Do mojego nowszego kompa chciałabym dokupić drugi dysk twardy, o pojemności 2 TB, za około 400 złotych.
Jednak nie wiem, czy moja płyta główna, zasilacz, itp. udźwignie nowy dysk, o takiej pojemności.
Podaję specyfikację mojego kompa:
- procesor: DualCore Intel Core 2 Duo E6300, 1866 MHz (7 x 267),
- płyta główna: Asus P5B (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN); już raz była wymieniona,
- mikroukład płyty głównej: Intel Broadwater P965,
- typ BIOS-u: AMI (11/26/07),
- pierwszy dysk: WDC WD2500KS-00MJB0 ATA Device (250 GB, 7200 RPM, SATA-II),
- zasilacz: CHIEFTEC 450W (GPA-450S8); został wymieniony,
- karta graficzna: NVIDIA GeForce GT 630 (2096832 KB); też została zmieniona...
Mój system Windows 7 64-bit.
O ile się nie mylę, jak uda się dołożyć nowy dysk, to będzie trzeba zaktualizować BIOS.
Przede wszystkim mam nadzieję, że mój komp nie padnie, po dołożeniu drugiego dysku. Chcę mieć dysk o pojemności 2 TB, bo mam masę programów i gier, przeniosłabym je na nowy, oraz sporo legalnej muzyki, np. z last.fm.
Proszę o radę... Jaki dysk kupić, o pojemności 2 TB, do około 400 złotych, o ile zasilacz, itp., nie padnie...
Dysk twardy o pojemności 2 TB za około 400 złotych.
- stukot
Pozdrawiam, Joanna
Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.
- leon1956
Witam .
Nie . Nie ma takiej potrzeby . Ale jak masz starszą wersję Biosu od P5B 2104 BIOS (2014/02/08) to możesz zaktualizować .
Jaki konkretnie to nie za bardzo wiem który doradzić . W cenie do 400 zł. są też dyski 3 TB .
Parę propozycji :
1. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
2. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
3. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
4. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Spokojnie udźwignie . Pobór mocy dysku HDD to około max 10 W . Twój komp nie padnie .stukot pisze:Jednak nie wiem, czy moja płyta główna, zasilacz, itp. udźwignie nowy dysk, o takiej pojemności.
stukot pisze:O ile się nie mylę, jak uda się dołożyć nowy dysk, to będzie trzeba zaktualizować BIOS.
Nie . Nie ma takiej potrzeby . Ale jak masz starszą wersję Biosu od P5B 2104 BIOS (2014/02/08) to możesz zaktualizować .
Jaki konkretnie to nie za bardzo wiem który doradzić . W cenie do 400 zł. są też dyski 3 TB .
Parę propozycji :
1. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
2. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
3. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
4. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Pogadaj z janpasem, on ma zawsze jakieś fajne dyski na sprzedaż.
- stukot
Leon1956, gdyby udało mi się kupić dysk o pojemności 3 TB, za około 400 złotych, to mogłabym szaleć... Nie znam się na Twoich dyskach, jednak większy dysk trudniej byłoby zapchać...
Chyba podałam typ BIOS, mam starszy...
Cosik_ktosik, wysłałam PW do janpasa i zagadałam go na GG. Aby mi doradził w sprawie twardego dysku.
Chyba podałam typ BIOS, mam starszy...
Cosik_ktosik, wysłałam PW do janpasa i zagadałam go na GG. Aby mi doradził w sprawie twardego dysku.
Pozdrawiam, Joanna
- janpas
- Kontaktowanie:
Witam
ja nikomu w sumie nie polecam dysków powyżej 320gb na sytem
bo to mija się z celem
zawsze polecam dysk systemowy i dodatkowy w razie draki dane są nie tknięte
a system można spokojnie przeinstalować
ja nikomu w sumie nie polecam dysków powyżej 320gb na sytem
bo to mija się z celem
zawsze polecam dysk systemowy i dodatkowy w razie draki dane są nie tknięte
a system można spokojnie przeinstalować
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
- stukot
Sęk w tym, że według Łukasza system muszę przenieść na nowy dysk, bo inaczej będzie wolno działał... Czy to prawda?
W moim zamyśle nowy dysk miał być na programy, gry, oraz multimedia.
Chciałabym dysk kupić u Ciebie, najlepiej o pojemności 2 lub 3 TB, za około 400 złotych.
Co byś mi polecił?
W moim zamyśle nowy dysk miał być na programy, gry, oraz multimedia.
Chciałabym dysk kupić u Ciebie, najlepiej o pojemności 2 lub 3 TB, za około 400 złotych.
Co byś mi polecił?

Pozdrawiam, Joanna
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Nie mówię, że trzeba ale jeśli dysk stary i wolny to lepiej sobie przenieść wszystko na niego. Co do reinstalacji systemu to wtedy system na oddzielnej partycji.
- stukot
Ale dysk jest w pełni sprawny... Nowsze zawsze są szybsze?
To wtedy obie partycje byś mi przeniósł na nowy dysk? Wówczas bym tam posprzątała... Na systemowej nie byłoby gier, programów, oprócz tych instalowanych domyślnie, oraz dużych instalek (zajmują sporo miejsca)...
Zależy mi na kupieniu nowego dysku...
Łukasz, a Ty co byś mi polecił?
I ile partycji polecasz? Jedną na system, a na programy i gry, wspólną czy oddzielną... Do tego multimedia, czy na razie wrzucić je na stary dysk, na razie nie zajmują aż tyle miejsca... Muza zajmuje z 30 GB...
To wtedy obie partycje byś mi przeniósł na nowy dysk? Wówczas bym tam posprzątała... Na systemowej nie byłoby gier, programów, oprócz tych instalowanych domyślnie, oraz dużych instalek (zajmują sporo miejsca)...
Zależy mi na kupieniu nowego dysku...
Łukasz, a Ty co byś mi polecił?
I ile partycji polecasz? Jedną na system, a na programy i gry, wspólną czy oddzielną... Do tego multimedia, czy na razie wrzucić je na stary dysk, na razie nie zajmują aż tyle miejsca... Muza zajmuje z 30 GB...
Pozdrawiam, Joanna
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Ja? Nie wiem co bym polecił. Ja sam mam małego fioła i trzymam na starym dysku kopie najważniejszych rzeczy.
- stukot
Ja na starym dysku mam mini kopie zapasowe... A tam są kompozycje, ulubione, profile przeglądarek (zaktualizuję je), oraz masa zdjęć, tapet, ikon, muza...
Obecny dysk ma 250 GB, ale na partycji D jest coraz mniej miejsca... Wolałabym programów i gier nie mieć na partycji systemowej, oraz dużych instalek, aby nie namotać w razie reinstalacji...
Jaki dysk mi byś polecił 2 czy 3 TB?
Oczywiście zająłbyś się nim w wolnym czasie... Nie pali się...
Ten dysk polecony, przez Leona1956, mnie zainteresował:
Ale czy nie jest zbyt nowoczesny dla starszego kompa?
I co to jest interfejs SATA III?
-- 1 cze 2014, o 00:59 --
Jednak chcę kupić dysk o pojemności 2 TB i do tego, jak starczy, dodatkowy wiatraczek.
-- 1 cze 2014, o 23:20 --
Dziś złożyłam zamówienie na ten dysk:
Przesyłka chyba zostanie wysłana 3 czerwca, a ma dojść dzień później...
Oby mi długo służył...
-- 5 sty 2015, o 21:30 --
Więc, od niedawna używam nowego dysku, cosik_ktosik mi go zamontował, jak miał czas i nowy dysk śmiga. Oraz przeniósł mi na niego wszystkie dane.
Był problem po przeniesieniu danych, bo nieopatrznie skasowałam partycję rozruchową, jednak Łukasz wszystko naprawił.
Raczej go tak szybko nie zapcham, ale zastanawiam się nad dokupieniem nowego dysku, o ile będzie dostępny, na morele.net.
Bo rzeczywiście fajne gry zajmują sporo miejsca, a zdjęć regularnie będzie przybywać...
Oczywiście, to tylko plany, na razie nowy dysk 2 TB w zupełności mi wystarczy. Zwłaszcza, że Łukasz wszystko dobrze zrobił, partycja C ma ponad 500 GB, a reszta to D.
Ogólnie mówiąc, jestem bardzo zadowolona z tego zakupu.
Obecny dysk ma 250 GB, ale na partycji D jest coraz mniej miejsca... Wolałabym programów i gier nie mieć na partycji systemowej, oraz dużych instalek, aby nie namotać w razie reinstalacji...
Jaki dysk mi byś polecił 2 czy 3 TB?
Oczywiście zająłbyś się nim w wolnym czasie... Nie pali się...
Ten dysk polecony, przez Leona1956, mnie zainteresował:
Kod: Zaznacz cały
http://www.morele.net/dysk-western-digital-wd-caviar-green-3-5-3tb-sata-600-64mb-cache-wd30ezrx-383934/
Ale czy nie jest zbyt nowoczesny dla starszego kompa?

I co to jest interfejs SATA III?
-- 1 cze 2014, o 00:59 --
Jednak chcę kupić dysk o pojemności 2 TB i do tego, jak starczy, dodatkowy wiatraczek.
-- 1 cze 2014, o 23:20 --
Dziś złożyłam zamówienie na ten dysk:
Kod: Zaznacz cały
http://www.morele.net/dysk-western-digital-red-2tb-3-5-sata-6gb-s-64mb-wd20efrx-500406/
Przesyłka chyba zostanie wysłana 3 czerwca, a ma dojść dzień później...
Oby mi długo służył...
-- 5 sty 2015, o 21:30 --
Więc, od niedawna używam nowego dysku, cosik_ktosik mi go zamontował, jak miał czas i nowy dysk śmiga. Oraz przeniósł mi na niego wszystkie dane.

Raczej go tak szybko nie zapcham, ale zastanawiam się nad dokupieniem nowego dysku, o ile będzie dostępny, na morele.net.
Bo rzeczywiście fajne gry zajmują sporo miejsca, a zdjęć regularnie będzie przybywać...
Oczywiście, to tylko plany, na razie nowy dysk 2 TB w zupełności mi wystarczy. Zwłaszcza, że Łukasz wszystko dobrze zrobił, partycja C ma ponad 500 GB, a reszta to D.
Ogólnie mówiąc, jestem bardzo zadowolona z tego zakupu.

Pozdrawiam, Joanna
-
- Reklama