Dużo relokowanych sektorów(SMART status Bad)

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
qewsade

Użytkownik

Post28 mar 2010, 21:35

Witam !
Mam problem z dyskiem, a mianowicie wlączając komputer pojawił mi się po raz pierwszy napis : "3rd Master Hard Disk SMART Status Bad, backup and replace. I czy to oznacza że to koniec z dyskiem ? Moj dysk to Seagate Barracuda 7200.12 320 GB. Komputer na początku nie chciał się uruchomić( bootował się bez końca), lecz za drugim razem uruchomił się po naciśnięciu F1. Tutaj wrzucam zdjęcie z everesta ze SMART : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

EDIT: Jest gorzej - wartość najgorzej spadła z 23 do 2 a ilość relokowanych sektorów wzrosła do 3900. Znajomy mi mówi, że gdy wartość "najgorzej" spadnie do 0 to dysk kaput . Moje pytanie brzmi czy da się zapobiec padnięciu dysku ? Próbowałem robić skany poprzez MHDD i HDD Regenerator, ale nie znalazł żadnych bad sektorów. Czy jest sens wyzerować i remapować dysk ? I co sądzicie o tym dysku, bo jak coś, to zamierzam go kupić : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Sry, że tyle pytań się uzbierało, ale po prostu jestem dociekliwy
Proszę o w miarę szybką odpowiedź
Pozdro !

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post29 mar 2010, 22:21

Sprawdź jeszcze raz SMART dysku na innym kabelku sygnałowym (nowym). Gdyby kolejny odczyt potwierdził wynik, Twój dysk długo już nie pociągnie, wykonanie zerowania i remapu nie wiele pomoże, i na pewno nie uchroni Cię przed utratą danych. Najwyższy czas rozejrzeć się za nowym dyskiem.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post20 kwie 2010, 00:43

sprawdź w hd tune ściągnij sobie tohttp://www.hotfix.pl/infusions/pro_download_panel/download.php?did=349
bo dziwne że nie wykazało badsektorów ponieważ ich nie masz
tylko relakowanych jest dużo źle świadczy
radził bym tobie z tego dysku zgrać ważne dane
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”