DVD-ROM nie czyta niektórych płyt

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Baankai

Użytkownik

Post17 sty 2011, 21:21

Witam.
Mam jak zauważyłem bardzo częsty problem z moim czytnikiem. Otóż nie czyta mi niektórych płyt. Próbowałem wszystkiego co autor wątku http://www.hotfix.pl/znikniecie-napedu- ... tp-a14.htm zalecił, oprócz ostatniego punktu a mianowicie czyszczenia lasera. Nie zrobiłem tego z dwóch powodów. Pierwszy - jeżeli czyta stare zdezelowane płyty a nowiutkiej oryginalnej, która mi dzisiaj kurier przywiózł nie, to chyba nie w tym problem. Drugi powód to taśma i kabelek (od zasilania chyba, taki bialy z 4 przewodami :shock: ), których za cholerę nie mogę wyjąć. Zdarłem sobie palce na wielokrotnych próbach wyjęcia tego dziadostwa. Z drugiej strony szczerze wątpię czy to normalne, więc wszystkich sił nie wkładam ażeby zapobiec urwaniu czegoś. Tak więc zwracam się z prośbą o pomoc do mądrzejszych w tej dziedzinie.
Mój sprzęt to TSSTcorp CD/DVDW SH-S182D.
Za pomoc z góry dziękuje.

PS: jeśli ma to znaczenie to informuje, zarówno komputer jak i odtwarzacz maja prawie 4lata i do tej pory wymieniłem pare podzespołów ale przy DVD-ROMIE nie kombinowałem.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post18 sty 2011, 00:15

TSSTcorp CD/DVDW SH-S182D

Witam, hehe ale jaja, miałem ten napęd. Szybko mi przestał DVD czytać, wymienili na nowy model (inny). Coś z laserem mówili, że felerny. Co nie oznacza, że to samo. Jakiś konkretnych płyt nie czyta?
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Baankai

Użytkownik

Post18 sty 2011, 02:15

Windows 7 i Mount & Blade: Ogniem i Mieczem oryginał, który mi dzisiaj przywiózł kurier. Tak jak napisałem w temacie to dziwne, że czyta płyty, które nagrywałem 3-4lata temu a nowiutkiej świeżo wyjętej z pudełka nie. I otóż mam dylemat bo gra jest a napęd diabli wzięli :|
Dodam jeszcze, że napędu przez cały okres posiadania tego komputera używałem naprawdę MAŁO więc to jeszcze bardziej pogmatwane. Mam nadzieje, że ktoś mi pomoże rozwiązać ten problem. Nie uśmiecha mi się dać 2stówki za nowy napęd a potem dziwić się czemu nadal nie działa.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post18 sty 2011, 02:18

Wiesz co, można sprawdzić czy to napęd czy system. Podepnij u kogoś ten napęd, włóż płytę i sprawdź czy przeczyta.
Hotfix

Baankai

Użytkownik

Post18 sty 2011, 22:09

Nie mogę sformatować dysku bo nie czyta płyty więc koło się zamyka.

-- 18 sty 2011, 22:09 --

Nie ma nikt żadnego pomysłu co może być nie tak, lub jak to naprawić ? :|

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post18 sty 2011, 23:44

Nie kumam, po co formatować dysk, aby u kogoś sprawdzić napę?
Hotfix

Baankai

Użytkownik

Post22 sty 2011, 00:21

Zapomniałem dodać być może cholernie ważnej rzeczy. Mianowicie płyty, których napęd nie czyta kręcą się jakiś czas 10-15sek o ile rozpędzanie->hamowanie można nazwać kręceniem się. Przymierzam się już czwarty dzień do ponownej próby wyjęcia napędu i wyczyszczenia lasera więc czas najwyższy spróbować. Paluszki się zagoiły ;)

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post22 sty 2011, 01:36

Wiesz co, to typowy efekt nieobsługiwania płyt przez dany napęd, czyli np firmware. Chociaż w sumie rozkalibrowanie lasera też.
Hotfix

pirania36

Użytkownik

Post25 sty 2011, 11:59

Można wyczyścić laser nie rozbierając napędu.
Kup płytę czyszczącą taką ze szczoteczkami po stronie odczytu płyty.
Chyba linku do sklepu nie muszę podawać bo takie płyty jest łatwo znaleźć i kupić. Nawet w mieście.
Koszt takiej płyty to ok.10zł i będzie wielokrotnego użytku nie tylko do napędu w komputerze lecz także do np. DVD, konsoli do gier.

Awatar użytkownika
Lena

Globalny Moderator

Post25 sty 2011, 15:07

Wbrew pozorom takie płytki mogą bardzo zaszkodzić,w tym przestawiając sam laser.

pirania36

Użytkownik

Post26 sty 2011, 12:15

Zgadzam się z Tobą Lena. Jeśli włosie jest zbyt twarde. Jakieś płyty nieznanej chińskiej marki. Dlatego polecam płyty znanych dobrych marek. Posiadam EMTEC'a i mi jeszcze nie zaszkodziła tylko pomogła.

Baankai

Użytkownik

Post03 lut 2011, 19:13

Witam. Zdobyłem się dzisiaj na odwagę i nareszcie wyjąłem, rozkręciłem i nawet wyczyściłem laser. Napęd działa jak szalony. Z początku się zaniepokoiłem bo płytka obracała się chyba z 2000x na minute, przynajmniej na ucho tak mi się zdawało ale, że to przy instalacji to chyba mogę być spokojny. Za pomoc dziękuje i zapewniam, że jak wystąpi kolejny problem z miejsca do waszmościów uderzam.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”