Dysk SSD i stary komp.

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
marlon24

Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 30 sty 2012, 08:45

Dysk SSD i stary komp.

Post20 gru 2020, 23:05

Witam,
mam dosyć stary komputer stacjonarny : płyta główna - Asus P5E Intel X38 , procesor - Intel Core2 Quad Q6600 2,40 GHz (S775), pamieć - GeIL Dual Black Dragon 2 x 2GB DDR2 800 MHz CL4, zasilacz - Corsair CMPSU-520HXEU - 520W, dysk twardy - Seagate Barracuda ES.2 ST3500320NS 500 GB (32 MB, Serial ATA II), karta graficzna – GF GTX650 TI 1 GB, obudowa - NZXT Apollo Crafted Series Black. Komp. ma już swoje lata i niestety wszystko bardzo powoli już chodzi. Strony powoli się wczytują, programy wolno się uruchamiają itp. Niestety nie stać mnie na razie na kupno nowego. Kolega mi podpowiedział ze wymiana dysku pomoże zwiększyć prędkość działania mojego kompa. Teraz mam pytanie do Was czy mogę zamontować na tym kompie dysk SSD (na którym bym postawił system). Czy złącza w tym kompie pasują do instalacji takiego dysku oraz czy dużo lepiej będzie chodził komp. Oraz co mam dokupić, aby taki dysk w komputerze zamontować bo obudowa jest chyba tylko pod dyski 3,5 calowe. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
KrólHDD

Globalny Moderator
Posty: 643
Rejestracja: 24 sty 2014, 14:41
Lokalizacja: Twardogóra
Kontaktowanie:

Dysk SSD i stary komp.

Post22 gru 2020, 01:14

Generalnie wszystko zależy jaki to chcesz ten SSD kupić czy Sata czy NVME czy jeszcze jaki inny. Po za tym do tego wintage peceta SSD średnio się sprawdzi nie odczujesz zbytnio tej zawrotnej Prędkości.
Z dyskiem jestem w stanie zrobić prawie wszystko, Król HDD.

W sprawach Dyskowych pisać na GG: 68554272 (prawie zawsze dostępny)

Gdyby ktoś miał ochotę wspomóc, Zapraszam!

Awatar użytkownika
Arcadio Morello

Użytkownik
Posty: 700
Rejestracja: 25 sty 2012, 00:52

Dysk SSD i stary komp.

Post22 gru 2020, 16:07

Witam
Dysk SSD ma złącza SATA. Także bez problemu podłączysz dysk SSD do swojego komputera.
Tylko musisz dokupić taki adapter -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Poza tym ja bym zwiększył ilość RAM z 4GB do 8GB. Czyli dokupił dwie kości RAM 2x2GB RAM (najlepiej takie same), żeby działały
w trybie DUAL CHANNEL. Twoja płyta główna obsłuży maks. 8GB RAM.
Tutaj masz pamięci RAM -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Jaki masz budżet na upgrade komputera? Jaki system masz obecnie zainstalowany?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Posty: 21360
Rejestracja: 13 lis 2008, 01:17
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Dysk SSD i stary komp.

Post22 sty 2021, 18:31

Większy ram jak wyżej to z pewnością dobry zysk. Dysk SSD przy dzisiejszych cenach też można dorzucić ale bez wymyślania, zwykłej SSD 2.5 cala.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)



  • Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość