemu:
-- 27 lis 2010, 22:10 --
No i znalazłem rozwiązanie problemu .
Dysk ma 3.5GBs
W mojej książce dp płyty głównej pisze:
Może załącze kilka screenów z biosu może to pomoże:
I komunikat przy instalacji systemu:
-- 27 lis 2010, 22:10 --
No i znalazłem rozwiązanie problemu .
Dysk ma 3.5GBs
W mojej książce dp płyty głównej pisze:
S-ATA -> Embedded Serial ATA controller with Silicon Image SIL3112A for 2 ports solution, up to 1.5GBs transfer rate.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Dobór dysku do komputera
a zatem jest jakiś dodatkowy kontroler i pewnie dysk idzie przez niego, stąd nie widać go w zwykłym biosie. Zapewne do tamtego idzie się dostać ale jakąś magiczną konfiguracją klawiszy (u mnie np jest to Ctrl+H)
- Burnago
Dobór dysku do komputera
Czyli mówisz, że da się go jakoś oszukać? Co w takim razie musiał bym zmienić?
- janpas
- Kontaktowanie:
Dobór dysku do komputera
tak da się oszukać
aktualizacja bisu pewno
ale sprawdź najpierw
Opcje włączenia SATA, są w menu BIOSu, wpis o nazwie Integrated Peripherials , pod nazwą Sil 3112a SATA/Raid , wystarczy zmienić na ENABLED , i zapisać zmiany klawiszem F10 następnie klawisz Y (standardowo i tak będzie Y = Yes , czyli TAK ) i klik na Enter na potwierdzenie wprowadzonych zmian.
Przy uruchomieniu zobaczysz już "mini menu" dla Silicon Image 3112a v. ( to jest kontroler SATA na EP-8RDA3+)
aktualizacja bisu pewno
ale sprawdź najpierw
Opcje włączenia SATA, są w menu BIOSu, wpis o nazwie Integrated Peripherials , pod nazwą Sil 3112a SATA/Raid , wystarczy zmienić na ENABLED , i zapisać zmiany klawiszem F10 następnie klawisz Y (standardowo i tak będzie Y = Yes , czyli TAK ) i klik na Enter na potwierdzenie wprowadzonych zmian.
Przy uruchomieniu zobaczysz już "mini menu" dla Silicon Image 3112a v. ( to jest kontroler SATA na EP-8RDA3+)
Grunt to spokój
- Burnago
Dobór dysku do komputera
Dokładnie janpas tak robiłem. Jest cały czas włączone na Enabled (nawet przełączyłem na chwile na DISABLED). Przejrzałem książeczkę do płyty głównej i nie ma innego miejsca w BIOSIE które dotyczyło bo przełączenia lub włączenia SATA.
Mam też rozpisane jak zaktualizować BIOS.
Nie wiem jak wygląda to mini menu (chyba dlatego, że cały czas mi się pokazywało i nie zwracałem na to uwagi). Jednak jest coś takiego co pokazuje dysk primary albo secondary (zależy do jakiego slotu na płycie wepnę) i obok tego z prawej strony w dość dużej odległości jakieś cyfry jednak nie jest to pojemność dysku, tak mi się wydaje. Mogę porobić zdjęcia albo nagrać którki filmik przy włączaniu kompa - cokolwiek co pozwoliło by na rozgryzienie zagatki.
Mógłbym spróbować zaktualizować bios ale nie mam dyskietki, poza tym stacja dyskietek nie wiem czy dziala bo jest odpięta i używałem jej ostatnio kilka lat temu (do szkolnej informatyki
)
EDIT:
Na innym forum gość napisał, że miał taki sam problem tylko przy instalacji systemu włożył dyskietkę i z niej zainsalował sterowniki SATA. Wtedy bios widział dysk bez problemu.
Głupi byłem, że pare miesięcy temu ją wywaliłem. Ehh sterowniki mam na płycie i może uda mi się jakoś je zgrać na jakąś dyskietkę którą będe musiał znaleźć.
Mam też rozpisane jak zaktualizować BIOS.
Nie wiem jak wygląda to mini menu (chyba dlatego, że cały czas mi się pokazywało i nie zwracałem na to uwagi). Jednak jest coś takiego co pokazuje dysk primary albo secondary (zależy do jakiego slotu na płycie wepnę) i obok tego z prawej strony w dość dużej odległości jakieś cyfry jednak nie jest to pojemność dysku, tak mi się wydaje. Mogę porobić zdjęcia albo nagrać którki filmik przy włączaniu kompa - cokolwiek co pozwoliło by na rozgryzienie zagatki.
Mógłbym spróbować zaktualizować bios ale nie mam dyskietki, poza tym stacja dyskietek nie wiem czy dziala bo jest odpięta i używałem jej ostatnio kilka lat temu (do szkolnej informatyki

EDIT:
Na innym forum gość napisał, że miał taki sam problem tylko przy instalacji systemu włożył dyskietkę i z niej zainsalował sterowniki SATA. Wtedy bios widział dysk bez problemu.
Głupi byłem, że pare miesięcy temu ją wywaliłem. Ehh sterowniki mam na płycie i może uda mi się jakoś je zgrać na jakąś dyskietkę którą będe musiał znaleźć.
-
- Reklama