Dwa monitory pod Radeonem HIS X1650XT

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
Devil_Inside

Użytkownik

Post01 lut 2010, 17:11

Witam jak do tej pory używałem karty GeForce 7200GS z podłączonymi dwoma monitorami jeden przez SVGA drugi przez przejściówkę DVI->SVGA... kilka miesięcy temu nabyłem kartę radeon x1650XT i używalem jej z jednym monitorem ponieważ karta ta posiada dwa złącza DVI a ja miałem tylko jedną przejściówkę teraz nabyłem drugą i chciałem znowu cieszyć się dwoma pulpitami a tu benc...
najpierw o konfigu:
Windows Vista Ultimate SP2 x64
grafa: HIS Radeon X1650XT 256MB RAM
Monitory:
1) Logix LGX18B (CRT zawsze pracuje z rozdzielczością 1024x768 85Hz)
2) Daytek 755DF (CRT zawsze pracuje z rozdzielczością 1024x768 85Hz)
Monitory niczym się nie różnią... są identyczne... wszystkim :)

teraz o problemie:
po podłączeniu drugiego monitora system wykrywa go jako monitor nie Plug&Play i na monitorze wyświetla się komunikat:
Out Of Range
HF: 10.1KHz
VF: 60.0Hz
nic nie dają zmiany sterownika monitora czy to na monitor plug & play czy też na jakikolwiek inny dostępny rodzaj monitora...
ATI Catalyst wyświetla że monitor pierwszy to: Domyślny monitor VGA, a drugi to: domyślny HDTV :[ i nigdzie ale to kur...ka :@ nigdzie nie mogę tego zmienić żeby ten tępy soft nie starał się wiedzieć lepiej ode mnie jakiego sprzętu używam!!
Wiecie może gdzie można wprowadzić może te parametry żeby coś się zmieniło??? Mi już ręce opadają :(

Zamiany monitorów miejscami nic nie dają... jeden działa OK a drugi jest HDTV i koniec kropa mogę się cmoknąć w d... nie ważne jaką rozdzielczość ustawię i co zmienię jedyna dostępna częstotliwość odświeżania do 30Hz......... :o
Wyłączyłem też funkcję EDID która stara się zidentyfikować rodzaj monitora myślałem że to może jej wina :(

Proszę o pomoc...

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post02 lut 2010, 00:20

Może po podłączeniu monitora wejdź do menedżera urządzeń i odinstaluj go. Włącz na nowo komputer i poczekaj aż go system zainstaluje.

Podobno też są sterowniki ale nie do Visty, a zwłaszcza do 64 bitowej.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Devil_Inside

Użytkownik

Post04 lut 2010, 21:24

Niestety nic to nie dało... nie ważne co zrobie w Windowsie... czy usunę sterownik czy zainstaluje sterownik od jakiegoś najzwyklejszego monitora CRT to opcje dostępne dla niego pozostają nie zmienne, wygląda to tak jakby sterownik ATI dopuszczał tylko monitor CRT a jako drugi HDTV co mnie dziwi bo dawniej miałem kompa AMD Celeron 1.7 z kartą Radon 9000Pro 128mb i bez problemu wszystko smigało... a teraz nic nie działa :( o dziwo pod linuksem problem ten nie występuje :o gdyby w Windowsie istniał taki xorg.conf zapewne coś by się wymyśliło ;(

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”