Dylemat:komputer bądź laptop do 2200zł.

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Ultor

Użytkownik

Post20 maja 2014, 08:21

Witam forumowiczów.Proszę Was o pomoc w doradzeniu koledze co ma kupić:stacjonarkę bądź laptop.Nie ukrywam,że komputer będzie mu służyć do grania :) Jednocześnie wiem,że za tą kwotę super wymiatacza nie kupi,ale 2200 powinno spokojnie wystarczyć na dużo lepszy zestaw stacjonarny niż laptopa za tą samą kwotę-takie jest moje zdanie.Chciałbym aby któryś z Was zaproponował jakąś konkretną konfigurację,tak żeby ze sobą wszystko współgrało,najlepiej już złożone.Oczywiście do tego musi być wliczony monitor,21"-22"(chociaż 1600x900) chyba powinien być optymalny.
Z góry dziękuję za poświęcony czas celem skomponowania zestawu.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post20 maja 2014, 14:15

Ultor pisze:komputer będzie mu służyć do grania

Stacjonarny będzie wydajniejszy.

Procesor => Intel Core i3-4130 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta główna => MSI B85M-E45 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => GoodRam 4GB 1333MHz CL9 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grafika => MSI GTX 660 2GB OC => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
HDD => WD Caviar Blue 1TB 64MB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Napęd => Samsung SH-224DB/BEBE => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz => Corsair VS 450W => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obudowa => Zalman Z1 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Monitor => BenQ GL2250 21,5'' Full HD => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Kabel do monitora DVI-HDMI => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Razem => 2273 zł.

Złożenie zestawu i wysyłka kurierem za 1 zł.
1. Trzeba wrzucić do koszyka usługę => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
2. Wpisać kod promocyjny => VXW8NJNXKE.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Ultor

Użytkownik

Post20 maja 2014, 22:10

Dzięki za zainteresowanie "LupeR". Czekając na proponowany zestaw od razu wiedziałem,że zaproponuje ktoś procesor Intela ;) ,wiem,że to dobra firma,ale czy 4 rdzeniowy procesor od AMD będzie od niego gorszy?
Odnośnie dysku to może być trochę mniejszy,na czymś trzeba delikatnie zaoszczędzić bo te 2200 to taka sztywna cena :roll:
Nic na to nie poradzę.Ogólnie zestaw złożony z dobrych komponentów,nie tak jak mój Allegrowy blaszak :) Dzięki Ci "LupeR"
P.s.Czy 4GB RAMu wystarczy?
P.s.Jak wytłumaczyć łopatologicznie koledze,że mój stary GTX 460 1GB jest lepszy od nowego GT 720m 2GB???Już mi ręce przy nim opadają :oops:

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post21 maja 2014, 00:18

Odnośnie dysku to może być trochę mniejszy,na czymś trzeba delikatnie zaoszczędzić bo te 2200 to taka sztywna cena

Wersja o połowę mniejsza ale i z mniejszym cachem to cena o 10 zł mniej.

P.s.Czy 4GB RAMu wystarczy?

Wystarczy :)

ak wytłumaczyć łopatologicznie koledze,że mój stary GTX 460 1GB jest lepszy od nowego GT 720m 2GB???Już mi ręce przy nim opadają

Zobaczyć porównanie w benchmarkach.

Co do ceny, chyba tylko z grafiki trzeba by było lekko zejść.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post21 maja 2014, 00:22

Ultor pisze:ale czy 4 rdzeniowy procesor od AMD będzie od niego gorszy?

Żaden procesor AMD w tym przedziale cenowym nie przebije wydajnościowo w grach Intela i3-4130. Na korzyść intela przemawia jeszcze mniejsze zużycie energii, wydzielane ciepło, jest ciszej, ma zintegrowaną grafikę więc w razie awarii lub zmiany karty graficznej to się może przydać.

Ultor pisze:Jak wytłumaczyć łopatologicznie koledze,że mój stary GTX 460 1GB jest lepszy od nowego GT 720m 2GB???Już mi ręce przy nim opadają

3DMark, 3DMark 11. Liczby nie kłamią ;)

Ultor pisze:na czymś trzeba delikatnie zaoszczędzić bo te 2200 to taka sztywna cena

Czyli zmiana:

Procesor => Intel Core i3-4130 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta główna => MSI B85M-E45 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => GoodRam 4GB 1333MHz CL9 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grafika => GTX 750 Ti StormX OC 2GB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
HDD => WD Caviar Blue 1TB 64MB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Napęd => Samsung SH-224DB/BEBE => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz => Aerocool VP-450 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obudowa => Zalman Z1 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Monitor => BenQ GL2250 21,5'' Full HD => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Kabel do monitora DVI-HDMI => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Razem => 2216 zł.
(Zawsze możesz darować sobie kabel DVI i dokupić później w dowolnym sklepie komputerowym, do monitora standardowo dołączony jest kabel D-Sub więc podłączysz, tylko obraz będzie gorszej jakości)

Ultor

Użytkownik

Post27 maja 2014, 08:32

Dzięki LupeR.Specyfikacja wysłana na maila.Miał zamawiać.Ja swoją misję spełniłem,dzięki za poświęcony czas.

Mam jeszcze jedną prośbę;nie chce zakładać nowego tematu aby syfu na forum nie robić.Tym razem siostra mnie prosiła o pomoc w wyborze laptopa.Przeznaczenie sprzętu:głównie internet i multimedia.Ma posiadać kamerkę,wbudowany czytnik kart,dobrą baterię,ekran 15,6,nie większy-nie wiem,która matryca lepsza matowa czy błyszcząca?Miło by jej było gdyby posiadał wbudowany modem na kartę sim,ale jeśli nie zmieści się w funduszach to chociaż ma mieć 4xUSB.Napęd też musi być-dlatego ultrabooki odpadają :| Ma przekonanie tylko do "starych dobrych firm" jak Dell czy HP.Ja w tej materii nie mam zdania dlatego proszę Was o pomoc w wyborze.Fundusz na sprzęt ok.2500zł.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post27 maja 2014, 19:07

Ultor pisze:Mam jeszcze jedną prośbę;nie chce zakładać nowego tematu aby syfu na forum nie robić.

Załóż, będzie widoczny i wszyscy będą mieli szanse się wypowiedzieć, lapki to nie moja działka ;)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”