Dysk Seagate 320GB

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec
Posty: 708
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:11
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Dysk Seagate 320GB

Post19 paź 2017, 11:42

Witam wszystkich ;).

Odnalazłem dysk do laptopa seageta, chciałem go sformatować w systemie, lecz formatowanie się zacięło.
Przestało czytać dysk tzn. nie widać nic w systemie, w biosie go wykrywa, ale podczas włączania wyświetla "Disk Error".
Uruchomiłem MHDD, dałem scan, ale wyświetliło błąd "TimeOut while waiting for drive ready".
Da radę coś z tym zrobić czy dysk na śmietnik :D?

EDIT:
Nie mogę odczytać nawet SMART, po kliknięciu F8 wyświetla "Drive is not ready"

Awatar użytkownika
pikus_09

Globalny Moderator
Posty: 459
Rejestracja: 24 sty 2014, 14:41
Lokalizacja: Twardogóra
Kontaktowanie:

Dysk Seagate 320GB

Post19 paź 2017, 11:45

Da się, ale trzeba mieć sprzęt. Translater się wykrzaczył ze zbyt dużej ilości badów.
Z dyskiem jestem w stanie zrobić prawie wszystko, Król HDD.

Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec
Posty: 708
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:11
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Dysk Seagate 320GB

Post19 paź 2017, 11:50

Translater? Czyli co? Lutownica?

//EDIT: Miałem na myśli oczywiście, że pewnie coś trzeba wylutować :)

Awatar użytkownika
pikus_09

Globalny Moderator
Posty: 459
Rejestracja: 24 sty 2014, 14:41
Lokalizacja: Twardogóra
Kontaktowanie:

Dysk Seagate 320GB

Post19 paź 2017, 11:54

Jaka Lutownica!? Ja nie piszę o lutowaniu.
Kontroler UDMA, sofcik do HDD, oraz sporą ilość wiedzy na temat managmentu Defectów u seagate działania translatera, oraz Unicode Comendy, które uruchamiają właściwy proces alokowania defectów do właściwej listy.
Z dyskiem jestem w stanie zrobić prawie wszystko, Król HDD.

Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec
Posty: 708
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:11
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Dysk Seagate 320GB

Post19 paź 2017, 11:56

pikus_09 pisze:Jaka Lutownica!? Ja nie piszę o lutowaniu.
Kontroler UDMA, sofcik do HDD, oraz sporą ilość wiedzy na temat managmentu Defectów u seagate działania translatera, oraz Unicode Comendy, które uruchamiają właściwy proces alokowania defectów do właściwej listy.


Spokojnie, mogłem nie wiedzieć.

Więc nie dam rady nic tutaj wykombinować w domowymi sposobami?

Awatar użytkownika
pikus_09

Globalny Moderator
Posty: 459
Rejestracja: 24 sty 2014, 14:41
Lokalizacja: Twardogóra
Kontaktowanie:

Dysk Seagate 320GB

Post19 paź 2017, 12:00

A masz sprzęt!?
DwD99 pisze:Spokojnie, mogłem nie wiedzieć.

Mogłeś, i napewno nie masz o tym zielonego pojęcia, i jest to jak najbardziej słuszne, ale nie od razu trzeba się unosić. Ja spokojny user jest.
Z dyskiem jestem w stanie zrobić prawie wszystko, Król HDD.

Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec
Posty: 708
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:11
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Dysk Seagate 320GB

Post19 paź 2017, 12:02

pikus_09 pisze:A masz sprzęt!?
DwD99 pisze:Spokojnie, mogłem nie wiedzieć.

Mogłeś, i napewno nie masz o tym zielonego pojęcia, i jest to jak najbardziej słuszne, ale nie od razu trzeba się unosić. Ja spokojny user jest.


Zabrzmiało jakbyś na mnie naskoczył, ale mniejsza :P.

Ostatnie pytanie, formatując go w systemie popełniłem błąd?
W sensie gdybym od razu odpalił MHDD, dał zerowanie to bym go uratował?

Awatar użytkownika
pikus_09

Globalny Moderator
Posty: 459
Rejestracja: 24 sty 2014, 14:41
Lokalizacja: Twardogóra
Kontaktowanie:

Dysk Seagate 320GB

Post19 paź 2017, 12:05

DwD99 pisze:Zabrzmiało jakbyś na mnie naskoczył, ale mniejsza .

Nie mniejsza tylko tak :)
DwD99 pisze:Ostatnie pytanie, formatując go w systemie popełniłem błąd?
W sensie gdybym od razu odpalił MHDD, dał zerowanie to bym go uratował?

żadnego błędu nie zrobiłeś, tylko wyłożył by się przy MHDD tak samo.
Z dyskiem jestem w stanie zrobić prawie wszystko, Król HDD.

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Posty: 2110
Rejestracja: 27 mar 2009, 00:13
Lokalizacja: Lisek
Kontaktowanie:

Dysk Seagate 320GB

Post20 paź 2017, 20:16

Witam

DwD99 może byś pokazał smart tego dysku
do seagate to aż tak sprzętu nie potrzeba wystarczy teminal w sumie i trochę komend
co po sprzęcie jak i tak nic nie podziałasz pikus_09 hahahaha
translator można przeliczyć w terminalu tak samo jak to robi sprzęt
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec
Posty: 708
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:11
Lokalizacja: Krosno Odrzańskie

Dysk Seagate 320GB

Post21 paź 2017, 17:25

Nie odczytuje smart w MHDD. Pokazuje "Drive not ready"



  • Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości