Drukarka źle drukuje na czarno

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post24 sie 2014, 20:21

Witam, parę dni temu drukarka HP 2545 drukowała źle czarny kolor, potem w ogóle go nie było i tak zostawiłem, pomyślałem że czarny się skończył, ale dzisiaj przed wyjściem do sklepu wydrukowałem stronę informacji diagnostycznych dla pewności i widzę że na pierwszej kartce był znowu czarny ale źle wydrukowany(fotka nr.1), a na następnej go nie ma znowu(nr.2). Szacowane zużycie tuszu pokazuję co innego(nr.3), ale na to można przymknąć oko. Instrukcja zaś mówi że na drukarce powinna migać kontrolka informująca o braku tuszu, od koloru i czarnego są osobne i żadna nie miga.

1. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
2. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
3. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Wszystkie dostępne w oprogramowaniu opcje widoczne na zdjęciu przetestowane i nadal to samo:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Drukarka kupiona jako nowa w styczniu tego roku, tusze były w zestawie, z 200 stron wydrukowałem od początku.
Używana średnio co trzy tygodnie.
Nie mam doświadczenia z drukarkami więc wolę zapytać zanim wydam 50 zł na nowy czarny pojemnik.

Powiedzcie proszę co dolega mojej kochanej drukarce :mrgreen:
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post24 sie 2014, 21:20

Witam . Pojemnik z tuszem zintegrowany z głowicą drukującą jak to w urządzeniach HP . Teoretyczna wydajność czarnego to ~ 360 stron . Może być coś nie tak z głowicą np. zatkała się . Tak więc niezależnie od ilości tuszu w pojemniku wymiana powinna pomóc . Jest jeszcze jeden sposób czyli fizyczne czyszczenie głowicy ale do tego trzeba mieć specjalny płyn i czy to pomoże to nie wiadomo .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 sie 2014, 21:50

No pewnie ze zatkana jakaś dysza, dlatego taki wydruk Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników 8-)
Jest sposób tak jak to pisze "leon1956" ale trzeba mieć specjalny płyn do czyszczenia głowić Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ale to czyszczenie nie jest pewne.

-- 24 sie 2014, 20:50 --

Nie wiem czy te kartridże maja kilka ładowani (strzykawki z tusz) a później trzeba je "zerować" np. włazić te kartridż do innej drukarki a potem z powrotem.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.

Awatar użytkownika
Kaen1227

Stały bywalec

Post24 sie 2014, 22:19

Wykonaj samoczyszczenie w opcjach drukarki. To powinno pomóc. Jeśli nie, kup nowy kardridż.
robiwielki - strzykawką, to se możesz krew pobierać, albo znieczulenie podawać.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 sie 2014, 22:24

No i tak robię, jak chcesz to i tobie mogę zastrzyk zapodać. Tylko podaj modeł :)

Po co ma wydawać po "50 zł" na kartridż, jak może kupić tusz czarny (20 zł - 40 zł) i naładować kilka razy kartridż.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2014, 22:29 przez robiwielki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kaen1227

Stały bywalec

Post24 sie 2014, 22:27

Nie skorzystam z twojej propozycji, ale dziękuję za chęci.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post24 sie 2014, 22:37

LupeR Ale nie możliwe żebyś nie wiedział takich rzeczy, przecież jesteś "starym wyjadaczem" w sprawach komputerowych a takich rzeczy nie wiesz. :think: :liar:

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post25 sie 2014, 01:40

robiwielki pisze:Po co ma wydawać po "50 zł" na kartridż, jak może kupić tusz czarny (20 zł - 40 zł) i naładować kilka razy kartridż.

robiwielki coś słyszałeś , coś czytałeś i to nie uważnie i dlatego piszesz takie bzdury .
Kartridże HP mają chipy które informują drukarkę o stanie tuszu . Po wyczerpaniu się tuszu i po ponownym napełnieniu samodzielnie kartidża i tak będzie informował drukarkę o braku tuszu .

robiwielki pisze:a później trzeba je "zerować" np. włazić te kartridż do innej drukarki a potem z powrotem.

Nigdzie nie "włazić" i nigdzie nie wsadzać bo to nie pomoże . Takich rad raczej nie udzielaj :D
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post25 sie 2014, 09:48

Ja tylko piszę ze taka opcja jest, a czy "ty" czy ktoś inny będzie wykonywał tą czy inna metodą to już zależy od was.
I napisane jest ze ja nie wiem akurat przy tym modelu kartridża można ładować indywidualnie, ale z tego za zauważyłem ze można.

-- 25 sie 2014, 08:48 --

A nie problem jest kupić nowy kartridż, ale pomyśl jak by tak każdy nom stop kupował nowe dla 6.5 ml to około 200-300 stron wydruku (około 35 zł). To by było :jupi: , ale jak jest alternatywne rozwiązanie to czemu nie, 150 ml za kwotę np. 24 zł + kolor to czemu nie spróbować :) . Oszczędza się czas, pieniądze i środowisko naturalne. Pomyśl o tym :)

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post25 sie 2014, 10:26

robiwielki pisze:Oszczędza się czas, pieniądze i środowisko naturalne. Pomyśl o tym :)

No tak szczególnie jak się wyda 24 zł . na tusz , straci czas i potem to trzeba będzie wywalić do kosza . Pomyśl o tym :D
Po za tym nie udzielaj rad zasłyszanych w piaskownicy . Wiem o czym piszę . Miałem urządzenie HP i znane mi są te problemy.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post25 sie 2014, 10:37

Oj to raczej nie z "udzielaj rad zasłyszanych w piaskownic", oj ja też używam od bardzo dłuższego czasu HP, to coś mogę na ten temat powiedzieć. A zwłaszcza o ładowaniach czarnym tuszem, o napełnieniu już kila krotnie ten są kartridż.

Kod: Zaznacz cały

Po wyczerpaniu się tuszu i po ponownym napełnieniu samodzielnie kartridż i tak będzie informował drukarkę o braku tuszu 

bo według mnie to jest błąd, ale to tylko moje zdanie i mój kartridż to chyba "z kosmosu" ze daje się ładować kilka krotnie i nie pokazuje ze jest pusty.

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post25 sie 2014, 10:43

No tak robiwielki masz kartridż z kosmosu i sam jesteś z kosmosu :D

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post25 sie 2014, 10:58

No to czemu sprzedają tuszę regeneracja do tych drukarek ??? . Chyba ze sprzedają i pokazują pusty kartridż :think: :D

-- 25 sie 2014, 09:58 --

leon1956 pisze:No tak robiwielki masz kartridż z kosmosu i sam jesteś z kosmosu :D

Może i mam, i może pochodzę z kosmosu. Kto wie 8-)

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post25 sie 2014, 12:21

Do jednych drukarek to się sprawdza np. Brother a do drugich nie np. HP . Do HP można ryzykować , kupując kartridże regenerowane i też czasami trafi się taki , że jest napełniony ale drukarka wykazuje brak tuszu .

robiwielki pisze:No to czemu sprzedają tuszę regeneracja do tych drukarek ???

Po to by robiwielki je kupił i do kosza wywalił :D

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Kontaktowanie:

Post25 sie 2014, 12:35

leon1956 pisze:Po to by robiwielki je kupił i do kosza wywalił :D

Ale wiesz ile takich osób jest ???
Ja nie wiem czy LupeR kupi nowy oryginalny, czy po regeneracj. Albo samemu doładuje, grunt ze wiadomo o co chodzi w jego wydrukami. A decyzje niech podejmie samemu :)

Kończę na ten temat rozmowę, bo to jak z wiatrakami.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”