Dokładanie ram oraz obudowa komputera a interfejs PCI-E

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Avii

Użytkownik

Post02 cze 2012, 23:40

Witam, posiadam jedno wolne wejście RAM, czy jeśli chciałbym dołożyć sobie kostkę z innego komputera, to muszę sprawdzić jakiego są typu te kostki, czy to nie ma znaczenia? Czy jak mam jakąś inną w komputerze, i z drugiego sobie chcialbym dołożyć inną to będzie działać? Nic się nie zepsuje? nie potrzebna jest wymiana zasilacza?

Pytanie jeszcze jedno, otóż posiadam płytę główną ASUStek computer inc typ M2V-MX SE , z interfejsem pci-e, i mam takie pytanie, moze troche głupie, ale nie chce zrobic bledu i wydać pieniądze na darmo :D . Chodzi o to, że jak mam wejście na kartę, to ono tak jakby leży idealnie na równi z blaszką od obudowy komputera, będę miał problem z zamontowaniem karty? mam zamiar kupić kartę Gigabyte GeForce 8600GT 256Mb DDR3,

Aha, i jeszcze jedno, jakie wejście posiada ta karta? d-sub to nie przypomina, to przez jakas przejściówkę czy będzie pasować?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

P.S. Pozdrawiam całą załogę tego forum, która wiele już razy mi pomogła :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post02 cze 2012, 23:59

Avii pisze:posiadam jedno wolne wejście RAM, czy jeśli chciałbym dołożyć sobie kostkę z innego komputera, to muszę sprawdzić jakiego są typu te kostki, czy to nie ma znaczenia? Czy jak mam jakąś inną w komputerze, i z drugiego sobie chcialbym dołożyć inną to będzie działać? Nic się nie zepsuje?

Jaką obecnie posiadasz kość RAM ?
Sprawdzisz to programem => CPU-Z => zakładka SPD

Avii pisze:Chodzi o to, że jak mam wejście na kartę, to ono tak jakby leży idealnie na równi z blaszką od obudowy komputera, będę miał problem z zamontowaniem karty?

Jeżeli kupisz kartę graficzną na interfejsie PCI-E, to nie będzie żadnego problemu z jej montażem.

Avii pisze:mam zamiar kupić kartę Gigabyte GeForce 8600GT 256Mb DDR3

Ile możesz przeznaczyć na kartę graficzną ?

Avii pisze:Aha, i jeszcze jedno, jakie wejście posiada ta karta? d-sub to nie przypomina, to przez jakas przejściówkę czy będzie pasować?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Karta ze zdjęcia posiada dwa wyjścia DVI.
Jeżeli Twój monitor posiada tylko złącze D-SUB możesz zastosować przejściówkę DVI => D-SUB:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jaki posiadasz procesor ?
Sprawdzisz to programem => CPU-Z => zakładka CPU

Avii pisze:nie potrzebna jest wymiana zasilacza?

Jaki obecnie posiadasz ?
Musisz ściągnąć boczną ściankę obudowy i odczytać dane z naklejki znamionowej na zasilaczu: producent, model, moc (podawana w Watach).

Avii

Użytkownik

Post03 cze 2012, 12:10

Ok to najpierw SPD : DDR2 2048 Mbytes PC2-6400 (400Mhz) Procek ADM Athlon 64 2,40 Ghz
Mam dość słaby komputer, a ta karta graficzna jest polecona przez ten serwis :)
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post03 cze 2012, 13:18

Twój poprzedni temat:
=> post94714.html#p94714

Dla tego sprzętu obecne 2GB pamięci RAM w zupełności wystarczy. Nie ma sensu dokładania więcej, bo żadnej różnicy i tak nie zauważysz.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”