Dysk SSD - przełączenie na AHCI

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Addos

Użytkownik

Post22 maja 2016, 20:37

Witam, posiadam płytę główną Gigabyte GA-P35-DQ6 . Kilka dni temu zakupiłem dysk SSD Crucial MX200 SSD . Zainstalowałem na nim system, ale dowiedziałem się, że przełączenie w BIOS'ie trybu z IDE na AHCI doda mojemu dyskowi więcej wydajności. W poradniku dowiedziałem się, że w Intergated Peripherals muszę przełączyć On-chip ATA Devices z trybu IDE na AHCI ale znalazłem tam tylko Onboard SATA Ctrl Mode i przełączyłem go na AHCI . Ale za pośrednictwem programu AS SSD Benchmark mam pciide - BAD . Próbowałem zmieniania rejestru, ale to nic nie daje . Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post22 maja 2016, 21:00

Witam.
Spróbuj zainstalować Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ja to zawsze instaluję kiedy czasami stawiam na nowo Win7 . Mam płytę GA-EP45DS3R a więc podobną . Kiedy instaluję system to w Biosie zawsze mam ustawione na AHCI . Po zainstalowaniu systemu wszystkie dyski wewnętrzne są widoczne jako zewnętrzne . Dopiero zainstalowanie IRST przywraca wszystko do normy i tryb AHCI działa .
Addos pisze:Próbowałem zmieniania rejestru

Tak z ciekawości co tam grzebałeś w rejestrze ?
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Addos

Użytkownik

Post22 maja 2016, 22:22

http://www.hotfix.pl/zmiana-trybu-kontrolera-sata-z-ide-na-ahci-w-windows-a379.htm W I podpunkcie jest to opisane.

@edit: Problem zażegnany - trzeba było przełączyć SATA/RAID Mode na AHCI, ale w trybie awaryjnym.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”