Dysk Samsung 1TB i konsola PS3

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec
Posty: 708
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:11
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Dysk Samsung 1TB i konsola PS3

Post19 paź 2017, 19:50

Witam,

mam problem z dyskiem 1TB od samsunga. Konsola strasznie powolnie na nim działała, a później nawet nie chciała wykonywać na nim operacji (wyłączała się).

Uruchomiłem skanowanie w mhdd, często wskazuje tutaj różowe i brązowe pola.
Skanowanie działa, ale smarta nie mogę pobrać "Drive not ready" ;/.

Może być mocno uszkodzony? MHDD go czyta bez problemu, PS3 w sumie też, ale strasznie wolno na nim działa.

Awatar użytkownika
pikus_09

Globalny Moderator
Posty: 459
Rejestracja: 24 sty 2014, 14:41
Lokalizacja: Twardogóra
Kontaktowanie:

Dysk Samsung 1TB i konsola PS3

Post19 paź 2017, 20:35

Wyzeruj go zamiast skanować. C5 powodują tzw Slow Respond.
Z dyskiem jestem w stanie zrobić prawie wszystko, Król HDD.

Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec
Posty: 708
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:11
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Dysk Samsung 1TB i konsola PS3

Post19 paź 2017, 20:47

pikus_09 pisze:Wyzeruj go zamiast skanować. C5 powodują tzw Slow Respond.

Czyli w MHDD normalnie dać komendę erase i nic więcej?
Czy polecasz coś tam jeszcze zrobić?

Awatar użytkownika
pikus_09

Globalny Moderator
Posty: 459
Rejestracja: 24 sty 2014, 14:41
Lokalizacja: Twardogóra
Kontaktowanie:

Dysk Samsung 1TB i konsola PS3

Post19 paź 2017, 20:56

Najlepiej bym go przeorał od wewnątrz, bo zerowanie to na chwile pomoże i znowu ci pokaże C5.
Ale tu trzeba mieć sprzęt o czym pisałem na temat Segate.
Piszesz tam Write zero chyba w tym Mhdd i podajesz od 0 do całości
Z dyskiem jestem w stanie zrobić prawie wszystko, Król HDD.

Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec
Posty: 708
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:11
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Dysk Samsung 1TB i konsola PS3

Post19 paź 2017, 21:58

pikus_09 pisze:Najlepiej bym go przeorał od wewnątrz, bo zerowanie to na chwile pomoże i znowu ci pokaże C5.
Ale tu trzeba mieć sprzęt o czym pisałem na temat Segate.
Piszesz tam Write zero chyba w tym Mhdd i podajesz od 0 do całości


Skoro jesteśmy już przy sprzęcie, co masz dokładnie na myśli?
Nigdy nie słyszałem o specjalnym "sprzęcie do dysków".
Chodzi o odpowiednie oprogramowanie, jakiś mini komputer czy co?

Awatar użytkownika
pikus_09

Globalny Moderator
Posty: 459
Rejestracja: 24 sty 2014, 14:41
Lokalizacja: Twardogóra
Kontaktowanie:

Dysk Samsung 1TB i konsola PS3

Post19 paź 2017, 22:31

Obrazek coś takiego + dedykowane oprogramowanie do dysku.
Nigdy nie słyszałeś bo nie obracasz się w branży data recovery, oraz nie masz tzw wejść, O czymś takim klepie.
Z dyskiem jestem w stanie zrobić prawie wszystko, Król HDD.

Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec
Posty: 708
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:11
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Dysk Samsung 1TB i konsola PS3

Post19 paź 2017, 23:13

No, no fajne.
Piszesz o dedykowanym oprogramowaniu, trzeba je kupować? Mam na myśli, że działa to coś w stylu subskrypcji czy po prostu producenci je udostępniają?

Awatar użytkownika
pikus_09

Globalny Moderator
Posty: 459
Rejestracja: 24 sty 2014, 14:41
Lokalizacja: Twardogóra
Kontaktowanie:

Dysk Samsung 1TB i konsola PS3

Post19 paź 2017, 23:17

Oprogramowanie dołączone jest do sprzętu, i raz na rok płaci się odnowienie licki w przypadku PC3K około 3000zł
Sam sprzęt kosztuje 50000zł
Producent nie udostępnia, jedynie drogą emaili, lub powiadomienia, oraz tylko w przypadku jeśli jesteś członkiem.
Z dyskiem jestem w stanie zrobić prawie wszystko, Król HDD.

Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec
Posty: 708
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:11
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Dysk Samsung 1TB i konsola PS3

Post20 paź 2017, 00:41

Wyzerowałem dysk, ogólnie konsola teraz wyświetla błąd podczas kopiowania. Mogę przez MHDD, lub inny program dostępny przez Hirens CD sformatowac go pod fat32?

EDIT:
Nie ważne, wpisałem w MHDD komendę "FDISK" utworzyła jedną dużą partycję o pojemności dysku.



  • Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości