Z góry dziękuję za poświęcony czas celem skomponowania zestawu.
Dylemat:komputer bądź laptop do 2200zł.
-
Ultor

Witam forumowiczów.Proszę Was o pomoc w doradzeniu koledze co ma kupić:stacjonarkę bądź laptop.Nie ukrywam,że komputer będzie mu służyć do grania
Jednocześnie wiem,że za tą kwotę super wymiatacza nie kupi,ale 2200 powinno spokojnie wystarczyć na dużo lepszy zestaw stacjonarny niż laptopa za tą samą kwotę-takie jest moje zdanie.Chciałbym aby któryś z Was zaproponował jakąś konkretną konfigurację,tak żeby ze sobą wszystko współgrało,najlepiej już złożone.Oczywiście do tego musi być wliczony monitor,21"-22"(chociaż 1600x900) chyba powinien być optymalny.
- LupeR

Ultor pisze:komputer będzie mu służyć do grania
Stacjonarny będzie wydajniejszy.
Procesor => Intel Core i3-4130 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta główna => MSI B85M-E45 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => GoodRam 4GB 1333MHz CL9 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grafika => MSI GTX 660 2GB OC => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
HDD => WD Caviar Blue 1TB 64MB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Napęd => Samsung SH-224DB/BEBE => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz => Corsair VS 450W => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obudowa => Zalman Z1 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Monitor => BenQ GL2250 21,5'' Full HD => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Kabel do monitora DVI-HDMI => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Razem => 2273 zł.
Złożenie zestawu i wysyłka kurierem za 1 zł.
1. Trzeba wrzucić do koszyka usługę => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
2. Wpisać kod promocyjny => VXW8NJNXKE.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
-
Ultor

Dzięki za zainteresowanie "LupeR". Czekając na proponowany zestaw od razu wiedziałem,że zaproponuje ktoś procesor Intela
,wiem,że to dobra firma,ale czy 4 rdzeniowy procesor od AMD będzie od niego gorszy?
Odnośnie dysku to może być trochę mniejszy,na czymś trzeba delikatnie zaoszczędzić bo te 2200 to taka sztywna cena
Nic na to nie poradzę.Ogólnie zestaw złożony z dobrych komponentów,nie tak jak mój Allegrowy blaszak
Dzięki Ci "LupeR"
P.s.Czy 4GB RAMu wystarczy?
P.s.Jak wytłumaczyć łopatologicznie koledze,że mój stary GTX 460 1GB jest lepszy od nowego GT 720m 2GB???Już mi ręce przy nim opadają
Odnośnie dysku to może być trochę mniejszy,na czymś trzeba delikatnie zaoszczędzić bo te 2200 to taka sztywna cena
Nic na to nie poradzę.Ogólnie zestaw złożony z dobrych komponentów,nie tak jak mój Allegrowy blaszak
P.s.Jak wytłumaczyć łopatologicznie koledze,że mój stary GTX 460 1GB jest lepszy od nowego GT 720m 2GB???Już mi ręce przy nim opadają
- cosik_ktosik

- Kontaktowanie:
Wersja o połowę mniejsza ale i z mniejszym cachem to cena o 10 zł mniej.
Wystarczy
ak wytłumaczyć łopatologicznie koledze,że mój stary GTX 460 1GB jest lepszy od nowego GT 720m 2GB???Już mi ręce przy nim opadają
Zobaczyć porównanie w benchmarkach.
Co do ceny, chyba tylko z grafiki trzeba by było lekko zejść.
- LupeR

Ultor pisze:ale czy 4 rdzeniowy procesor od AMD będzie od niego gorszy?
Żaden procesor AMD w tym przedziale cenowym nie przebije wydajnościowo w grach Intela i3-4130. Na korzyść intela przemawia jeszcze mniejsze zużycie energii, wydzielane ciepło, jest ciszej, ma zintegrowaną grafikę więc w razie awarii lub zmiany karty graficznej to się może przydać.
Ultor pisze:Jak wytłumaczyć łopatologicznie koledze,że mój stary GTX 460 1GB jest lepszy od nowego GT 720m 2GB???Już mi ręce przy nim opadają
3DMark, 3DMark 11. Liczby nie kłamią
Ultor pisze:na czymś trzeba delikatnie zaoszczędzić bo te 2200 to taka sztywna cena
Czyli zmiana:
Procesor => Intel Core i3-4130 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta główna => MSI B85M-E45 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => GoodRam 4GB 1333MHz CL9 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grafika => GTX 750 Ti StormX OC 2GB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
HDD => WD Caviar Blue 1TB 64MB => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Napęd => Samsung SH-224DB/BEBE => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz => Aerocool VP-450 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Obudowa => Zalman Z1 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Monitor => BenQ GL2250 21,5'' Full HD => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Kabel do monitora DVI-HDMI => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Razem => 2216 zł.
(Zawsze możesz darować sobie kabel DVI i dokupić później w dowolnym sklepie komputerowym, do monitora standardowo dołączony jest kabel D-Sub więc podłączysz, tylko obraz będzie gorszej jakości)
-
Ultor

Dzięki LupeR.Specyfikacja wysłana na maila.Miał zamawiać.Ja swoją misję spełniłem,dzięki za poświęcony czas.
Mam jeszcze jedną prośbę;nie chce zakładać nowego tematu aby syfu na forum nie robić.Tym razem siostra mnie prosiła o pomoc w wyborze laptopa.Przeznaczenie sprzętu:głównie internet i multimedia.Ma posiadać kamerkę,wbudowany czytnik kart,dobrą baterię,ekran 15,6,nie większy-nie wiem,która matryca lepsza matowa czy błyszcząca?Miło by jej było gdyby posiadał wbudowany modem na kartę sim,ale jeśli nie zmieści się w funduszach to chociaż ma mieć 4xUSB.Napęd też musi być-dlatego ultrabooki odpadają
Ma przekonanie tylko do "starych dobrych firm" jak Dell czy HP.Ja w tej materii nie mam zdania dlatego proszę Was o pomoc w wyborze.Fundusz na sprzęt ok.2500zł.
Mam jeszcze jedną prośbę;nie chce zakładać nowego tematu aby syfu na forum nie robić.Tym razem siostra mnie prosiła o pomoc w wyborze laptopa.Przeznaczenie sprzętu:głównie internet i multimedia.Ma posiadać kamerkę,wbudowany czytnik kart,dobrą baterię,ekran 15,6,nie większy-nie wiem,która matryca lepsza matowa czy błyszcząca?Miło by jej było gdyby posiadał wbudowany modem na kartę sim,ale jeśli nie zmieści się w funduszach to chociaż ma mieć 4xUSB.Napęd też musi być-dlatego ultrabooki odpadają
- LupeR

Ultor pisze:Mam jeszcze jedną prośbę;nie chce zakładać nowego tematu aby syfu na forum nie robić.
Załóż, będzie widoczny i wszyscy będą mieli szanse się wypowiedzieć, lapki to nie moja działka
-
- Reklama