Witam.
Mam pewien problem. Chciałem dzisiaj zainstalować Ubuntu na swoim komputerze, zabrałem się za robienie partycji i tutaj wyszedł dość poważny problem. Chcąc zrobić nową partycję wyskoczyło mi że można mieć tylko 4 partycje głowne i nie można więcej zrobić ;/ Szukałem odpowiedzi i wyszło że mam spory bałagan w partycjach. Ludzie kazali utworzyć jakieś partycje rozszerzone... logiczne... itp ale nie mam pojęcia o co chodzi.
Nizej daje screen ktory przedstawia aktualne partycje jakie posiadam:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
To ostatnie 20GB mialo być przeznaczone na Ubuntu, chciałem z niego zrobić 3 partycje.
Dodam tez ze przy tworzeniu 4 partycji opcja "rozszerzona" byla zablokowany, mozna bylo wybrac tylko "glowna"
Pytanie jest takie jak naprawić caly ten balagan? bede musial usunac wszystkie partycje tracac dane czy da sie to jakos zrobic bez utraty danych?
Chce posiadac partycje z Windowsem, 2 partycje dla wlasnego uzytku, oraz 3 partycje potrzebne do instalacji Ubuntu. Jak to zrobić ?
Z gory dziekuje za pomoc.
Dysk - problem z partycjami
- rokko
- Kontaktowanie:
Dysk - problem z partycjami
Standardowo tworzy się maksymalnie trzy partycje podstawowe (Primary) i jedną rozszerzoną (Extended), w której definiowane są logiczne dyski (Logical partitions).
Rzeczywiście Masz niezły śmietnik na dysku.
Partycja rozszerzona jest już stworzona na samym początku dysku (dev/sda5). Później Masz dwie partycje podstawowe sda1 i sda2.
Tak, ponieważ w tym wypadku partycja rozszerzona już istnieje. Zobacz czy możesz utworzyć partycję podstawową na samym końcu (niestety w tym wypadku bez swap więc partycja / przejęła by obowiązki, jest to ustawienie niezalecane).
W tej chwili będzie ciężko naprawić taki układ partycji. Jeżeli Masz zapasowy dysk twardy lub kilkanaście płytek DVD możesz zgrać wszystkie dane tym samym tworząc ich kopię zapasową.
Jeszcze inne lepsze rozwiązanie, to usunięcie samej pierwszej partycji (rozszerzonej). Zakładam że tam jest system operacyjny, przyjmując że na pozostałych są instalacje programów i gier będzie trzeba je reinstalować później.
A więc tak, ja proponuję usunięcie partycji Extended, w jej miejsce utworzenie jednej partycji podstawowej. Następnie na samym końcu dysku utwórz partycję rozszerzoną z dwoma dyskami logicznymi lub najlepiej trzema pod Ubuntu, czyli / root ; /home ; /swap.
Rzeczywiście Masz niezły śmietnik na dysku.
Partycja rozszerzona jest już stworzona na samym początku dysku (dev/sda5). Później Masz dwie partycje podstawowe sda1 i sda2.
Dodam tez ze przy tworzeniu 4 partycji opcja "rozszerzona" byla zablokowany, mozna bylo wybrac tylko "glowna"
Tak, ponieważ w tym wypadku partycja rozszerzona już istnieje. Zobacz czy możesz utworzyć partycję podstawową na samym końcu (niestety w tym wypadku bez swap więc partycja / przejęła by obowiązki, jest to ustawienie niezalecane).
Pytanie jest takie jak naprawić caly ten balagan? bede musial usunac wszystkie partycje tracac dane czy da sie to jakos zrobic bez utraty danych?
W tej chwili będzie ciężko naprawić taki układ partycji. Jeżeli Masz zapasowy dysk twardy lub kilkanaście płytek DVD możesz zgrać wszystkie dane tym samym tworząc ich kopię zapasową.
Jeszcze inne lepsze rozwiązanie, to usunięcie samej pierwszej partycji (rozszerzonej). Zakładam że tam jest system operacyjny, przyjmując że na pozostałych są instalacje programów i gier będzie trzeba je reinstalować później.
A więc tak, ja proponuję usunięcie partycji Extended, w jej miejsce utworzenie jednej partycji podstawowej. Następnie na samym końcu dysku utwórz partycję rozszerzoną z dwoma dyskami logicznymi lub najlepiej trzema pod Ubuntu, czyli / root ; /home ; /swap.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
-
Re: Dysk - problem z partycjami
Zrobiłem troszke inaczej, programem Gparted przesunalem 2 ostatnie partycje na koniec dysku dzieki czemu miejsce wolne (to 20GB) znajdowalo sie kolo partycji rozszerzonej w ten sposob powiekszajac ją o te 20gb i tam utworzylem bez problemy 3 dyski logiczne. trwalo to 4 godziny ale obylo sie bez formatowania
-
- Reklama