Dysk Przenośny - Pomocy, potrzebuje odzyskać dane

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
konradpiotrgoryl

Użytkownik

Post09 gru 2010, 10:20

Wiatam.
Wczoraj robiłem z komuterem koleżanki.
Skopiowałęm jej bardzo ważne dane na mój dysk przenośny, przy zapisywaniu plików zauważyłem ukryte foldery na moim przenośnym dysku, nie byly mi potrzebne (ale napewno były ważne ) więc je usunąłem. Zmieniłem jej system i gdy chciałem przekopiować jej dane na jej dysk to nie wykrywało dysku.
Przysąpiłem do pracy z programem testdisk, aby jakoś odzyskać wszyskie moje i jej dane. Gdy program przeskanował dysk, pewna cz. zostala odzyskana, i kilkadziesiąt pustych folderów o dziwnych nazwach. Postanowiłem zrobić obraz dysku ( *.dd) aby dalej prubować wszystko odzyskać. To też mi się nie udało, gdyż dysk przenośny ma 250 GB (zajęte ok. 150) a ja w moim komputerze mam zajedwie 72 GB wolnego miejsca.
Mój komputer dysk odczytywał, więc myślałem, ze ten drugi też go odczyta. A tu LIPA. Owszem odczytał ale wszystko zamulało i przestał go odczytywać.
Więc ponownie podpiołem go do sojego komputera i też już go nie odczytywał. Wszystko zamulało i się cieło. W Biosie kokazuje ze taki dysk jest więc chyba jest szansa ze da się to naprawić.
Moje pytanie: Jak zrobić, żeby komputer odczytał dysk oraz zeby wszystkie dane zostły odzyskane.
Proszę was o pomoc. To dla mnie bardzo ważne.
Przyznaję, moja głupota nie zna granic, nie wiem co mnie podkusiło, żeby usuwać tamte foldery. ;( :cry:

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post10 gru 2010, 01:38

witam
miałeś ustawioną opcje pokaż ukryte foldery
źle
jestem poza domem
dopiero wieczorem będę osiągalny coś zaradzimy
ktoś na forum będzie prędzej dostępny to ci coś również doradzi
pytanie podstawowe dane o tym dysku i czy jest na gwarancji ?
jeżeli jest gwarancja to trochę ciężko będzie pracować z takim dyskiem przez usb
odpal jakiegoś Linuksa z botowalnej płyty

-- 10 gru 2010, 01:16 --

witam
proponuję na początek użyć
programu dmde pod windows
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
ale musisz posiadać drugi dysk minimum 250 gb lub większy
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

Awatar użytkownika
stilio

Użytkownik

Post10 gru 2010, 15:57

Jeżeli dysku nie wykrywa na poziomie systemowym możesz skorzystać z tego samego narzędzia co wcześniej. TestDisk posiada opcje do odzyskiwania mbr/tablicy partycji. Nie gwarantuje to że po naprawie dysk będzie widoczny i uzyskasz dostęp do danych ale jak zrobiłeś kopię zapasową dysku to można działać bez obaw i próbować różnych metod naprawy.

W przypadku odzyskiwania bezpośredniego tzn. plików czy folderów komercyjny R-Studio jest dobry.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”