Dysk Seagate 320GB

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec
Posty: 712
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:11
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Dysk Seagate 320GB

Post19 paź 2017, 11:42

Witam wszystkich ;).

Odnalazłem dysk do laptopa seageta, chciałem go sformatować w systemie, lecz formatowanie się zacięło.
Przestało czytać dysk tzn. nie widać nic w systemie, w biosie go wykrywa, ale podczas włączania wyświetla "Disk Error".
Uruchomiłem MHDD, dałem scan, ale wyświetliło błąd "TimeOut while waiting for drive ready".
Da radę coś z tym zrobić czy dysk na śmietnik :D?

EDIT:
Nie mogę odczytać nawet SMART, po kliknięciu F8 wyświetla "Drive is not ready"

Awatar użytkownika
KrólHDD

Globalny Moderator
Posty: 610
Rejestracja: 24 sty 2014, 14:41
Lokalizacja: Twardogóra
Kontaktowanie:

Dysk Seagate 320GB

Post19 paź 2017, 11:45

Da się, ale trzeba mieć sprzęt. Translater się wykrzaczył ze zbyt dużej ilości badów.
Z dyskiem jestem w stanie zrobić prawie wszystko, Król HDD.

Szczegóły: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Gdyby ktoś miał ochotę wspomóc, Zapraszam!

Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec
Posty: 712
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:11
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Dysk Seagate 320GB

Post19 paź 2017, 11:50

Translater? Czyli co? Lutownica?

//EDIT: Miałem na myśli oczywiście, że pewnie coś trzeba wylutować :)

Awatar użytkownika
KrólHDD

Globalny Moderator
Posty: 610
Rejestracja: 24 sty 2014, 14:41
Lokalizacja: Twardogóra
Kontaktowanie:

Dysk Seagate 320GB

Post19 paź 2017, 11:54

Jaka Lutownica!? Ja nie piszę o lutowaniu.
Kontroler UDMA, sofcik do HDD, oraz sporą ilość wiedzy na temat managmentu Defectów u seagate działania translatera, oraz Unicode Comendy, które uruchamiają właściwy proces alokowania defectów do właściwej listy.
Z dyskiem jestem w stanie zrobić prawie wszystko, Król HDD.

Szczegóły: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Gdyby ktoś miał ochotę wspomóc, Zapraszam!

Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec
Posty: 712
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:11
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Dysk Seagate 320GB

Post19 paź 2017, 11:56

pikus_09 pisze:Jaka Lutownica!? Ja nie piszę o lutowaniu.
Kontroler UDMA, sofcik do HDD, oraz sporą ilość wiedzy na temat managmentu Defectów u seagate działania translatera, oraz Unicode Comendy, które uruchamiają właściwy proces alokowania defectów do właściwej listy.


Spokojnie, mogłem nie wiedzieć.

Więc nie dam rady nic tutaj wykombinować w domowymi sposobami?

Awatar użytkownika
KrólHDD

Globalny Moderator
Posty: 610
Rejestracja: 24 sty 2014, 14:41
Lokalizacja: Twardogóra
Kontaktowanie:

Dysk Seagate 320GB

Post19 paź 2017, 12:00

A masz sprzęt!?
DwD99 pisze:Spokojnie, mogłem nie wiedzieć.

Mogłeś, i napewno nie masz o tym zielonego pojęcia, i jest to jak najbardziej słuszne, ale nie od razu trzeba się unosić. Ja spokojny user jest.
Z dyskiem jestem w stanie zrobić prawie wszystko, Król HDD.

Szczegóły: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Gdyby ktoś miał ochotę wspomóc, Zapraszam!

Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec
Posty: 712
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:11
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Dysk Seagate 320GB

Post19 paź 2017, 12:02

pikus_09 pisze:A masz sprzęt!?
DwD99 pisze:Spokojnie, mogłem nie wiedzieć.

Mogłeś, i napewno nie masz o tym zielonego pojęcia, i jest to jak najbardziej słuszne, ale nie od razu trzeba się unosić. Ja spokojny user jest.


Zabrzmiało jakbyś na mnie naskoczył, ale mniejsza :P.

Ostatnie pytanie, formatując go w systemie popełniłem błąd?
W sensie gdybym od razu odpalił MHDD, dał zerowanie to bym go uratował?

Awatar użytkownika
KrólHDD

Globalny Moderator
Posty: 610
Rejestracja: 24 sty 2014, 14:41
Lokalizacja: Twardogóra
Kontaktowanie:

Dysk Seagate 320GB

Post19 paź 2017, 12:05

DwD99 pisze:Zabrzmiało jakbyś na mnie naskoczył, ale mniejsza .

Nie mniejsza tylko tak :)
DwD99 pisze:Ostatnie pytanie, formatując go w systemie popełniłem błąd?
W sensie gdybym od razu odpalił MHDD, dał zerowanie to bym go uratował?

żadnego błędu nie zrobiłeś, tylko wyłożył by się przy MHDD tak samo.
Z dyskiem jestem w stanie zrobić prawie wszystko, Król HDD.

Szczegóły: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Gdyby ktoś miał ochotę wspomóc, Zapraszam!

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Posty: 2114
Rejestracja: 27 mar 2009, 00:13
Lokalizacja: Lisek
Kontaktowanie:

Dysk Seagate 320GB

Post20 paź 2017, 20:16

Witam

DwD99 może byś pokazał smart tego dysku
do seagate to aż tak sprzętu nie potrzeba wystarczy teminal w sumie i trochę komend
co po sprzęcie jak i tak nic nie podziałasz pikus_09 hahahaha
translator można przeliczyć w terminalu tak samo jak to robi sprzęt
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec
Posty: 712
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:11
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Dysk Seagate 320GB

Post21 paź 2017, 17:25

Nie odczytuje smart w MHDD. Pokazuje "Drive not ready"



  • Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości