Witajcie otóż dzisiaj mam problem z moim dyskiem, który o dziwo działał parę dni temu ....
BIOS go w ogóle nie wykrywa, próbowałem podmienić kable od zasilania (ten większy) bo mam ich parę w zapasie, ale nic to nie pomogło...
Próbowałem także podmienić wejścia tego żółtego kabla (czyli zmieniałem wejścia SATA) ale to nic nie dało znowu -_-
Jak macałem dysk to był kompletnie martwy, nie wyczułem nic żeby drgał czy coś, więc nie wiem ... Dysk nie przeżył żadnych makabrycznych upadków, raczej raz ... przeturlał się bo zapomniałem go odłączyć jak przewracałem kompa na drugą stronę, ale to było max 5cm odległości, chyba aż taki delikatny to ten dysk nie jest ? :l
Dysk (ST3250820) SCE - Nie wykrywany przez BIOS
-
- LupeR
Przy takich objawach stawiał bym na padniętą elektronikę. Na początek jak masz możliwość sprawdź dysk na innym komputerze.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
-
"rzadszym uszkodzeniem PCB jest uszkodzenie procesora lub innych elementów aktywnych PCB"
Taaaa ... to już wiemy gdzie jest pies pogrzebany, nie LupeR nie mam możliwości sprawdzenia dysku na innym kompie :/
Jeśli już założyliśmy że padła elektronika dysku, jak go ratować ? :/
Zródło cytatu : "http://mydata.pl/uszkodzenie-elektroniki-dysku-twardego-odzyskiwanie-danych"
-- 12 cze 2015, 18:05 --
Zdjęcia dysku, jeśli ktoś się zna :/ : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Taaaa ... to już wiemy gdzie jest pies pogrzebany, nie LupeR nie mam możliwości sprawdzenia dysku na innym kompie :/
Jeśli już założyliśmy że padła elektronika dysku, jak go ratować ? :/
Zródło cytatu : "http://mydata.pl/uszkodzenie-elektroniki-dysku-twardego-odzyskiwanie-danych"
-- 12 cze 2015, 18:05 --
Zdjęcia dysku, jeśli ktoś się zna :/ : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- LupeR
Puki nie sprawdzisz dysku na innym kompie nie będzie 100% pewności że padł, z drugiej strony miałeś awarie padł ci procesor (inny wątek) może i dysk także oberwał. Elektronikę się wymienia ale to nie jest takie proste dobranie odpowiedniej tu nawet firmware musi być taki sam. Może napisz na priv do janpasa to ekspert od dysków z pewnością lepiej doradzi.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
-
Nie znajdziesz drugiego identycznego dysku, żeby po prostu przełożyć elektronikę używając tylko śrubokręta. Firmware zawiera wiele parametrów pracy unikalnych dla danego dysku i częściowo jest przechowywane w ROMie, a częściowo na talerzach. Lepiej zacznij od sprawdzenia, które elementy mogły zostać uszkodzone. Odkręć elektronikę i obejrzyj, czy Ci coś nie spłonęło, potem weź miernik i zacznij od transili, a potem wszystkie elementy po kolei aż do układu sterującego silnikami.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
-
Takie rzeczy mi mówisz, kiedy ja mam problem z wymianą pasty termo-przewodzącej?!
Ja human jestem człowieku :l
Ja human jestem człowieku :l
- janpas
- Kontaktowanie:
jak znajdzie podobny model
Przelutuje rom to dysk może odżyć o ile to elektronika padła
Przelutuje rom to dysk może odżyć o ile to elektronika padła
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
-
Jak jest padnięty procesor albo driver, tak, jak leżą transile, wystarczy, że je wylutuje i nie potrzebuje szukać drugiego dysku. Jak poszedł silnik, to same zabawy z elektroniką nic nie dadzą, chociaż i tak mogą okazać się niezbędne. Driver często się pali próbując zakręcić talerzami mimo zablokowania łożyska lub uszkodzenia uzwojeń. Z drugiej strony przy uszkodzeniach typowo elektrycznych po drodze jest cała masa elementów, które się palą zanim strzał dojdzie do silnika. Zmierzenie elektroniki i rezystancji uzwojeń silnika, to kwestia kilku minut...nie wiedziałem wcześniej, że kolega jest humanem...
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne
-
No dobrze, Wziąłem miernik, ustawiłem 500V, i zabrałem się za transile (Tata pokazał jak się za to zabrać więc jest okej) każdy transil mnie olewał, czyli w ogóle miernik nic nie pokazywał, cały czas 000 chociaż na jednym transilu raz mi się pokazało 001 więc... Jak mniemam dysk totalnie klapa ? :l
-
- Reklama